< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Depakin Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler


Depakin, antiepileptik ilaç grubuna dahil olup epilepsi (sara) hastalığının tedavisinde kullanılır. Bipolar bozukluk ve migren tedavilerinde de tercih edilmektedir. Bu ilacın içeriğinde valproat bulunmaktadır. Daha farklı bir şey merak ederseniz Online Psikolog Soru Sor sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Depakin ilacının etkin bir şekilde kullanıldığı hastalıklar şu şekildedir:

  • Epilepsi: Bu ilaç, epilepsili bireylerde gerçekleşen nöbet durumlarını önlemek ya da kontrol altına almak amacıyla kullanılır.
  • Bipolar bozukluk: Depakin, bipolar bozukluk teşhisi konulan kişilerde gerçekleşebilen manik atakları önlemek amacıyla kullanılır. Duygudurum dengeleyici olarak tercih edilir.
  • Migren: Bu ilaç, migreni önlemek ya da kişinin yaşam standartlarını engelleyebilecek duruma gelmemesi için kullanılır.
  • Diğer durumlar: Depakin Chrono BT; aynı zamanda şizofreni, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve alkolden yoksunluk sendromu gibi çeşitli durumların tedavi sürecinde de etkin bir şekilde kullanılan bir ilaçtır.

Depakin Etken Maddesi Nedir?

Depakin etken madde, valproik asittir. Valproik asit bipolar bozukluğu ve epilepsi tedavisinde sıkça karşımıza çıkar. Ayrıca migren adı verilen şiddetli baş ağrılarının tedavisi için de reçete edilebilmektedir.

Valproik asit yan etkileri arasında karaciğer yetmezliği, pankreatit ve intihar riski görülür. Bu yüzden doktor tarafından reçete edilmediği takdirde kullanılması tavsiye edilmez. Kullanımında ise doktorun hasta için önermiş olduğu kullanım sıklığı ve doz miktarı değiştirilmemelidir.

Depakin Kaç mg? Kutusunda Kaç Tane Var?

Depakin; tipik olarak tablet, kapsül ya da şurup şeklinde üretilmektedir. Kullanım dozu ve şıklığı ise kişinin yaşına, kilosuna, tıbbi durumuna ve diğer sağlık faktörlerine bağlı olarak belirlenmektedir.

Depakin; 200 mg, 400 mg ve 500 mg gibi dozları bulunan bir ilaçtır. Bu dozların tedavi sürecinde doğru bir şekilde belirlenmesinin önemi büyüktür.

Genel olarak Depakin 200 mg, bipolar bozukluklara bağlı maninin (taşkınlık nöbeti) önlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Depakin 400 mg, epilepsi adı verilen merkezi sinir sistemi hastalığının tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Pek çok epilepsi türünün tedavi sürecinde etkili olabilir. Tedavi sürecine devam edilirken bu doz kimi zaman Depakin 500 mg olarak değiştirilebilir.

Depakin 500 mg de epilepsi hastalığının tedavisinde tercih edilir. Özellikle ileri düzeydeki epilepsi hastalarının tedavi sürecinde etkili olduğu görülmektedir.

Depakin Nasıl Kullanılır? Aç karnına Kullanılır mı?

Depakin Nasıl Kullanılır

Depakin tablet, kapsül ya da şurup şeklinde ağızdan alınarak kullanılır. Kullanım dozu ise kişinin yaşına, kilosuna ve tıbbi durumuna göre belirlenir.

Depakin Chrono BT, bol su ile kullanılmalıdır. Mide rahatsızlığı bulunan hastalarda genel olarak yemek ile birlikte kullanılması önerilir.

Dozaj ve kullanım süresi, kişinin tıbbi durumuna ve ilaç kullanımında kişinin verdiği reaksiyona göre değişim gösterebilecektir.

Sağlık uzmanı tarafından verilen dozaj talimatlarına hastanın muhakkak uyması gerekir. İlaç etiketinin incelenmesi, ilaç hakkında genel bilgilere sahip olunması, önerilen doz ya da kullanım süresinde aşım yapılmaması önem teşkil eder.

Baş dönmesi, uyuşukluk, mide bulantısı, kusma ya da titreme gibi yan etkiler kimi zaman görülebilir. Bu yan etkilerin görüldüğü durumlarda tıbbi yardım almak gerekir.

Depakin Chrono BT Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Depakin Chrono BT, erişkinlerin ve 17 kg’ın üzerindeki çocukların tedavisinde kullanılabilir. 6 yaşın altındaki çocuklarda kesinlikle kullanılmamalıdır. 6- 11 yaşın altındaki çocuklarda ağızdan çözelti formu tercih edilebilir.

Depakin Şurup formu, 11 yaş altı çocuklarda tercih edilir. Kompleks parsiyel nöbetlerde 10 yaş ve yukarısı için kullanılır.

Valproatın bipolar bozukluklara bağlı maninin önlenmesi ve tedavisi sürecindeki etki durumu ve güvenirliliği 18 yaşın altında bulunan hastalarda detaylı bir şekilde değerlendirilmemiştir.

Depakin Muadili İlaçlar Nelerdir?

Depakin muadili ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların etken maddesi aynı olup benzer tedavi süreçlerinde tercih edilebilmektedir.

Depakin muadili ilaçlar:

  • Convulex 150 mg
  • Convulex 300 mg
  • Convulex 50 mg
  • Convulex 500 mg
  • Epilepkin 400 mg
  • Navarin 300 mg
  • Navarin 500 mg
  • Valeptik XR 500 mg
  • Valposim 500 mg
  • Valprocan 400 mg

 

Depakin Yan Etki Yapar mı?

Depakin Yan Etki Yapar Mı

Depakin kullanımında yan etkiler görülebilir. Fakat bu herkesin tedavi sürecinde görülebilen bir durum değildir. Depakin yan etkileri şu şekildedir:

En yaygın yan etkileri:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş dönmesi
  • Titreme
  • Karın ağrısı
  • Kilo almak
  • Saç kaybı
  • Adet dönemlerinde değişiklikler

Yaygın olmayan yan etkileri:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Pankreas iltihabı
  • Karaciğer hasarı
  • Beyaz kan hücrelerinde azalma gibi kan bozuklukları

Yukarıda belirtmiş olduğumuz yaygın olmayan yan etkiler, oldukça ciddi durumlardır. Bu yan etkiler ile karşılaşıldığı zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Depakin Reçetesiz Alınabilir mi?

Beyinde sakinleştirici etkiye sahip olan ve epilepsi hastalığının tedavisinde etkin bir şekilde kullanılan Depakin ve Depakin Şurup, reçete olmadan alınamamaktadır. Reçete olmadan kullanmak mümkün değildir.

Depakin ilacının kullanımına dair mutlaka doktor muayenesi ve doktor görüşü gerekir.

Pek çok epilepsi hastalığının türevlerinde tedavi süreci kapsamında etkin bir şekilde kullanılan bu ilacı SGK karşılamaktadır.

Bu ilaç tablet şeklindedir. Bu ilacın en önemli etkisi ise midede herhangi bir şekilde açılmıyor olmasıdır. Bağırsağa indikten sonra açılan bu ilacın kırıp kullanılmaması gerekmektedir.

Depakin Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Depakin, epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılır. Epilepsi hastalığının tedavi sürecinde tavsiye edilen bu ilaç; bipolar bozukluk ve migren gibi farklı hastalıkların tedavisinde de tercih edilebilir.

Depakin 500 mg, sodyum valproat maddeleri içermektedir. Bu etkin madde, beyin üzerinde bir takım değişikliklerin meydana gelmesini sağlayan yapıdadır. Sodyum valproat sayesinde beyin sakinleşir.

Kimlerin Depakin Kullanması Uygun Değildir?

Depakin, belirli durumlarda kullanılmamalıdır. Depakin ilacı, aşağıda belirtmiş olduğumuz durumların görüldüğü hastaların tedavi sürecinde kullanılmamalıdır:

  • Valproik asit veya ilacın diğer bileşenlerine karşı bilinen aşırı duyarlılık veya alerji
  • Karaciğer hastalığı
  • Üre döngüsü bozuklukları
  • Hamilelik
  • Emzirme

Depakin; böbrek hastalığı, pankreatit ya da kan hastalıkları gibi belirli tıbbi durumları olan kişiler için de uygun olmayabilmektedir.

Depakin ilacını kullanmaya başlamadan önce herhangi bir tıbbi durumu ya da endişeyi bir sağlık uzmanıyla görüşerek hareket etmek daha doğru olacaktır.  Bir alerjik reaksiyon, karaciğer hasarı belirtileri ya da kan bozuklukları görülürse tıbbi yardım alınması gereklilik arz eder.

Depakin Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Depakin kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumları şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • Depakin adlı ilaç, doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe kullanmanız tavsiye edilmemektedir.
  • Belirlenen miktarın ve kullanım sıklığının dışına çıkılmaması gerekir.
  • Depakin doz aşımı noktasına dikkat edilmelidir.
  • Depakin kullanmayı gerek görmediğinizi düşündüğünüz zamanlarda, kendinizi iyi hissediyor olsanız dahi ilacı kullanmayı aniden sonlandırmamalısınız.
  • Tablet formunda reçete edilen ilacı bir bardak içme suyu yardımı ile yutmalısınız. İlacı ağzınızda bekletmemelisiniz.
  • Depakin Şurup formundaki ilacı ise kutu içerisinde bulunan ölçek yardımı ile doktorunuzun önerdiği miktarda almanız gerekir.
  • İlacı çocukların ulaşmasının kolay olmayacağı yerde saklamanız gerekir.
  • Kullandığınız başka ilaç, vitamin veya bitkisel takviye varsa eğer, bu durumdan doktorunuza bahsetmeniz gerekir.

Depakin Doz Aşımı Yapılırsa Ne Olur?

Depakin ilacının doktor tarafından reçete edilen miktardan fazla alınması halinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Özellikle kullanılması unutulan dozları dengelemek amacı ile çift doz kullanılmaması gerekmektedir.

Depakin doz aşımı, ilaç kullanımında görülebilecek yan etkilerin daha sık ve şiddetli olmasına neden olacaktır.

Depakin Fiyatı Ne Kadar?

Depakin fiyat doz miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Fiyat listesi, ilaçlara gelen zamlarla birlikte güncellenmektedir.

Depakin fiyat listesi şu şekildedir:

  • Depakin 500 mg 30 tablet fiyat: 149.42₺
  • Depakin 150 ml oral süspansiyon fiyat: 74.39₺

Özet

Depakin, epilepsi gibi hastalıkların tedavi sürecinde kullanılan bir ilaçtır. Epilepsi gibi hastalıklara neden olan kimyasalların salınımını düzenlemektedir.

Bu ilaç, ayrıca bipolar bozukluk hastalığının da tedavisinde kullanılabilir. Beyni uyarıcı görevi bulunan bu ilaç, bazı ruhsal bozukluklar yaşayan kişiler tarafından da kullanılmaktadır.

Depakin Chrono BT, bölünebilen bir yapıya sahiptir. Bu ilaç için bir doz ayarlaması yapmak gerekir. Doz miktarı, doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Depakin kullanımı için bol su ile ağızdan alınması önerilir. Kesinlikle çiğnenmemelidir. Direkt olarak yutulması gereken bir ilaçtır. Bu ilacı yemekle birlikte ya da yemek öncesinde alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Depakin Aile Hekimi Tarafından Yazılır mı?

Depakin, psikolojik rahatsızlıkları olan hastaların tedavi süreçlerinde aktif bir şekilde kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç; aile hekimi tarafından direkt olarak yazılamaz.

Aile hekimi, psikiyatri rahatsızlığı bulunan ve geçmiş dönemde tedavisi başlatılan hastanın ilaçlarını heyet raporu koşuluyla yazabilmektedir.

Depakin Hangi İlaçlarla Birlikte Kullanılmaz?

Depakin, diğer ilaçlar ile etkileşime girebilmektedir. Bu sebepten dolayı ilacı kullanmaya başlamadan önce hasta, kullandığı diğer ilaçlar ve takviyeler hakkında doktoruna bilgi vermelidir.

Depakin Chrono BT ile etkileşime girebilecek ilaçlar listesi:

  • Diğer antikonvülsanlar
  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • İltihap önleyici ilaçlar
  • Bazı antidepresanlar

Yukarıda bulunan ilaç gruplarından herhangi birini kullanıyorsanız veya bitkisel ürün kullanıyorsanız Depakin kullanımı konusunda daha hassas davranmanız gerekecektir.

Depakin Uyku Yapar mı?

Depakin tedavisinin başlangıcında ya da bu ilacın başka ilaçlarla birlikte kullanıldığı durumlarda uyku düzeninin bozulması gibi durumların gözlemlendiği söylenebilir.

Bazı kişilerde sersemlik hissi ve baş dönmesi gibi belirtiler görülmektedir. Bu sebeple araç sürerken ya makine kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir.

 

06.09.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Zozan Baskın
5.0 (7 Yorum)

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar