< Geri
online psikolog logo white
İlişkiler

İlişkilerde Güvensizlik Nedir?

İçindekiler


İlişkilerde güvensizlik, genel olarak güvensizlik duyan kişiyi de kişinin çevresini de olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Güvensizlik duyan kişi belirgin güçlükler yaşatmaktadır.

Güvensizlik hissi, tek başına değerlendirilmemelidir. Böyle bir değerlendirme son derece eksik olacaktır. Çünkü kişiyi içten içe kemiren güvensizlik; yaşantısının içinde yer alan kaygı, öfke, değersizlik gibi birçok duygu ile ilişkilendirilebilir.

İlişkilerde güvensizlik, göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Aksi halde ilişki olumsuz bir yönde etkilenebilir ve her iki taraf da huzursuz olabilir. Eğer yoğun bir güvensizlik duygusuyla baş ettiğinizi düşünüyorsanız ve bu durumu düzeltmek adına adım atmak istiyorsanız bu noktada psikologtan profesyonel bir destek almanız doğru bir karar olabilir. Çünkü güvensizlik duygusunun altında çeşitli nedenler yatabilmektedir. Sorunun kaynağının doğru bir şekilde bulunması için de bir uzmanla iletişime geçebilirsiniz.

Güvensizliğin Kaynağı Nedir?

Yeteri derecede güven hissi olmayan veya güven problemleri olan kişiler; partnerlerinin hareketlerini, cevaplarını kontrol etmeye son derece meyillilerdir. Bir ilişkide güven eksikliği bulunuyorsa; bu durum zararlı düşüncelerin, davranışların meydana gelmesine zemin hazırlayabilir. İlişkilerde güvensizlik; şüphelenme ve kıskançlık gibi konuların gündeme taşınmasına neden olabilir. Zaman içerisinde bu olumsuz davranışlar fiziksel veya duygusal istismara da yol açabilmektedir.

Güven problemleri, çeşitli nedenlerle bağlantılı olabilmektedir. İlişkilerde güvensizlik duygusunun bağlantılarını şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Depresyon
  • Uyum bozuklukları
  • Anksiyete
  • Terk edilme korkusu
  • Bağlanma problemleri
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Şizofreni

Pek çok kişi, ilişkisinde güven problemleri yaşayabilmektedir. Herkes bir noktada şüphe duygusuna kapılabilir fakat bunun kontrolden çıkması, riskli durumları beraberinde getirebilecektir. Önem arz eden, problemlerin farkına varmak ve hangi durumda yardıma ihtiyaç duyulduğunu anlayabilmektir. Eğer ilişkinizde güvensizlik problemleri olduğunu düşünüyorsanız ve daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaktan endişe duyuyorsanız, daha sağlıklı bir gidişat için terapi desteği alabilirsiniz.

Güvensizlik Neden Olur?

İlişkilerde güvensizlik doğrultusunda gerçekleştirilen araştırmalar, kişilerin yaşadıkları güven eksikliğinin genel olarak daha önceden yaşamış oldukları olumsuz nedenlerden kaynaklandığını göstermektedir.

  • Erken çocukluk deneyimi: Güven ya da güvensizlik aşaması olarak da adlandırılan erken çocukluk deneyimi evresinde bebek, kendisine gösterilen bakıma güvenip güvenmeyeceğini keşfedebilmektedir. Bu durum da gelişimin gidişatını belirlemektedir. Bu dönemde güven duygusunu yeterince hissedememiş çocuklar, yaşamlarında güven problemleri yaşayabilmektedir.
  • Zorbalık ve ret: Çocukluk döneminde akran zorbalığına ya da herhangi bir nedenden dolayı karşı karşıya gelinen dışlanma durumlarına sıkça rastlanılmaktadır. Bir çocuğun yalnız başına baş etmesini güç kılan bu gibi olaylar, güvensizlik hissini oluşturabilmektedir. Çocukluk döneminde zorbalık veya sosyal ret gibi durumlarla karşı karşıya kalan ve güvensizlik duygusuyla büyüyen kişiler, yetkişkinlik döneminde de kuracakları ilişkilerde güven korkusu yaşayabilecektir.
  • Travma sonrası güvensizlik: Kişilerin zihinsel sağlık koşulları ya da yaşamış oldukları travmatik olaylar, güvensizlik duygusunu ortaya çıkarabilir. Güven ile ilgili sorunlar, travma sonrası stres bozukluğunun belirtilerinden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. İlişkilerde güvensizlik duygusunun oluşmasına da neden olmaktadır. 

İlişkilerde Güvensizlik Belirtileri Nelerdir?

İlişkilerde Güvensizlik Belirtileri Nelerdir

İlişkilerde güvensizlik probleminin pek çok belirtisinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu belirtilere verilebilecek bazı örnekleri şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Pistanthrohobia, ilişkilerde güvensizlik belirtilerinden biridir. Bu kavramı kısaca güven korkusu olarak açıklamak mümkündür. Güven korkusu, bir tür fobidir. Bu fobiye sahip olan kişilerin geçmişlerinde güvendikleri insanlar tarafından ihanete ya da hayal kırıklığına uğramış oldukları görülmektedir. Güven korkusu yaşayan insanlar, geçmişte yaşadıkları olumsuz deneyimlerden dolayı güvenme korkusu yaşamaktadırlar. Bu durum da kaçınılmaz bir şekilde ilişkilerine yansımaktadır.
  • İlişkilerde güvensizlik duygusu yaşayan kişiler, doğruları umursamayıp yapılan hatalara odaklanırlar. Aynı zamanda her zaman en kötüsünü yaşamayı beklerler. Bu belirtiyi gösteren kişiler genel olarak partnerlerinin doğru yaptığı şeyleri görmezden gelirler. Yanlış yapılan davranışlara odaklanarak bunu bir sorun haline getirirler. Şüphe duygusuna kapılarak her daim açık aramaya çalışırlar.
  • İlişkilerde güvensizlik sorunu yaşayan kişilerde, partnerlerinin söylediklerine inanmama durumu söz konusudur. Yapılan açıklamaların doğruluğunu her daim sorgularlar. Kontrol etme iç güdüsü ile yaşarlar.
  • Güvensizlik sorunu yaşayan kişiler, uzun bir ilişki içerisinde bulunsalar dahi kendilerini açma noktasında istekli davranmazlar. Kendi duygularını ve hislerini paylaşmada son derece hassas davranırlar. Çekinme duygusunun da çoğu zaman güven korkusu yaşayan insanlarda görüldüğü söylenebilir.

İlişkilerde Güvensizliği Sürdüren Faktörler Nelerdir?

Güvensizlik hislerini şiddetli ve sık bir şekilde yaşayan bireyler, diken üstünde hissederler. Huzursuzluk, tedirginlik hisleri; en doruk noktalarda yaşanmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu hisler, kişinin geçmişte başına gelenlerden ötürü sahip olduğu düşünce ve inanç sisteminin kaçınılmaz bir sonucu olarak da ifade edilebilir.

Güvensizlik hisseden kişilerde tehlike algısı artmıştır. Bundan dolayı derin duygusal ilişkilere girme konusunda da tereddüt yaşarlar. Belirli bir bağ hissettikleri ilişkilerde ise denetleyici ve kontrol edici olurlar. Şüpheci tutumlar ile inandıkları sonucu ortaya çıkarma çabasına girerler. Bu gibi durumlar hem kişinin kendisini kötü hissetmesini hem de partnerinin oldukça yorucu bir deneyim yaşamasını sağlayacaktır.

İlişkilerde güvensizliği sürdüren davranışlardan bir diğeri de hırçın, denetimsiz bir şekilde öfke patlaması yaşamaktır. Güvensizlik yaşayan kişi direkt karşı saldırıya geçmektedir. Bu tarz bir mekanizmanın oluşturulması, ilişkilerde sorunları daha da büyütebilecektir.

Romantik İlişkilerde Güven Sorunu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Romantik İlişkilerde Güven Sorunu İle Nasıl Başa Çıkılır

Konu güvensizlik olunca akıllara gelen ilk şey romantik ilişkilerde güvensizlik olmaktadır. Romantik ilişkilerde güvensizlik duygusu, kişiler arasında duygusal bir bağ olduğu için daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

Romantik ilişkilerde güvensizlik sorunu ile başa çıkabilmek için ise bilişsel davranışçı terapiye başvurulabilir. Bu terapi yöntemi, bireyin güvensizlik sorununun kaynaklarına inmeye yardımcı olmaktadır.

Özet

İlişkilerde güvensizlik; geçmişte yaşanılan kötü tecrübeler, kurulan sağlıksız ilişkiler, çocukluk döneminde yaşanılan zorbalık ve dışlanma gibi durumların sonucunda gelişebilmektedir.

Güven sorunu yaşayan kişiler, romantik ilişkilerinde partnerlerine güvenmek isteseler dahi bunu gerçekleştiremezler. Partnerlerine güvenmekte zorluk çeken kişiler; açık arama, söylemleri sorgulama gibi olumsuz düşüncelere odaklanırlar. Bu olumsuz düşüncelerden hem kişi hem de partneri etkilenmektedir. İlişkilerde güvensizlik probleminin sonucunda ise sadakatsizlik, bağlanmaya karşı zorlanma ve isteksizlik gibi durumlar oluşabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Eşler Arasındaki Güvensizliğin Belirtileri Nedir?

Eşler arasındaki güvensizliğin belirtileri; aşırı sahiplenme, kısıtlayıcı ve engelleyici tavırlar, sözel veya fiziksel şiddet eğilimi, terk edilme korkusu, aldatılma şüphesi şeklinde ifade edilebilir.

Güvensizlik Duygusundan Nasıl Kurtulabilirim?

Açık ve güvenilir bir iletişim ile güvensizlik problemini merkeze alabilir, bunu çözmek adına partnerinizden de destek alabilirsiniz. Bu yönde bilişsel davranışçı terapisi alarak da sorunun etkili bir şekilde çözümlenmesini sağlayabilirsiniz.

Güvensiz Bir İlişki Yürür mü?

Saygı, sevgi ve güven gibi kavramlar birbiriyle bağlantılıdır. Bir duyguda eksiklik görüldüğü zaman bir diğer duygu olumsuz bir şekilde etkilenebilmektedir. Bu yüzden güvensiz bir ilişkinin yürütülmesi oldukça güçtür. Güvensiz bir şekilde yürütülmeye çalışılan bir  ilişkinin, sağlıksız bir ilişki olacağı da muhtemeldir.

10.10.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar