< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Zedprex Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler


Zedprex antipsikotik grubunda bulunan, antidepresan niteliği taşıyan bir ilaçtır. Antipsikotik ilaç psikotik belirti gösteren hastalar için ruh sağlığını düzenlemek ve semptomları azaltmak işleviyle üretilirler. Örneğin; majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak gibi ruh sağlığınızı etkileyen hastalıkların tedavi sürecinde kullanılır. Bu hastalık grubundan herhangi birinin belirtilerini taşıyorsanız öncelikle psikiyatri uzmanına muayene olmanız gerekir. Doktorunuz ihtiyaç halinde semptomlarınızı azaltmak ve tedavi edebilmek için Zedprex ilacını reçete edebilir. İlaç dışında terapi hizmetine ihtiyaç duyarsanız Online Psikolog sitesinden çevrimiçi terapi hizmeti alabilirsiniz. İlacın içeriği ve etki mekanizmasını, hangi semptomlarda kullanıldığını bir sonraki başlıkta inceleyebilirsiniz. 

İlacın Etki Mekanizması

Zedprex etki mekanizması, seçici serotonin geri alım inhibitörleri adı verilen SSRI sınıfında bulunan bir antidepresan ilacıdır. Etken maddesi fluoksetin hidroklorürdür ve bunun yanın sıra yardımcı madde olarak akışkanlaştırılmış nişasta, 350 cSt silikon yağı, patent blue V E-131, sarı demir oksit E-172, titanyum dioksit E-171, jelatin kullanılarak üretilir. İlaçların etken ve yardımcı maddeleri hakkında bilgi sahibi olmanız içerikteki maddelere karşı alerjenik bir sorunla karşılaşmamanız için önemlidir. Zedprex etken maddesi sayesinde beyindeki kimyasal dengeyi sağlayarak semptomlarınızı azaltır. Serotonin iştahınızı, uykunuzu, davranışlarınızı kontrol eden bir kimyasaldır. İlacın amacı beyninizde bulunan serotonin hormonunda dengeyi sağlayarak ruhsal iyi oluş halinizi desteklemektir. Aynı zamanda dopamin uyarıcılarına antagonistik etki eder. Böylelikle semptomlarınızın kontrol altında tutulmasını sağlar.

Zedprex Kullanım Alanları

Zedprex Kullanım Alanları

Zedprex kullanım alanlarında psikotik birçok hastalığın tedavisi için reçete edilebilir. Başlıca kullanım alanlarını başlıklar halinde açıklayarak inceleyelim.

Majör Depresyon: Duygu durum bozukluğu olarak bilinir. Kişinin yaşamında günlük rutinlerine olan ilgisini aşırı kaybetmesi, duygusal çöküntüler en bilindik belirtileri olarak karşımıza çıkar. Depresyon çeşitlerinden en ağır olanıdır. Genetik faktörler ve hormonal faktörler sebebiyle görülebilir. Halk arasında depresif olmak tanımından oldukça farklıdır. Tanı alabilmeniz için en az iki hafta belirtilerin gözlemlenmesi beklenir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk: Bu hastalığı halk arasında takıntı, saplantı olarak duyabilirsiniz. Obsesyon kontrol edilemeyecek düzeyde tekrar eden düşünceleri, kompülsiyon ise sürekli tekrar eden davranışlar için kullanılan terimlerdir. Obsesif kompulsif bozukluğa sahip kişiler kontrol edemedikleri tekrar eden düşünceleri sebebiyle kaygılı ve huzursuz hissederler. Bu düşüncelerin getirdiği duyguları yine tekrar eden davranış ritüelleri ile baskılarlar. Fakat bu durumu engelleyemedikleri için sürekli daha fazla endişe duygusuna kapılarak ruhsal olarak iyi oluş halini kaybettiklerinden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Panik Atak: Panik atak aslında bir korku nöbetidir. Bu hastalığı yaşayan kişiler yoğun sıkıntı ve korku hissetme durumunda atak geçirebilirler. Onlar için tehlikenin görünür ve gerçek olması gerekmez. Olası tehdit olarak algılanan her şey bu durumu tetikleyebilir. Yüksek kaygı ve duygu yoğunluğuna (anksiyete bozukluğu) vücudun fiziksel olarak tepki vermesi durumu olarak tanımlanabilir.

Bulimia Nervoza: Bu hastalık ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek bir yeme bozukluğudur. Bu hastalığa sahip kişiler gizli bir şekilde aşırı, kendilerini kontrol edemeyen yeme davranışı gösterir. Daha sonrasında bu yeme atağını sağlıksız bir şekilde, kusma yoluyla, vücuttan atmaya çalışırlar. Şöyle ki tedavi edilmediğinde kişinin ruhsal sağlığının yanı sıra fiziksel sağlığını da ciddi şekilde bozabilecek bir bozukluktur. 

Pre-Menstrüel Disforik Bozukluk (Adet öncesi huzursuzluk): Doğurgan çağında kadınların yaşayabileceği bir hastalıktır. Adet öncesinde görülen depresif ruh hali kişinin yaşam kalitesini düşürür, günlük rutinlerini bozacak noktaya gelebilir. Aşırı stres, öfke, aşırı uyku ya da uykusuzluk, umutsuz ve çaresiz hissetme gibi belirtilerin ruhsal sağlığı bozacak seviyede yaşanması durumu olarak açıklanabilir.

İlacın başlıca kullanım alanlarını bu şekilde sıralayabiliriz. Fakat bireysel farklılıklara ve ihtiyacınıza göre doktor muayeneniz sonrasında doktorunuz uygun gördüğü takdirde Zedprex ilacını reçete edebilir. Yukarıda sıralanan hastalıkların herhangi birini işaret eden belirtileriniz ya da ruhsal iyi oluş halinizin bozulduğuna dair belirtiler gözlemliyorsanız Online Psikolog aracılığıyla terapi hizmeti alabilirsiniz. Terapi sırasında ilaç kullanımına ihtiyacınız olduğu tespit edildiğinde psikoloğunuz tarafından psikiyatri alanında uzman doktora yönlendirilebilirsiniz.

Zedprex Yan Etkileri

Zedprex Yan Etkileri

Her ilacın hastalıkların semptomlarını iyileştirici özelliğinin yanı sıra kişiden kişiye göre değişiklik gösteren yan etkileri de olabilir. Zedprex yan etkilerinin neler olduğunu aşağıda sıralanan listeden inceleyebilirsiniz. İlacın olası yan etkileri şunlardır:

  • Baş ağrısı,
  • Bağırsak düzeninde bozulma,
  • Bulantı ya da kusma,
  • Halsizlik ya da sersemlik,
  • Uyku sorunları,
  • Bulanık görme,
  • Halüsinasyonlar görme,
  • Dikkat bozukluğu
  • Ağızda kuruluk
  • Huzursuz hissetme,
  • Gerginlik,
  • Kilo kaybı ya da iştahta azalma,
  • Libido azalması,
  • Deride dökülme,
  • Nefes darlığı.

Yukarıda sıralanan yan etkiler ilacı kullanırken yaşayabileceğiniz en sık görülebilecek yan etkilerdir. Bunların dışında da karşılaşabileceğiniz yan etkiler olabilir. İlacı kullandıktan sonra ortaya çıkabilecek yan etkiler kısa sürede geçebileceği gibi geçmesi biraz zaman alabilir. Bu sebeple ilaca başladıktan sonra herhangi bir yan etkiyle karşılaşmanız durumunda kendinizi gözlemlemeniz önerilir. Yan etkiler sizi çok rahatsız edecek düzeyde ise ya da ilaca karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinizi düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Ayrıca süreç hakkında da doktorunuzu durum hakkında bilgilendirmeniz oldukça önemlidir.

İlacı Kimler Kullanmamalı?

Her ilaç herkesin kullanımına uygun olmayabilir. Bu sebeple kullandığınız ilaçların içeriğini bilmeniz önemlidir. İlaçların içerisindeki maddelere karşı alerjik bir durumunuz varsa bunu mutlaka doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. Aşağıda sıralanan durumlardan herhangi birine sahipseniz ilacı kullanmamanız önerilir.

  • Epilepsi (Sara) hastalığına sahipseniz ya da geçmişte böyle bir öykünüz varsa,
  • Kalp sorunları yaşıyorsanız,
  • Karaciğer rahatsızlığınız varsa,
  • Kan sulandırıcı, aspirin kullanıyorsanız,
  • Manik atakları geçiriyorsanız,
  • İdrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız,
  • Diyabet hastalığınız varsa,  
  • Bağırsakla ilgili herhangi bir tedavi görüyorsanız,
  • Alkol bağımlılığınız varsa dikkat etmeniz gerekir.

Belirtilenlerden herhangi birine sahipseniz muayene esnasında bunu belirtmeniz önemlidir. Geçmiş hastalık öykülerinizi, kullandığınız ilaçların listesini, aldığınız vitamin ya da bitkisel tüm takviyeleri muayene öncesinde listeleyerek muayenede yanınızda götürmeniz tedavinizin doktorunuz tarafından doğru şekilde planlanmasını sağlar. Tüm bilgileri doktorunuz ile paylaşmayı unutmayınız. 

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Zedprex Kullanımı

Hamilelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı konusu oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Antidepresan grubunda bulunan ilaçların hamilelik sırasında kullanılması, ilacın etken maddesinin plasentayı geçerek bebeğe zarar verebileceği durumlar oluşabileceğinden önerilmez. Emzirme dönemi için de aynı şey geçerlidir. Emzirme yoluyla ilacın etkileri bebeğe geçebileceğinden dikkatli olunması gerekir. Fakat bu konu hakkında sizin için en doğru kararı doktorunuz verebilir. Bu sebeple hamilelik şüpheniz olduğunda ya da hamileliğiniz kesinleştiğinde durumu mutlaka doktorunuza bildiriniz. Muayene esnasında emzirme dönemindeyseniz doktorunuzla bu durumu paylaşınız. Böylelikle doktorunuz siz ve bebeğiniz için en doğru tedavi planını oluşturabilir.

Zedprex Kullanım Şekli

Zedprex tablet halinde bulunur. Doktorunuzun önerdiği doz ve saate uygun olarak kullanmanız gerekir. İlacı bir bardak su yardımıyla yutarak kullanabilirsiniz. İlacı direkt olarak yutmanız gerekir. Çiğneme ya da emme gibi yöntemlerle tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Ayrıca ilacın alkol ile beraber tüketilmemesi gerekir. Çocuklarda Zedprex kullanımı önerilmez. Yalnızca doktorun reçete etmesi durumunda doktor kontrolünde kullanabilirsiniz. Bu sebeple ilacı çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamanız gerekir. İlacı kullanırken dikkat dağınıklığı olabileceğinden doktorunuza danışmadan araç ya da makine kullanmamaya özen gösteriniz.

İlacı yalnızca doktorunuzun talimatlarına uygun olarak kullanabilirsiniz. Gereken dozu unuttuğunuzda çift doz almanız önerilmez. Doz aşımı yani ilacı almanız gerekenden daha fazla miktarda kullandıysanız durumu hemen doktorunuza bildiriniz ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan ilacı asla bırakmayınız. Antidepresan grubunda bulunan ilaçların doktor kontrolü dışında aniden bırakılması semptomların aniden artış göstermesine sebep olabilir. 

Fluoksetin etken maddeli ilaçlar ciddi yan etkilere sahip değillerdir. Ancak seyrek de olsa 25 yaş altı kullanıcılarda depresyon, intihar düşünceleri gibi tetikleyici etkiler görülebilir. Böyle bir durum gözlemlediğinizde durumu hemen doktorunuz ile paylaşınız. İlacın doz artırımı doktorunuz tarafından önerilmişse bu dönemde de gösterdiğiniz belirtilerin şiddetli olması durumunda hemen doktorunuza başvurunuz.

Zedprex’in Diğer İlaçlarla Etkileşimi

Kullandığınız ilaçların etken maddeleri eş zamanlı olarak kullandığınız diğer ilaçların içerisinde bulunan maddelerle etkileşime girebilir. Bu durum iyileşme sağlamak yerine sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple doktor muayenelerine gittiğinizde hastalıklarınızın, kullandığınız ilaçların, aldığınız tüm takviyelerin bulunduğu bir listeyi yanınızda mutlaka bulundurunuz ve doktorunuz ile paylaşınız. Böylelikle daha doğru bir tedaviye erişebilirsiniz. Aşağıda listelenenlerden herhangi birini kullanıyorsanız ve Zedprex doktorunuz tarafından reçete edildiyse mutlaka doktorunuza başvurarak durumu bildirmelisiniz.

  • Kan sulandırıcı ilaçlar,
  • Trisiklik antidepresan grubunda bulunan ilaçlar,
  • Aspirin,
  • Epilepsi ilaçları,
  • Lityum,
  • Tramadol (ağrı kesici), Triptanlar (migren tedavisi ilaçları),
  • Kalp hastalığı için kullanılan ilaçlar,
  • Kanser tedavisi ilaçları.

Zedprex kalp ritmini etkileyebileceği, kan basıncını düşürebileceğinden dolayı kullandığınız tüm ilaçlar birbiriyle uyumlu olacak şekilde planlanmalıdır. Yukarıda sıralanan ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka bildiriniz.

Özet

Zedprex antidepresan grubunda bulunan ruh sağlığınızda iyileşme sağlayan bir ilaçtır. İçeriğindeki etken maddesi fluoksetin hidroklorür beyninizdeki kimyasal dengeyi sağlar. Serotonin hormonunu dengeleyerek psikolojik iyi oluş halinizi olumlu yönde etkiler. Majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu gibi hastalıkların belirtisini taşıdığınızı düşünmeniz durumunda zaman kaybetmeden bir ruh sağlığı doktorundan randevu alarak muayene olabilirsiniz. Böylelikle doktorunuz tanılama yapabilir ve size en uygun tedavi yöntemini sunar. 

Her ilaçta olduğu gibi Zedprex ilacının da yan etkileri vardır. İlacı kullanmaya başladıktan sonra kendinizi gözlemlemeniz önemlidir. Yan etkilerin süresi kısa olabileceği gibi uzun da sürebilir. Etkilerin çok şiddetli olduğunu hissetmeniz durumunda hemen doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Aynı zamanda kullandığınız tüm ilaç ve takviyeleri muayene esnasında doktorunuz ile paylaşmanız tedavinizin olumlu sonuçlanabilmesi için mühimdir. İlaçların etken maddeleri etkileşime girebileceğinden doktorunuzun kullandığınız ilaçlardan haberdar olmalıdır. 

Zedprex tablet halinle ağız yoluyla alınır. Emme, çiğneme yoluyla alınması önerilmez. Bir bardak su ile tüketmeniz önerilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamanız gerekir. Kutusunda kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. İlacı doktorunuzun önerdiği dozda ve belirlediği saatlerde kullanmalı, doz aşımından kaçınmalısınız. Doz aşımı olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı unutmayınız. İlacı kullanırken alkol kullanmamaya özen gösteriniz. İlaç alkol ile etkileşime girebileceğinden sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Herhangi olumsuz bir durumda doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz. 

Zedprex Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Zedprex reçetesiz satılır mı?

İlaç doktor tarafından kişiye özel reçete edilir. Reçetesiz satılmaz. Bu sebeple ilacı kullanıyorsanız reçete edilmeyen kimseyle paylaşmamanız gerektiğini unutmayınız. İlaç doktor kontrolünde ve doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.

Zedprex ilacını kullanmayı unutunca ne yapılmalı?

İlacı kullanmayı unutmanız durumunda bazı yan etkiler görülebilir. Öncelikle endişe etmemeniz gerekir. İlacı almayı unuttuğunuz için çift doz alım yapmayınız. Çift doz alım durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. 

Zedprex bağımlılık yapar mı?

Bu grupta bulunan ilaçlar bağımlılık yapmazlar. Fakat ilacı doktorunuzun kontrolü dışında aniden bırakmanız önerilmez. Böyle bir durumda bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Bu sebeple ilacı bırakmak ya da dozunu azaltmak ancak doktorunuzun kontrolünde olmalıdır.

Zedprex ne kadar sürede etki eder?

Zedprex semptomları hafif düzeyde olan kişilerde alındıktan 2 saat sonra etkisini göstermeye başlar. Fakat semptomlarınız şiddetliyse o zaman etkisini göstermesi 2 hafta gibi bir süreyi bulabilir. Bu konuda net bilgi alabilmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

 

31.08.2023
Son Güncelleme: 11.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar