< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Laroxyl Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler


Etken maddesi amitriptilin olan laroxyl, trisiklik antidepresan ilaç grubunda yer alan bir ilaçtır. Bu grupta bulunan ilaç yaşadığınız depresyon semptomlarını hafifletmek için kulanılır. İçeriğindeki maddeler sayesinde beyninizde bulunan kimyasal maddelerin düzenini değiştirerek semptomlarınızı tedavi eder. Şöyle ki ilaç beyinde bulunan serotonin ve norepinefrin seviyelerini arttırarak ruh halinizde pozitif değişimi sağlar. Örneğin kaygı ve huzursuzluğun getirdiği ruhsal hastalıklarla daha kolay baş edilebilmeniz konusunda destek olur. Bunun yanı sıra şiddetli baş ağrısı şikayetiniz varsa ağrınızı  tedavi etmek için de reçete edilebilir. 

Laroxyl Etki Mekanizması

Laroxyl içerisinde bulunan etken madde amitriptiline beyindeki nörotransmitter dengelemesini sağlar. Beyninizde bulunan serotonin ve norepinefrin maddelerinin dengesini sağladığında  duygu durumunuzda iyileşme gözlemlenir. Ağrıların geçmesinde böylece etkili olur. Amitriptilin; anksiyete bozukluğu, depresyon, nöropatik ağrılar, migrenin gerilemesinde tedavi edici amaçlı kullanılabilir. Bazı alt ıslatma durumlarında da doktorlar tarafından reçete edilebilir.

Kullanılan tüm ilaçlarda olduğu gibi Laroxyl’in de yan etkileri olabilir. Belirtileriniz ve ilacın etki mekanizması size uygun olsa da doktor muayenesinde reçete edilmediği sürece trisiklik antidepresan grubu ilaçların kullanılması önerilmez. Bu sebeple, semptomlarınız varsa önce doktor randevusu alarak muayene olmanız önerilir. 

Laroxyl Kullanım Alanları 

Laroxyl Kullanım Alanları

Laroxyl kullanım alanlarında birçok rahatsızlığın tedavisi için reçete edilebilir. Başlıca kullanılan rahatsızlıkları aşağıda inceleyelim.

Anksiyete/Kaygı Bozukluğu: Anksiyete, yani halk arasında kaygı bozukluğu olarak bilinen psikolojik bir bozukluktur. Kişinin aşırı kaygılı durumlarda fiziksel olarak verdikleri tepkileri tanımlar. Anksiyete bozukluğu yaşayanlar kalp çarpıntısı, vücutta ısı değişimi, terleme, nefes alamıyormuş gibi hissetme gibi birçok belirti yaşayabilirler. Bu durum kişinin yaşam rutinini bozar ve günlük işlerini halledebilmekte problem yaşamasına sebep olur.  Bu gibi şikayetler yaşıyorsanız onlinepsikolog.com üzerinden uzman psikologlarımız ile görüşme sağlayabilirsiniz. Terapistlerimiz gerekli gördüğü durumlarda sizi alanında uzman psikiyatristlere yönlendirebilir. Psikiyatristiniz de uygun görürse bir ilaç reçete edebilir.

Depresyon: Depresyon beyindeki kimyasal düzeninin bozulması sonucu ortaya çıkar. Depresyon yalnızca üzgün ya da sıkıntılı hissetmek değildir. Bunların çok daha ötesinde bir bozukluktur. Kişinin duyguları, düşünceleri, davranışları düzenlenemez şekilde sürekli olumsuz seyreder. Günlük rutinlerde bozulma görülür. Kişi zevk aldığı ve ilgi duyduğu şeylere karşı ilgisizleşir. Kişinin depresyon tanısı alabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürekli olarak devam etmesi gerekir. Tanı alınabilmesi için psikiyatrik muayene şarttır. Psikiyatrik muayene sonrasında doktorunuz Laroxyl ile depresyondan kaynaklanan sıkıntılarınızın daha az seyretmesini sağlayabilir. 

Migren: Migren bir baş ağrısı hastalığı olarak bilinir. Beyinde bulunan sinir ve kan damarlarında bulunan değişimler migrene sebep olur. Şiddetli baş ağrısına sebep olan migren ilerledikçe kişinin günlük rutinlerini sürdürememesine sebep olabilir. Ayrıca beraberinde mide bulantısı, kusma gibi başka şikayetleri de getirebilir. Migren tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu sebeple migren şüphesi olan kişiler mutlaka nörolojik muayeneden geçerek tedavi olmalıdırlar. Doktorunuz migrenden kaynaklı şikayetlerinizi azaltmak için Laroxyl reçete edebilir. 

Nöropatik Ağrılar: Sinirlerde meydana gelen hasarlar kaynaklı yaşanan ağrılara nöropatik ağrılar denir. Kişinin vücudunda yanma, karıncalanma, uyuşma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Nöropatik ağrılar kendiliğinden iyileşmez. Tedavi edilmediği sürece ağrıların şiddeti sinirlerin zamanla daha fazla zarar görmesiyle artış gösterebilir. Bu sebeple bu tür ağrılar hissettiğinizde mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz önerilir. 

Amitriptilin etken maddeli Laroxyl ilacının başlıca kullanım alanları bunlardır. Fakat bireysel koşullara göre endikasyon dışında da kullanımı olabilir. Muayene sonucunuzda doktorunuzun görüşüne göre başka hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. 

Laroxyl Yan Etkileri

Laroxyl Yan Etkileri

Her ilacın kişiden kişiye göre değişiklik gösteren yan etkileri olabilir. Laroxyl ilacının yan etkileri de kullanan kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. İlacın olası görülebilecek yan etkileri şu şekildedir:

  • Baş dönmesi,
  • Uyuşukluk
  • Halsizlik
  • Kandaki sodyum konsantrasyonunda azalma,
  • Aşırı terleme,
  • Kabızlık,
  • Ağız Kuruluğu,
  • Kan şekeri seviyelerinde değişim,
  • Göğüste şişme,
  • İştah değişimleri (artış ya da azalış),
  • Kulaklarda çınlama,
  • Saç dökülmesi,
  • Sık idrara çıkma ya da idrarda tıkanıklık,
  • Uyku hali ya da uyumada güçlük,
  • Ödem,
  • Kaşıntı.

Bunların dışında da görülebilecek yan etkiler olabilir. Fark ettiğiniz yan etkiler kısa sürede kaybolabileceği gibi geçmesi uzun da sürebilir. Bazı yan etkilerin görülme sıklığı yaygınken bazıları seyrektir. Bu sebeple ilaca başladıktan sonra yan etki hissetmeniz durumunda kendinizi gözlemlemeniz önemlidir. Hissettiğiniz yan etkilerin çok şiddetli olması ve geçmemesi durumunda doktorunuz ile iletişime geçerek durumu bildirmeniz gerekir. İlacı kullanmaya başladıktan sonra alerjik bir belirti hissederseniz en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz ve doktorunuza durumu bildirmeniz önerilir. 

Laroxyl’i Kimler Kullanmamalı?

İlaçlar iyileştirici özelliğe sahip olsa da her ilaç herkes tarafından kullanılmaya uygun olmayabilir. Bu sebeple aşağıdaki belirten durumlardan herhangi birisine sahipseniz bunu muayene esnasında doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. 

  • İlacın etken maddesi ya da yan etken maddelere karşı bir alerjisi olanlar
  • Çocukluk döneminde olan hastalar
  • Kalp rahatsızlığı olanlar
  • Karaciğer hastalığı olanlar
  • Hamile veya emziren kadınlar
  • Mani döneminde olan kişiler

Bu tür durumlarda olan kişilerin kullanılması önerilmez. Ayrıca ilacın alkol tüketilirken kullanılmaması gerekir. İlaç size reçete edilmeden önce gittiğiniz doktor muayenesine alerjiniz olan durumları, geçirdiğiniz hastalıkları, kullandığınız ilaçları not ettiğiniz bir listeyle gitmeniz faydalı olur. Böylece doktorunuz tüm detayları göz önünde bulundurarak bir tedavi planı tercih eder. 

İlacın Dikkatli Kullanılması Gereken Durumlar

Laroxyl içeriği sebebiyle dikkatli kullanılması gereken bir ilaçtır. Aşağıdaki özelliklerden herhangi birini taşıyorsanız bu durumu mutlaka doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. 

  • Kan hastalığıyla ilgili tedavi görüyorsanız,
  • Başka bir psikiyatrik hastalığınız varsa,
  • İdrar güçlüğü yaşıyorsanız ya da prostat hastasıysanız,
  • Epilepsi ya da havale geçirme geçmişiniz varsa,
  • EKT tedavisi görüyorsanız,
  • Göz basıncınızla alakalı herhangi bir artış ya da bununla ilgili bir tedavi görüyorsanız,

Durumunuzu ve bu durumlarla ilgili kullandığınız ilaçları doktorunuza bildiriniz. Ayrıca Laroxyl kullanırken herhangi bir anestezi almanız gereken bir durum olduğunda ilacı kullandığınızı anestezi uzmanınıza söylemeniz gerekir. Laroxyl tabletleri laktoz içerir. Bu sebeple daha önce herhangi bir şekilde laktoza karşı intoleransınız tespit edildiyse bu durumu da doktorunuz ile muhakkak paylaşmanız gerekir.

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Laroxyl Kullanımı

Trisiklik antidepresan grubunda bulunan ilaçların hamilelik ve emzirme döneminde Laroxyl kullanımı sakıncalı olabilir. Laroxyl ilacının hamileliğin ilk üç ayında ve son üç ayında kullanılması önerilmez. Bu süreçlerde kullanımı bebek için oldukça risk teşkil eder. Özellikle son üç ayda kullanım bebekte geri çekilme belirtilerinin görülmesine sebep olabilir. İlacı kullanırken etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız önerilir. Laroxyl kullanırken hamilelik şüpheniz varsa ya da hamile olduğunuz kesinse mutlaka durumu doktorunuza bildirmeniz gerekir. 

Emzirme döneminde ilacı kullanmanız önerilmez. Laroxyl anne sütüne geçebilen bir ilaçtır. Bu sebeple emen bebeğe de ilaç geçer. Muayene esnasında emzirme döneminde olduğunuzu mutlaka doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. Böylece bebeğe zarar vermeyecek bir tedavi planı uygulanır. İlacı yine de kullanmaya devam etmeniz gerekiyorsa bu durumda emzirmeyi bırakmanız gerekir.

Hamilelik ve emzirme döneminde her durum hakkında muayenede doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Doktorunuzun olası durumlardan haberdar olması sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Böylelikle en sağlıklı tedavi planı ve yol haritası doktorunuz tarafından oluşturulabilir.

İlacın Kullanım Şekli

Laroxyl tabletler halinde bulunur ve ağız yoluyla alınır. Bir bardak temiz içme suyuyla ilacı yutarak kullanabilirsiniz. Uygulama dozu ve kullanım sıklığı bireysel olarak doktorunuzun uygun gördüğü şekilde belirlenir. İlacı yemeklerden önce ya da sonra alabilirsiniz. Bu konuyu doktorunuza danışarak almanız gereken zamanı netleştirmenizde fayda olur. Doktorunuzun talimatlarına uyarak düzenli kullanmanız önerilir. İlacı almayı unuttuysanız çift doz almanız önerilmez. Böyle bir durumda doktorunuza danışmanız önerilir. 

Doz aşımı durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidebilir ya da doktorunuz ile irtibata geçerek durumu anlatabilirsiniz. İlacı kullanmanızın bir sebebi olduğunu ve doktorunuzun buna göre reçete ettiğini unutmayın. Doktorunuzun bilgisi dışında ilacı bırakmanız semptomlarınızın artmasına sebep olabilir. İlacı kullanmayı bırakmanızı gereken duruma kontrol muayenesinde doktorunuz karar verir. 

Laroxyl yan etkileri sebebiyle uyku hali, baş dönmesi, odaklanma sorunu yaratabilir. Bu sebeple ilacı kullanırken dikkat gereken işler, tehlikeli alet ya da makine kullanımı gerektiren durumlardan kaçınılması gerekir. Yan etki belirtileriniz fazlaysa ve geçmiyorsa doktorunuza danışmanız önerilir. İlacı alkollü içkilerle beraber kullanmanız önerilmez. İlaçla beraber başka ilaçlar kullanmaya başlarsanız ya da vitamin, bitkisel ürünler kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

Laroxyl Diğer İlaçlarla Etkileşimi

İlaçların etken maddeleri başka ilaçların etken maddeleri ile etkileşime girebilir. Bu durum sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceğinden muayene öncesi kullandığınız tüm ilaçların listesini doktorunuz ile paylaşmanız sağlığınız için önem arz eder. İlacın etkileşime girdiği bilinen bazı maddeler şu şekildedir: Monoamin oksidaz inhibitörleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri, antikolinerjik ilaçlar, merkezi sinir sistemi etkileyen depresanlar, antikoagülanlar ve diğer ilaçlar. 

Sıralanan etkileşime girdiği durumlar ayrıntılı değildir. Mevcutta kullandığınız ilaçlarınızın, Laroxyl etken maddesi amitriptilin ile etkileşime girip girmediğini doktorunuza ya da eczanıza danışarak öğrenebilirsiniz. 

Özet

Laroxyl etken maddesi amitriptilin olan trisiklik antidepresan grubunda bulunan bir ilaçtır. Beyinde bulunan kimyasalların dengesinin sağlanmasında yardımcı olur. Beyninizdeki serotonin ve norepinefrin seviyelerini arttırarak ruhsal durumunuzun olumlu anlamda değişmesini sağlar. Bu sebeple depresyon tedavilerinde kullanılır. Depresyonun yanı sıra anksiyete, migren ve sinir sistemi kaynaklı nöropatik ağrılar yaşıyorsanız, bunların  tedavisinde de reçete edilebilir.

İlacın kullanımının doktor kontrolünde olması önemlidir. İlacın iyi geldiği hastalıkların belirtilerine sahipseniz öncelikle ilgili birimden randevu alarak muayene olmanız gerekir. Doktorunuz belirtilerinizin tedavi edilmesi ve semptomlarınızın azalması için Laroxyl ilacını reçete ederse kullanmanız gerekir. Aksi halde antidepresan grubunda bulunan ilaçların kullanılması önerilmez. İlacın yan etkileri olabilir. Yan etkilerin şiddetine göre en yakın sağlık kuruluşuna gidebilir ya da doktorunuza durumu bildirebilirsiniz. İlaç reçete edildikten sonra doktorunuzun önerdiği doz ve sıklıkta kullanabilirsiniz. İlacı kullanma talimatlarına uygun kullanmanız ve alkol ile kullanmamanız gerekir. 

İlacın çocuklar, hamile ve gebe kadınlar için kullanımı uygun değildir. Doktor muayenesine gittiğinizde tüm hastalıklarınızın, kullandığınız ilaçların, takviyelerin listesine doktorunuz ile paylaşmanız önerilir. Böylelikle sağlığınız için en etkili yol haritası doktorunuz tarafından size reçete edilir. Geçmiş ya da mevcutta var olan devam eden hastalıklarınızı, travmalarınızı doktorunuz ile paylaşmanız önemlidir. Herhangi bir anestezi alma durumunuzda, ilgili uzmana Laroxyl kullandığınızı bildirmeniz gerekir. Böylelikle yanlış bir tedaviye maruz kalmamış olursunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

Laroxyl uyku yapar mı?

Laroxyl ilacının temel amacı kişinin uyku bozukluklarını gidermek değildir. Trisiklik antidepresan ilaç grubunda bulunduğundan uyku hali görülmesi bir yan etki durumudur.

Laroxyl reçetesiz satılır mı?

Hayır, reçetesiz satılmaz. İlacın doktor tarafından reçete edilmesi gerekir. Reçete edilmediği takdirde kullanmamanız tavsiye edilir.

Laroxyl fazla kullanılırsa ne olur?

İlaç fazla kullanıldığında yan etkileri artabilir. Kan basıncında düşüş, aşırı terleme, sersemlik, kusma, baş dönmesi gibi şikayetler artabilir. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz önerilir.

Laroxyl ilacı bağımlılık yapar mı?

Trisiklik antidepresan ilaç grubunun böyle bir özelliği yoktur. Bu sebeple ilaç bağımlılık yapmaz.

30.08.2023
Son Güncelleme: 11.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar