< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Lustral Nedir?

İçindekiler


Lustral, yaygın bir şekilde tedavi süreçlerinde kullanılan bir antidepresan ilaçtır. Lustral etken maddesi ise setralindir. Setralin, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) ismi verilen bir ilaç sınıfında yer alır. Başta depresyon olmak üzere pek çok hastalıkta etkin bir rol üstlenir.

Lustral, obsesif- kompulsif bozukluk, panik bozukluk, sosyal fobi ve travma sonrası stres bozukluğu gibi daha sayabileceğimiz pek çok psikolojik hastalıkların tedavisinde tercih edilmektedir. Lustral hap, beyinde bulunan serotonin adlı kimyasal maddenin geri alımını inhibe etmektedir. Sinir hücreleri arasında bulunan iletişim ağını güçlendirmektedir. Bundan dolayı obsesif- kompulsif bozukluk, depresyon ve diğer ruhsal hastalıkların belirtilerinin hafiflemesine ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.

Lustral hap, pek çok ruhsal rahatsızlığın tedavi sürecinde uzmanlar tarafından tercih edilen antidepresan grubuna ait bir ilaçtır. Lustral ilaç; hastaların mutlu, canlı ve enerjik bir şekilde hissetmelerini sağlar. Bu ilaç, nörotransmitterlerden biri olan serotonin feri alım inhibitörü grubunda yer almaktadır. Lustral ilacının üretici firması ise Phizer’ dir. Phizer, Lustral hapı ilk olarak 1991 senesinde piyasaya sunulmuştur.

Lustral, beyinde bulunan serotonin miktarının yükselmesine büyük katkı sunar. Bu katkısının yanında bu antidepresan ilaç, kişilerin kullanması gereken doza göre noradrelin ve dopaminde salgılayabilmektedir.

 

Lustral Ne İçin Kullanılır?

Lustral; depresyon, obsesif- kompulsif bozukluk, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu gibi pek çok ruhsal rahatsızlığın tedavi sürecinde uzmanlar tarafından tercih edilmektedir.

Psikolojik rahatsızlıkların bazılarında seratonin maddesinin eksik olduğu görülmektedir. Bu durumdan kaynaklı serotonin maddesinin yerine konulması ve tedavi sürecinden etkili sonuçlar elde edilebilmesi için Lustral Antidepresan kullanılmaktadır.

Lustral Antidepresan, serotonin seviyesi düşen kişilerin beynindeki serotonin maddesinin yerine konulmasına büyük katkı sağlayan bir antidepresan ilaçtır. Serotonin seviyesi yükselen kişiler, kendilerini daha iyi hissederek yaşamlarını sürdürebilmektedir. Bu kişiler, daha önceden yaşamış oldukları psikolojik problemlerin etkisinden de kurtulabilecektir. Lustral, düzenli kullanılması halinde kişilerde görülen psikolojik problemleri iyileştirebilecek bir ilaçtır.

Lustral Etken Maddesi Nedir?

Lustral etken maddesi sertralin olup antidepresan grubunda yer alan bir ilaçtır. Sertralin, antidepresan türlerinde seçici serotonin gerialım inhibitörü olarak bilinen grupta yer alan ilaçlarda bulunan etken maddedir. Serotonin, yani mutluluk hormonu vücudumuzda bulunan önemli nörotransmitterlerden biridir. Beyindeki iletilerin bir bölgeden başka bir bölgeye ulaştırılmasını sağlamaktadır.

Vücutta mevcut olan serotonin düzeyi; ruh halini, iştahı, uykuyu, hafızayı ve hatta cinsel işlevi etkileyebilmektedir. Bu yönde gerçekleştirilen araştırmalarda serotonin dengesizliğinin depresyon başta olmak üzere pek çok ruhsal rahatsızlığın oluşma durumunda etkili olabileceği görülmüştür. Bu kapsamda bu yönde oluşan dengesizliklerin giderilmesi gerekmektedir. Bu durumun sağlanmasında sertralin etken maddesi etkili olmaktadır.

Lustral Kullanım Alanları Nelerdir?

Lustral kullanımı birçok psikolojik rahatsızlıkta etkili olabilmektedir. Lustral kullanımı, ruhsal hastalıkların tedavi sürecinden olumlu sonuçlar elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da kullanım alanı oldukça geniştir. Pek çok psikolojik hastalığın tedavisinde uzmanlar tarafından reçete edilmektedir. Özellikle de Lustral 50 mg dozu örnek olarak gösterebiliriz.

Lustral kullanımı için bazı psikolojik rahatsızlıkları örnek olarak göstermek mümkündür. Lustral ilacının kullanıldığı psikolojik rahatsızlıklar şu şekildedir:

  • Depresyon: Depresyon, Lustral ilacının sıklıkla tercih edildiği bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon; kişilerin kendilerini mutsuz ve umutsuz hissettikleri, karamsar bir ruh haliyle yaşamaya devam etmek zorunda kaldığı, pek çok şeyin iyi gitmeyeceği düşüncesine neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bu ilacın bünyesinde bulunan serotonin, kişilerin mutlu hissetmelerine yardımcı olur. Bundan dolayı Lustral, depresyon tedavisinde uzmanların tercih ettiği bir antidepresan ilaçtır.
  • Obsesif- kompulsif bozukluk: Lustrol hap, obsesyon ve kompülsiyonların kişiler üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan bir ilaçtır. Bu yüzden obsesif- kompulsif bozukluk rahatsızlığında da oldukça etkilidir.
  • Travma sonrası stres bozukluğu: Kişiler, travma sonrası stres bozukluğunda yaşanılan olumsuz durumların etkisini üzerinden atmakta güçlük çekmektedir. Bazı zamanlarda yaşanılan olayın acısı ise tekrardan yaşanılabilmektedir. Serotonin, travma sonrası stres bozukluğu olan hastaların yaşadıkları olumsuz durumların daha hızlı bir şekilde atlatılmasına ve huzurlu bir şekilde yaşamına devam edebilmesine katkı sunar. Bu yüzden Lustral antidepresan, travma sonrası stres bozukluğu rahatsızlığında da oldukça etkili bir ilaçtır.
  • Panik Atak: Panik atak, kişilerin kendilerini stresli ve kaygılı hissetmesine neden olan durumları kapsayan bir rahatsızlıktır. Kişiler, kendilerini kontrol edememekte ve gereğinden fazla kaygı duymaktadır. Lustral, hastaların kaygı duyacakları, stres olacakları zamanlarda, olumsuzluklarla daha kolay bir şekilde baş edebilmelerine katkı sağlayan bir antidepresan ilaçtır.

Lustral Nasıl Kullanılır?

Lustral Nasıl Kullanılır

Lustral kullanımı noktasında uzman doktorun hastaya verdiği tavsiyeler ve kullanım şekli son derece büyük önem teşkil eder. Uzmanların tavsiyesine uyulması gereklilik göstermektedir. Lustral kullanırken dikkat gerektiren bazı hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Lustral kapsül ya da tabletler günde bir defa alınmalıdır.
  • Tok karnına alınması tavsiye edilmektedir.
  • Bir bardak su ile birlikte alınması gerekir.
  • Günün herhangi bir saatinde alınabileceği söylenebilmektedir. Her gün aynı saatte alınması uzmanların tavsiye ettiği bir noktadır.
  • Gün içerisinde alınması gerekli olan doz alınmamışsa, fark edildiği an alınması doğru olacaktır. Fakat bir sonraki doz alımına yaklaşmışsa, bu kullanım günde iki doz alımına eş değer olacağı için doz alımı tavsiye edilmez.
  • Lustral 50 mg, yan etki olarak uyumama durumuna yol açabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşıldıysa dozun sabah alınması önerilir. Yan etkisi uykulu bir halse gece uyumadan önce alınması tavsiye edilmektedir.
  • Lustral kullanımında alkol alınmaması gerekmektedir.
  • Lustral kullanımı devam ederken başka bir ilacın da kullanılması halinde çeşitli semptomlarla karşı karşıya kalınabilir. Bundan dolayı böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekecektir.

Lustral Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Lustral, obsesif kompulsif bozukluğu olan 6 yaşından büyük pediyatrik kişilerin tedavi sürecinde endike bir ilaçtır. Bu ilaç, agorafobi bozukluğu tedavisinde de kullanılmaktadır.

Lustral, antidepresan grubunda bir ilaç olduğu için özellikle çocukların rahatsızlıklarındaki kullanımına son derece dikkat edilmesi gerekir. Bir uzman kontrolünde tedavi sürecinin ilerletilmesi tavsiye edilmektedir. Aksi halde pek çok yan etkiyle karşı karşıya kalınabilmektedir.

Lustral Etki Süresi Ne Kadardır?

Lustral etki süresi, hastaların bünyesine ve hastalığın seviyesine göre değişkenlik göstermektedir. Lustral etki süresi, genel olarak kullanıma başlantıktan birkaç hafta sonra görülür. Bu süre kapsamında kişilerin ilacı düzenli bir şekilde kullanması gerekir. İlaç kullanımına devam edilirken sabırlı olunması gerekmektedir. İlacın etkisinin tam anlamıyla ortaya çıkabilmesi için tedavi sürecinde uzmanların ifadelerine uyulması önem arz eder. Tedaviye erken bir şekilde son verilmemelidir. Bu gibi durumların aksinin yapılması halinde Lustral etki süresi uzayabilecektir.

Lustral Yan Etki Yapar mı?

Lustral Yan Etki Yapar Mı

Lustral, depresyon başta olmakı üzere birçok hastalığın tedavisinde endike bir ilaçtır. Lustral ilacının yan etki yapma olasılığı da vardır. Lustral içerisinde mevcut olan maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerde ise yan etkilerin görülme durumu daha sıktır. Lustral kullanımı sonrasında oraya çıkabilecek yan etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Çok yaygın yan etkiler: Uykusuzluk, uyku hali, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, ishal, cinsel işlev bozukluğu, ağızda kuruluk.
  • Yaygın yan etkiler: iştahsızlık, iştahta aşırı bir artış, boğaz ağrısı, dikkat eksikliği, görme bozukluğu, kulak çınlaması, çarpıntı, karın ağrısı, kusma, kabızlık, titreme, karıncalanma hissi, göğüs ağrısı.
  • Çok yaygın olmayan yan etkiler: Havale, tiroid hormonlarında düşüş, unutkanlık, bayılma, migren, aşırı mutluluk hali, nefe almada zorlanma.

Lustral Reçetesiz Alınabilir mi?

Antidepresan grubunda bulunan ilaçların bir uzman tarafından kişisel olarak reçetelendirilmesi gereklidir. Lustral ilacı da antidepresan olduğu için kişinin hastalığının tedavisinde kullanılması üzere bu ilacın doktor tarafından reçete edilmesi gerekir.

Lustral Fiyatı Nedir?

İlaçların fiyatları, 2023 yılında da güncellenmektedir. Lustral fiyatı 2023 yılında güncel olarak şu şekildedir:

  • Lustral 50 mg fiyatı: 110. 71 TL

Lustral fiyatı konusunda doğru bilgi elde etmek istiyorsanız ilaçların fiyatlarını sürekli olarak takip etmeniz gerekecektir.

 

Özet

Lustral, beyinde bulunan serotonin adlı kimyasal maddenin geri alımını inhibe eden bir ilaçtır. Sinir hücreleri arasında bulunan iletişimin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da pek çok psikolojik hastalıkların tedavi sürecinde kullanılır. Psikolojik rahatsızlıkların belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olan bir ilaçtır.

Lustral kullanımına başlamadan önce kişinin doktorununun reçete ettiği doza ve kullanım süresine uygun bir şekilde ilerlemesi önerilmektedir. İlacın etkisinin tam anlamıyla ortaya çıkması ise genel olarak birkaç hafta sürebilmektedir. Tedavi ilerlemesine herhangi bir değişiklik yapmak ise kesinlikle doğru değildir.

Lustral kullanımı noktasında yaşanılabilecek yan etkiler arasında bulantı, baş dönmesi, uykusuzluk, uyku hali, baş ağrısı, cinsel isteksizlik bulunmaktadır. Eğer bu bahsetmiş olduğumuz yan etkileri gözlemlerseniz, doktorunuzla iletişime geçmeniz oldukça büyük önem arz edecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Lustral Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir mi?

Psikolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde etkin bir şekilde kullanılan ilaçların aile hekimi tarafından reçete edilmesi mümkün değildir. Lustral gibi antidepresan ilaçların bir psikiyatri tarafından hastalığın belirtilerine yönelik bir şekilde reçete edilmesi gereklidir.

Lustral Sakinleştirici midir?

Lustral, bir uyku ilacı ya da sakinleştirici değildir. Bu yüzden herhangi bir kişi, sakinleşmek adına bu ilacı kullanmamalıdır. Bu ilaç, psikolojik rahatsızlıkların belirtilerinden yola çıkılarak reçete edilen bir antidepresandır. Bundan dolayı da sakinleştirici bir etkisi olsa dahi bu hastalıkların tedavi sürecinde dolaylı bir etki olarak görülebilmektedir.

Lustral Bağımlılık Yapar mı?

Psikolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar, son derece hassas bir şekilde kullanılmalıdır. Herhangi bir olumsuzluk durumunun yaşanmaması adına kullanımına dikkat edilerek hareket edilmelidir.

Lustral ilacının kullanımında da doktorun belirlemiş olduğu ilaç dozununa dikkat edilmelidir. İlaç doğru bir şekilde kullanılması halinde tedavi sürecinde ya da tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından hasta, ilaca bağlımlı olmayacaktır.

Lustral Uyku Yapar mı?

Her ilaç kullanımında görülebileceği gibi Lustral kullanımında da bazı yan etkiler görülebilmektedir. Bu tamamen hastadan hastaya değişkenlik gösteren bir durumdur. Lustral yan etkileri içerisinde uyku yapma durumu da söz konusudur. Fakat bu uyku durumu yan etkisinin her kişide görülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kişi, Lustral kullanımı sırasında uyku hali gibi yan etkiyle karşılaştığında mutlaka doktoruyla iletişime geçmelidir. Bu sayede ilacın kullanımına yönelik değişkenlikler de yapılabilecektir.

28.09.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar