< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Selectra Nedir, Ne İşe Yarar?

İçindekiler

 

Selectra Nedir?

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri olarak adlandırılan gruba ait bir ilaç olan Selectra bir antidepresandır. Bu ilacın etken maddesi ise sertralindir. 25, 50 ve 100 mg’lık tablet halinde eczanelerden temin edilebilmektedir. Özellikle de bir doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca Selectra ilacı, bitkisel bir ilaç ya da uyku ilacı değildir. Amacı dışında asla kullanılmamalıdır.

Selectra Ne İşe Yarar?

Bu ilaç, depresyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıkardığı semptomları gidermeye yaramaktadır. Bu ilacın etken maddesi olan sertralin, beyinde mutluluk hormonu olarak da adlandırılan serotonin miktarını artırmaya yardımcı olmaktadır. Çeşitli rahatsızlıklar sonucu bu ilacın reçete edildiği bir bireyde serotonin miktarı düşük olacağından ilacın düzenli kullanımı önem taşır.

Serotonin hormonunun artmasıyla bireyin psikolojisinde de iyileşmeler görülmeye başlar. İlacın doktor kontrolünde düzenli kullanımı devam ettikçe hasta kendini daha iyi hissetmeye başlar. Zamanla bu hastalıklar sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar ortadan kalkar.

Slectra Ne İçin Kullanılır?

Selectra, pek çok psikolojik rahatsızlık için hekimler tarafından reçete edilmektedir. Bu rahatsızlıkların başında depresyon gelir. Bunun yanı sıra obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kaygı bozukluğu, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu, premenstrüel disforik bozukluk, sosyal fobiler gibi pek çok hastalığın tedavisinde de tercih edilmektedir.

Selectra sayesinde bu psikolojik hastalıklar sonucu ortaya çıkan semptomlar tedavi edilir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişse de genel olarak sürekli negatif düşüncelere kapılmak ve mutsuz hissetmek, ilgi ve zevk kaybı, iştahsızlık, uyku sorunları, sürekli yorgunluk hali, değersiz ve suçlu hissetmek gibi semptomlardır.

Selectra Nasıl Kullanılır?

Selectra Nasıl Kullanılır

Bu ilacı doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanmanız gerekir. Genellikle yemekten sonra, tok karnına alınması tavsiye edilen bir ilaçtır. Bir bardak suyla ilacı içebilirsiniz. Kapsül formundaki bu ilacın günde bir defa alınacak şekilde dozu ayarlansa da bazı hastalar için doktor daha fazla doz yazabilmektedir. Hastanın hastalığının durumu ve günlük yaşamı bu konuda belirleyici olmaktadır.

Selectra genellikle sabah alınmak üzere reçete edilir. Hastalar ilacı her gün aynı saatte almalı, dozlarını aksatmamalıdırlar. İlacın ne zaman dozunun azaltılıp artırılacağına, ne zaman kesileceğine karar veren kişi doktordur. Hasta her ne olursa olsun dozunu kendisi ayarlamaya çalışmamalı, ilacı tedavi bitmeden kesmemelidir. Olumsuz bir durum yaşanması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Selectra Doz Hesabı

Kapsül şeklinde bir ilaç olan Selectra’nın 25, 50 ve 100 mg’lık versiyonları bulunmaktadır. Hastanın hangi dozu kullanacağına doktor karar vermektedir. Bu kararı etkileyen unsurlar arasında hastanın durumu, hangi hastalığa sahip olduğu ve hastalığın durumu bulunur. Her hastaya reçete edilen dozun değişebileceği unutulmamalıdır.

Bu ilacın kapsül, tablet ve şurup formları bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin kullanılacağına doktor karar verecektir. Hastalar ilacı kullanırken kendilerine göre dozlarını azaltıp artırmamalıdır. Tedavi sırasında hasta ilacı kullanmayı kesmemelidir. Tüm bunlar olumsuz yan etkilere sahip olacağı gibi aynı zamanda tedavinin aksamasına da neden olacaktır. Doz hesabı her zaman doktor tarafından yapılmalıdır ve hasta da buna uymalıdır.

Selectra Nasıl Etki Eder?

Bu ilaç beyindeki serotonin hormonu üzerinde etkili bir ilaçtır. Bu hormon halk arasında mutluluk hormonu adıyla da bilinmektedir. Merkezi sinir sisteminde, sinir sisteminde ve kanda bulunan serotonin hormonu, insan vücudunda psikolojik ve fizyolojik pek çok işlevin yerine getirilmesinde rol alır. Ruh hali, sindirim ve bağırsak hareketleri, kemik metabolizması ve sağlığı, uyku kalitesi, mide sağlığı, cinsel sağlık gibi pek çok şeye etken eden bir hormondur.

Serotonin vücutta bağırsaklarda ve beyinde üretilir. Vücutta üretilen serotoninin sadece %10’u beyinde üretilmektedir. Bağırsakta üretilen hormonun ise beyne ulaşması mümkün değildir. Bu yüzden beyindeki serotonin hormonunda azalma gözlemlendiğinde psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara başvurulur. Bu ilaçlar vücuda direkt olarak serotonin hormonu vermezler ancak serotonin salgılanmasının artmasında rol oynarlar.

Selectra da bu ilaçlardan biridir. Etken maddesi olan sertralin sayesinde bu ilaç, beyinde serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki bu ilacın yanlış kullanımı bu hormonun vücutta fazla birikmesine yol açar ve bu da serotonin sendromuna neden olur. Bu yüzden muhakkak hekim gözetiminde kullanılması önem taşır.

Selectra Kimler İçin Uygun Değildir?

Eğer hastanın bu ilacın etken maddesine ya da içinde bulunan herhangi bir başka maddeye alerjisi varsa kesinlikle bu ilacı kullanmamalıdırlar. Alerjik reaksiyonların tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte düzenli olarak başka ilaçlar kullanması gereken hastalar, bu ilaçları doktorlarına bildirerek Selectra kullanımının bu ilaçlarla etkileşime girerek tehlikeli bir durum yaratıp yaratmayacağını sormalıdır. Kronik hastalıkları olanlar da bu durumu doktorlarına bildirmelilerdir.

Hamileler için de bu ilacın kullanımı önerilmemektedir. Bu ilacı kullanan kadın hastalara efektif bir doğum kontrol yöntemine başvurmaları tavsiye edilir. Eğer bu ilacı kullanırken hamile olduğunuzu fark ederseniz bunu direkt olarak doktorunuza bildirmelisiniz. 

Gebelikte Selectra kullanımı, özellikle de hamileliğin ilk 3 ayında kullanıldığı takdirde, yenidoğanlarda dirençli pulmoner hipertansiyon riskini artırır. İlacın ana etken maddesi olan sertralin anne sütüne de geçmektedir. Bu yüzden hamilelik sonrası emzirirken de bu ilacın kullanımı tavsiye edilmemektedir. Emziren anneler bu durumu doktorlarına bildirmelilerdir. Doktorunuz eğer gerekli görürse hem anne hem bebek için daha güvenli olan bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.

Diyabet, epilepsi, kapalı açılı glokom, hipomani, sodyum düşüklüğü olarak bilinen hiponatremi hastalarının da bu ilacı kullanması sakıncalı olabilmektedir. İlacın içindeki maddeler, bu hastalıklardan mustarip kişilerde etkileşime girebilmekte ve sakıncalı durumlara neden olabilmektedir.

Selectra Yan Etkileri

Selectra Yan Etkileri

Her ilacın yan etkileri bulunmaktadır ancak Selectra kullanımı sırasındaki aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuza başvurmalısınız:

  • El, yüz ve ayaklarda kızarıklık ve şişme

  • Yüzde ve dilde şişme

  • Vücutta döküntü

  • Kaşıntı hissi

  • Nefes darlığı

  • Serotonin birikmesi sonucu serotonin sendromu

  • Ciltte ve gözde sararma olarak kendini belli eden karaciğer hasarı

  • İntihar düşüncesini de kapsayan olumsuz düşünceler, negatiflik hali

  • Nöbet geçirme

Bununla birlikte nadir olarak gözlemlense de yine de ciddi sonuçlar doğurabilecek yan etkiler de vardır. Bu yan etkileri gözlemlerseniz doktorunuza bildirmeniz gerekir.

  • Mide sorunları

  • Uyku sorunları

  • Halsizlik ve sürekli yorgunluk hali

  • İştahsızlık ve kilo kaybı

  • Aşırı terleme

  • Cinsel isteksizlik

  • Görmede problemler

  • Titreme

  • Sindirim sistemi sorunları

  • Hazımsızlık

Selectra'nın yaygın yan etkileri ise şunlardır:

  • Boğaz ağrısı

  • Huzursuzluk

  • Kaygı

  • Sinirlilik hali

  • İştahta artma

  • Kaslarda gerginlik ve ağrı

  • Dikkatte dağınıklık

  • Tat almada eksiklik

  • Kulakta çınlama

  • Kalp atışlarında hızlanma

  • Esneme

  • Karında ağrı

  • Mide bulantısı

  • Kusma

 

Selectra Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sadece Selectra için değil pek çok ilaç için önemli olan husus, hastaların alacakları doza kendilerinin karar vermemesidir. Ayrıca pek çok hasta tedavi henüz bitmemişken daha iyi hissettiklerini düşünerek ilacını kullanmayı bırakır ve bir daha da muayeneye gitmez. Tüm bunlar hastalığın tedavisi için olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına neden olacaktır. Hastanın durumu daha iyiye gitmeyeceği gibi, ilaçların düzensiz kullanımı hastalığın daha da kötüye gitmesine yol açabilir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce medikal geçmişinizi ve kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Böylece bu ilacın size uygun olup olmayacağı, eğer uygunsa dozunun nasıl alınacağı belirlenmiş olur. Cerrahi bir müdahale öncesi de Selectra kullanan hastalar doktorlarına bunu bildirmeli ve uygun görülen zaman aralığında ameliyat öncesi ilacı kullanmayı bırakmalıdır.

Selectra ilacı, diğer antidepresanlara nazaran daha az yan etkiye sahiptir. Ancak bu etkiler kişiden kişiye değişir. Bu yüzden hastalar, olumsuz bir yan etkiyle karşılaştıklarında doktorlarına bildirmelidir. Eğer yan etkiler ağır seyrediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

 

Selectra Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Selectra etken maddesi nedir?

Bu ilacın ana etken maddesi sertralin isimli maddedir.

Selectra kesin tedavi eder mi?

Tedavi süreci kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bazı kişilerde ilaç yan etkiler ya da başka sebeplerden dolayı işe yaramayabilir ancak ilacın düzenli kullanımı sonrası zamanla hasta genellikle kendini daha iyi hissetmeye başlar.

Selectra hangi ilaçlarla kullanılmalı?

Moklobemid, selejilin, linezolid, monoamin oksidaz inhibitörleri adı verilen ilaçlar ve metilen mavisi ile kullanılmamalıdır. Ayrıca psikoz gibi diğer ruhsal bozukluklar için kullanılan pimozid ile de kullanılmamalıdır.

Selectra çok içilirse ne olur?

Şayet bu ilacı aşırı dozda alırsanız; sersemlik, hızlı kalp atışı, titreme, mide bulantısı, kusma, huzursuzluk, baş dönmesi ve çok nadir durumlarda bilinç kaybı gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden doz hesabı için doktorunuzu mutlaka dinlemeli ve tavsiyelerine uymalısınız. 

Selectra kafa yapar mı?

Selectra yan etki olarak; kafa karışıklığı, huzursuzluk hissi ve titreme gibi durumlara yol açabilir.

Selectra ne zaman fayda eder?

İlaç düzenli kullanım sonucu zamanla etkisini göstermeye başlar ve tedavi ilerledikçe hastanın durumu da iyiye gider.

18.04.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (35 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar