< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Diazem Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Diazem, ampul formunda her biri 2 ml’ inde 10 mg diazepam mevcut olan enjeksiyonluk çözelti içeren bir ampuldür. 10 adet ya da 100 adet şeklinde eczanelerde satışa sunulabilir. Diazem tablet formuna sahipse her bir tabletinde 2 mg, 5 mg ya da 10 mg etken madde içeren farklı seçenekler bulunabilmektedir.

Diazem, tabletleri tozdan ve rutubetten koruyan blister ambalajlar içerisinde yer alır. 25 adet ya da 50 adet tablet içeren karton kutularda eczanelerde yerini alır. Tabletler, yeşil-  beyaz renkli kapsüllerdir.

Diazem Kullanım Alanları Nelerdir?

Diazem kullanım alanları oldukça geniştir. Pek çok sorunun tedavi sürecinde etkili bir şekilde kullanılabilen bir ilaçtır.

Diazem kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Anksiyete bozukluğunun tedavisinde,
  • Kasta meydana gelen sertlik ve kasılmaların gevşetilmesinde,
  • Havale nöbetlerinde,
  • Genetik faktörlü ya da nedeni belirsiz olan titremelerde,
  • Uyuyamama hastalığında Diazem ilacı kullanılabilir.

Anksiyete İçin Diazem Kullanımı

Anksiyete için Diazem kullanımı, tedavinin olumlu bir şekilde ilerlemesinin sağlanabilmesinde büyük etki sahibidir.

Diazem, anksiyolitik bir ilaçtır. Anksiyetenin neden olduğu semptomları tedavi etmek için uzmanlar tarafından tercih edilmektedir. Uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez. Diazem, genel olarak anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçların yanında ek takviye olarak verilmektdir.

Uyku Bozukluğu İçin Diazem Kullanımı

Diazem, bağımlılık yapma riski yüksek bir ilaçtır. Bundan dolayı mümkün olan en aralıklı şekilde kullanılması tercih edilir. Uyku bozukluğuna iyi gelen bu ilacın, doktor reçete etmedikçe uyumak için kullanılmaması gerektiği bilinmelidir.

Diazem Etken Maddesi Nedir?

Diazem etken maddesi, benzodiazepin adı verilen bir ilaç grubunda yer alan diazepamdır. Diazepam; uykusuzluk hastalığı, alkolü bırakmış bireylerin yoksunluk nedeniyle yaşadıkları belirtiler, anksiyete tedavisi için kullanılabilmektedir.

Etken Maddesi Diazepam Olan İlaçlar

Etken maddesi diazepam olan ilaçlar, hafıza zayıflatıcı bir etkiye sahiptir. Sakinleştirici özelliği bulunur. Kasların gevşetilmesinde etkilidir. Anksiyetenni kısa süreli tedavilerinde, havale nöbetlerinde, alkol yoksunluğu belirtilerinde, uyuyamama sorunlarında uzmanlar tarafından reçetelendirilebilir.

Etken maddesi diazepam olan bazı ilaçlar şunlardır:

  • Diazem
  • Valium
  • Lizan
  • Diapam
  • Diazepam Desitin
  • Nervium

Diazem Antidepresan mıdır?

Diazem, antidepresan bir ilaç değildir. Diazem, kaygı giderme amacıyla anksiyetenin kısa süreli tedavisinde tercih edilmektedir. Yeşil reçeteli benzodiazepin grubuna ait bir ilaçtır. Bu ilacı, doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

Diazem Nasıl Kullanılır?

Diazem, alkolün etkilerini arttırabilen bir ilaçtır. Bu yüzden kesinlikle alkol ile kullanılmamalıdır. Tablet formundadır. Diazem tablet ağızda bekletilmeden bir bardak temiz içme suyu ile yutulmalıdır. Etkisi altında araç, alet ve makine kullanımı önerilmemektedir.

Diazem, rektal yoldan reçete edilmişse temizlediğiniz ellerinizle, kendinizi sıkmadan hafif eğik bir pozisyonda, tüpü rektal yoldan sıkmanız doğru olacaktır.

Diazem, enjeksiyonluk çözelti içeren ampul formunda da reçete edilebilir. Böyle bir durumda uygun boyutta tek kullanımlık steril bir enjektör ile çözelti ampulden alınmalıdır. Sonrasında alkol ile temizlenmiş olan bölgeye bir sağlık personeli tarafından doz enjekte edilebilmektedir.

Diazem Bağımlılık Yapar mı?

Diazem içeriğinde bağımlılık yapabilecek maddeler bulunan bir ilaçtır. Bundan dolayı doktorunuz yalnızca ilaç sizin için gerekliyse reçetelendirebilir. Diazem, yeşil reçeteli bir ilaçtır. Bu tür ilaçlar, hastanın sağlığı için çok gerekmedikçe reçete edilmemektedir.

Diazem, bağımlılık riskinin kontrol altında tutulabilmesi için mümkün olduğunca kısa süreli ve düşük dozda reçetelendirilir. Doktor kontrolünde ve doktorun reçete ettiği aralık ve doz miktarında kullanılması, bağımlılık riskini düşürebilecektir.

Diazem Etki Süresi Ne Kadardır?

Diazem etki süresi, genel olarak 10- 15 dakika aralığında değişkenlik gösterir. Bununla birlikte en geç bir saat içerisinde etkisini göstermeye başlamaktadır. Kandaki en yüksek plazma değerine ise 1- 3 saat aralığında ulaşmaktadır.

Diazem etken maddesi olan diazepam, etkisini en çabuk gösteren ve en hızlı şekilde absorbe olabilen ilaçların başında gelmektedir.

Diazem Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Diazem, tıpkı diğer benzodiazepin ilaçlar gibi karaciğerde metabolize olmaktadır. Bundan dolayı idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Yarılanma ömrü, 50- 100 saat aralığında değişkenlik gösterebilir. Vücutta ise 200 saate kadar kalması mümkündür.

Diazem Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Aşağıda maddeler halinde yazmış olduğumuz durumlar sizin için geçerlilik gösteriyorsa, Diazem ilacını kullanmadan önce bu bilgileri doktorunuzla paylaşmanız gerekecektir. Çünkü Diazem ilacının dikkatli kullanılması gerektiği bazı durumlar vardır. İşte bu durumları şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • Akciğer rahatsızlığınız varsa
  • Kişilik bozukluğunuz varsa
  • Böbrek yetmezliği probleminiz varsa
  • Madde bağımlılığı öykünüz bulunuyorsa
  • Albümin adı verilen protein düzeyinde düşüklük durumunuz bulunuyorsa Diazem kullanmadan önce doktorunuzla bu bilgileri paylaşmanız önem teşkil edecektir.

Kimler Diazem Kullanmamalıdır?

Diazem kullanımı, bazı önemli durumlarda olumsuz etkilerin oluşmasına neden olabilecektir. Bu yüzden bazı kişilerin Diazem tablet kullanmaması gerekmektedir.

Karaciğerlerinden dolayı ciddi rahatsızlıkları olanlar, psikoz gibi ruhsal hastalığa sahip olanlar, nefes alma problemleri yaşayanlar, ilacın içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığı bulunanlar ve kas güçsüzlüğü ile kendisini belli eden Miyastenia Gravis hastalığı bulunanlar Diazem kullanmamalıdır.

Diazem Çocuklarda Kullanılır mı?

Klinik deneyimler, Diazem ilacının 6 yaşından küçük olan çocuklar için güvenli bir kullanım sağlayamadığını göstermektedir. Uzmanlar, Diazem ilacının yarar ve zarar oranlarını göz önünde bulundurarak reçete edebilir. İlaç, çocuklar için reçete edildiğinde en yaygın tercih edilen form rektal tüp olmaktadır.

Özet

Diazem ilacının etken maddesi, diazepamdır. Diazem 2 mg kapsül,  beyinde dengesiz hale gelerek anksiyeteye neden olabilecek kimyasalları olumlu yönde etkileyen bir ilaçtır. Endişe, kaygı hali, beyin felci ya da kas kasılmaları, nöbetler ve daha sayabileceğimiz pek çok durumun tedavi sürecinde etkili bir şekilde kullanılabilmektedir. Diazem, yeşil reçeteli bir ilaçtır. Bu ilacın bazı durumlarda bağımlılık yapabileceği de görülmüştür. Bundan dolayı reçete edilmediği taktirde bu ilacın satın alınmaması gerekmektedir.

Diazem yan etkileri; karın ağrısı, nefes almada güçlük çekme, kurdeşen, vücutta şişlik şeklinde görülebilmektedir. Diazem yan etkileri ile karşı karşıya kalındığında doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekecektir.

Sık Sorulan Sorular

Diazem Yaşlıların Tedavisinde Kullanılır mı?

Diazem, gerekli durumlarda yaşlıların tedavileri için de reçete edilebilir. Doktorlar ilacın yaşlılardaki kullanımında en az doz ile başlamaktadır. Hastanın ilaca olan tepkisi ile tedavi süreci şekillendirilmektedir.

Diazem Reçetesiz Alınabilir mi?

Diazem, yeşil reçeteli bir ilaçtır. Yeşil reçeteli ilaçların bağımlılık yapma riski ise yüksektir. Bundan dolayı eczanelerde yeşil reçeteli ilaçların reçetesiz bir şekilde satılması mümkün değildir.

Diazem Doz Aşımında Ne Olur?

Diazem doz aşımı; bilinç kaybına, nefes alıp vermede güçlük çekilmesine, aşırı halsizlik haline, kalp ritminin yavaşlamasına, solunumda güçlük çekilmesine, aşırı uyku haline neden olabilmektedir. Diazem doz aşımı, yan etkilerin oluşum riskini de arttıracaktır. Bundan dolayı kullanımda temkinli davranmak gerekmektedir

09.11.2023
Son Güncelleme: 22.04.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Zozan Baskın
5.0 (7 Yorum)

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar