< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Cipralex (Essitalopram) Nedir?

İçindekiler


Cipralex, yaygın olarak anksiyete ve depresyon tedavisinde kullanılan bir antidepresan ilaçtır.

Güçlü bir antidepresan ilaç olarak bilinen Cipralex, farklı patolojilerin tedavisinde de kullanılır.

Hastaların şikayetlerini azaltmak amacıyla kullanılır. Sinapslardan serotonin geçişini hızlandıran bir yapıya sahiptir.

Cipralex, seçici serotonin geri alım inhibitörü grubunda bulunan bir antidepresandır. Aynı gruptaki diğer antidepresanlarla benzerlik gösteren bir yapıya sahiptir. Beyindeki serotonin miktarının artmasına yardımcı olur.

Cipralex Antidepresan, dünya genelinde en çok reçete edilen antidepresan ilaçların başında gelir. Bunun nedeni ise diğer antidepresanlarla kıyaslandığında yan etkisinin daha az olmasıdır. Bu ilaç, vücut tarafından kolay bir şekilde tolere edilebilmektedir.

Essitalopram, zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olur. Genel olarak majör depresyon, kaygı bozukluğu ve hatta bazı durumlarda panik atak tedavisinde de uzmanlar tarafından tercih edilir.

Cipralex Etken Maddesi Nedir? 

Cipralex etken madde, essitalopramdır. İlaç yapısında, ilaç dozuna göre değişiklik gösteren essitalopram oksalat bulunmaktadır.

Essitalopram etkin maddesi, SSRI grubu inhibitörlerdendir. Bu grup ilaçlar beyin içerisinde etkileşimde bulunur. Depresyon durumunda ihtiyaç duyulan serotonin miktarının daha fazla alınmasında rol oynar. 

Essitalopramın depresyon tedavisinde etkinliğini değerlendirmek için yapılan çalışmalar, bu etken maddenin diğer SSRI’lara göre daha etkili olabileceğini de göstermiştir. Ayrıca uzun süreli kullanımda essitalopram depresyonun tekrarını önleyici etki de sağlayabilmektedir.

Serotonin, beyinde doğal olarak üretilen ve yeterli miktarda salgılandığında duygular üzerinde olumlu etkiler sağlayan bir hormondur. Eksikliği halinde psikolojik sorunlar görülebilir. Essitalopram da bu eksikliği kapatabilmektedir. Depresyon semptomlarını ortadan kaldırma görevini üstlenir.

Cipralex Kaç mg? Kutusunda Kaç Tane Var?

Cipralex antidepresanın 5 mg, 10 mg, 15 mg ve 20 mg dozlarında 4 farklı formu bulunmaktadır. 28, 56 ve 84 tabletlik ambalajlarla üretimi gerçekleştirilir.

Tedavi süreçlerinde yaygın olarak Cipralex 10 mg ve Cipralex 20 mg tercih edilir. Bu kapsamda doz değişikliklerinin bir uzman tarafından yapılması büyük önem teşkil eder. Bu noktada doktorunuza danışabilirsiniz.

Cipralex Muadili İlaçlar Nelerdir?

Cipralex muadili, Citoles’ tir. Etken maddesi essitalopram olan bu iki ilaç da aynı amaç doğrultusunda kullanılır.

Cipralex muadili ilaçlara baktığımızda Türkiye’de;  Citoles, Avertyn, Citol, Elitrex, Eslong, Eslorex, Esmax, Esram, Estilom, Exeram, Losiram, Loures, Secita, Sevpram, Sitela, Tiopram ve Zendor isimleriyle de eczanelerde yer aldığı görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesinde bulunduğunu da söylemek mümkündür.

Cipralex Nasıl Kullanılır? Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Cipralex Nasıl Kullanılır

Cipralex, psikiyatristin belirttiği şekilde kullanılmalıdır. Özellikle doz değişikliğinin bir uzman kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir.

İlacı bir anda bırakmak da oldukça tehlikeli olacaktır. Bu durum neticesinde hasta, çeşitli yan etkilerle karşılaşabilir.

Bu antidepresan, aç veya tok karna alınabilir. Ancak mutlaka bol su ile birlikte tüketilmelidir. İlacın her gün aynı saatte alınması önem arz eder.

İlacın her gün aynı saatte kullanılmaması halinde uykusuzluk gibi yan etkilerle karşılaşmak mümkündür. Bu yüzden ilacın kullanım saatinin belirlenmesi, günlük hayatın akışı için son derece büyük önem taşır.

İntihar eğilimi, saldırganlık, öfke kontrol sorunları gibi bazı olası yan etkileri vardır. Bundan dolayı bu ilacı 18 yaş altındaki hastalar kullanmamalıdır.

Cipralex Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Cipralex Antidepresan ilacının 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.

Bu yaş grubundaki hastalarda antidepresan kullanımı, diğer yaş gruplarına göre daha çok yan etkiler görülmesine neden olabilir. Özellikle intihara teşebbüs-meyil ya da saldırganlık, huzursuzluk gibi durumlarda antidepresan etkisi daha yüksek olur ve bu doğrultuda 18 yaşından küçüklerde bu ilacın kullanımı büyük risk teşkil eder.

18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde kullanılan antidepresan gibi ilaçlar; ileriki dönemlerde büyüme, gelişme, zihinsel gelişim gibi olaylarda olumsuz durumların görülmesine neden olabilir.

Cipralex Antidepresan mıdır?

Cipralex SSRİ grubu inhitbitör olan bir antidepresan ilaçtır. Bu grup ilaçlar, beyinde serotonin miktarını artırma amacıyla doktorlar tarafından tedavilerde tercih edilir. Antidepresan olarak değerlendirilen bu ilaç, genel olarak depresyon tedavilerinde kullanılır.

Genel olarak Cipralex 10 mg ile tedavi sürecine başlandığı görülür. Sonrasında doz azaltılır ya da Cipralex 20 mg’ ye yükseltilebilir. Bu yönde önem arz eden nokta, bir uzman tarafından ilaç  dozunun belirlenmesidir.

Cipralex Yan Etki Yapar mı?

Cipralex Yan Etki Yapar Mı

Bütün ilaçlarda olduğu gibi Cipralex ilacında da yan etkiler olabilir. Cipralex’in içeriğinde mevcut olan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler görülebilmektedir.

Cipralex yan etkileri şu şekildedir:

  • Serotonin sendromu nadir olarak görülse de sersemlik, titreme, kaslarda ani kasılmalar, ajitasyon ve yüksek ateş belirtilerin görülmesine neden olabilir.
  • Alerjik reaksiyon semptomları
  • Yüz, dil, dudak veya deride şişme
  • Yutkunurken ya da nefes alırken zorluk

Yukarıda belirtmiş olduğumuz Cipralex yan etkileri, görülmesi halinde göz ardı edilmemelidir.

Cipralex ilaç kullanımında sıklığı bilinmeyen yan etkiler de görülebilmektedir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mukoza ya da  derinin ani bir şekilde şişmesi
  • Kendine zarar verme veya kendini öldürme düşüncesi
  • Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk/hepatit belirtisi olan gözlerin beyaz kısmında ve deride sararma
  • Nöbetler
  • İdrar yapmada zorluk
  • Bayılma, düzensiz ve hızlı kalp atımı

Cipralex kullanımında çok yaygın bir şekilde görülen yan etkiler ise baş ağrısı ve bulantı durumudur.

Bu gibi yan etkilerin görülmesi halinde mutlaka doktorla iletişime geçmek gerekmektedir.

Cipralex Reçetesiz Alınabilir mi?

Cipralex, beyaz reçete ile satılmaktadır. Uzman psikiyatri doktorunun raporu ve reçetesi olmadan ilacın satın alınması mümkün değildir. Bu ilacın mutlaka reçete ile satın alınması gerekir.

İlacın bilinçli bir şekilde kullanılması oldukça büyük önem taşır. Hastanın ilaç kullanımı noktasında bilinçli olması, nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olması, olası bir yan etki durumunda ne yapması gerektiğini bilmesi önem arz eder. Cipralex Antidepresan ilacının bilinçsiz bir şekilde kullanılması, hastanın hayati tehlikeler ile karşılaşmasına neden olabilir.

Cipralex Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Cipralex kullanımı noktasında dikkatli olmak gerekir.

Kalp hızında anormallikler olduğunu gösteren bayılma, düşme ya da baş dönmesi gibi durumlar yaşıyorsanız dikkatli davranmanız gerekir.

Böbrek ya da karaciğer fonksiyonlarınızda sorununuz varsa, doktorunuz ilacın dozunda değişiklik yapabilecektir. Bu yüzden Cipralex doz aşımı konusunda hassas davranılması gerekir.

Cipralex Fiyatı Ne Kadar?

Cipralex kullanımına karar verilen hastalar, ilaç konusunda bilgi sahibi olmak ve Cipralex fiyat araştırması yapmak istemektedir.

Güncel Cipralex fiyat su şekildedir:

  • CIPRALEX 10 MG 28 TABLET: 104,96₺
  • CIPRALEX 20 MG 28 FILM TABLET: 104,96₺

İlaçlara gelen zamlarla birlikte Cipralex fiyatlarda  artışlar gözlemlenebilmektedir.

 

Özet

Cipralex, depresyon ve anksiyete bozukluklarının tedavi sürecinde etkin bir şekilde kullanılan bir antidepresan ilaçtır. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi tarafından bazı hastalıkların tedavisi için onaylanmış durumdadır. Bu hastalıklar şu şekildedir:

  • Majör depresif bozukluk (MDB)
  • Yaygın anksiyete bozukluğu (GAD)
  • Panik bozukluğu
  • Sosyal kaygı bozukluğu

Yukarıda değinmiş olduğumuz hastalıklarda Cipralex kullanımı onaylanmıştır. Buna ek olarak obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi diğer hastalıkların tedavi sürecinde de  etiket dışı kullanılabilmektedir . Fakat bu kullanımları destekleyen kanıtların sınırlı düzeyde olduğu görülmektedir.

Cipralex kullanımı noktasında son derece hassas bir şekilde davranmak gerektiği, bu yönde bilgi sahibi olarak ilacın kullanılmasının önem teşkil ettiği görülür.

Bu ilacın reçeteli bir ilaç olduğunu, sadece bir sağlık hizmeti sağlayıcısının gözetimi ile birlikte kullanılmasının tavsiye edildiği söylenebilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Cipralex Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Olur mu?

Antidepresanlar grubunda bulunan ilaçların genel olarak cinsel işlev bozukluğuna neden olduğu görülebilir.

Bu ilacın da yaygın yan etkilerinde cinsel işlev bozukluğu olduğu görülür. Cinsel dürtüde azalma, kadın hastalarda orgazm bozuklukları, ereksiyon problemleri gibi cinsel sorunları bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.

Cinsel işlev bozukluğu gibi yan etkilerin görülmemesi için ilacın kullanımına dikkat edilmesi, doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir.

Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir mi?

Cipralex ilacı uzman psikiyatri hekimi raporu ile reçete edilebilir. 2018 yılına kadar aile hekimleri bazı antidepresanları reçete edebilirdi. Fakat alınan kararla birlikte 2018 yılından itibaren aile hekimlerinin antidepresan ilaçları reçetelendirmesi yasaklanmıştır.

Cipralex Kilo Aldırır mı?

Cipralex ilacının yaygın yan etkilerine baktığımız zaman iştah azalışı ya da artışı görülmektedir. Bunun yanında kilo artışının görülmesi de muhtemeldir.

Bu ilacın yaygın olmayan yan etkilerinde ise kilo kaybı durumunun olduğu görülür. Çünkü bazı hastalarda iştah azalışı görülmektedir.

Her hastada bu yan etkinin görülmesi söz konusu değildir. Özellikle Cipralex doz aşımı konusuna dikkat etmek gerekir. Çünkü doz aşımı, yan etkilerle karşılaşma ihtimalini arttıracaktır.

05.09.2023
Son Güncelleme: 08.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Zozan Baskın
5.0 (7 Yorum)

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar