< Geri
online psikolog logo white
İlişkiler

Ghosting Nedir? Nasıl Anlaşılır?

İçindekiler


Ghosting; biriyle kurulan iletişimin herhangi bir açıklama yapılmadan, ani bir şekilde kesilmesini ifade eden bir kavramdır. Ghosting, genel olarak romantik ilişkiler kapsamında karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu fenomen kavram aynı zamanda arkadaşlık ilişkilerinde ya da iş yerlerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Ghosting, ilk olarak 2000'lerin başında kullanılmıştır. Yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması ise son on yıl içerisinde gerçekleşmiştir. Güncel teknoloji gelişmeleri, ghosting kavramını öne çıkarmıştır. Cazip bir ilişki bitirme stratejisi haline geldiğini söylemek de mümkündür.

Ghosting, kişide fiziksel şiddet kadar ağır etkiler bırakabilen bir psikolojik şiddet durumudur. Bu durumun teknolojik ortamlarda daha sık bir şekilde karşımıza çıktığını söylemek mümkündür. Bunun nedeni ise tek tuşla partneri görebilmek, tanımak, iletişim kurmaktır. Çünkü sosyal medya platformlarında bir kişiyle rahat bir şekilde iletişim kurmak mümkünken, bunun tam tersi bir şekilde iletişimi kesmek de son derece kolay olabilmektedir. Partnerine ghosting uygulayan bir kişi, kendisini bir hayalet haline getirip ortadan kaybolabilmektedir.

Ghostlamak ise bu bahsetmiş olduğumuz durumların uygulanması durumudur. Karşı tarafa yönelik hayalet olmak, hiç olmamış gibi davranmak, yok saymak, kaçmak ve yok olmak kavramları ile ilişkilendirmek mümkündür. Hepsi aslında manipülasyon ürünüdür.

Ghosting Belirtileri Nelerdir?

Ghosting Belirtileri Nelerdir

Ghosting durumuna maruz kalan bir kişide belli başlı problemler oluşabilmektedir. Kişinin kafasında çeşitli sorular oluşabilir ve bu soruların yanıtlarını sağlıklı bir şekilde alabileceği bir partneri karşısında bulamayabilir. Bu gibi durumlarda kişi, kendisinde problem aramaya başlamaktadır. Ghosting uygulanan bir kişi, kendisine şu soruları sorabilir:

  • Her şey güzel ilerliyordu. Şimdi ne oldu?
  • Ne oldu da bir anda gitti?
  • Bir şey mi yaptım?
  • Söylememem gereken bir şey mi söyledim?
  • Ortada bir problem vardı da ben mi fark edemedim?
  • Benden hoşlanmıyor mu?
  • Beni artık sevmiyor mu?
  • Sevilmeye değer biri değil miyim?

Bu sorular, kişinin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Çünkü kişi bir şeylerin ters gittiğinin farkındadır ve bu doğrultuda çözüm yolu bulamayacak kadar da olanlardan habersizdir. Ghosting belirtileri, işte bu bahsetmiş olduğumuz sonu gelmeyen sorulardır.

Ghosting belirtileri içerisinde sosyal medya platformlarından kişinin uzaklaşması veya engellemesi de görülmektedir. Sizin mesajlarınıza kayıtsız kalması dahi ghosting belirtisi olarak görülebilir.

Ghosting, bütün iletişimin süresiz bir şekilde kesilmesi durumu olduğu için kişinin tam anlamıyla ortadan kaybolmuş olması gerekir. Partnerinizin müsait olmaması ya da şarjı bittiği için sizi arayamaması ghosting olarak değerlendirilmemelidir. Bahsetmiş olduğumuz durumlarla sıklıkla karşılaşmaya başladıysanız, uzun süre boyunca size bilgi vermiyorsa ve ortadan kayboluyorsa yaşadığınız durum ghosting olabilir. 

İş Hayatında Ghosting Nedir?

İş hayatında ghosting, aslında kişilerin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Fakat insanlar, bunu fark edemeyebilmektedir. Görüşmesi olumsuz bir şekilde sonuçlanan kişilere bilgi verilmemesi de aslında bir ghosting örneğidir. Kişiler, iş görüşmesi bittikten sonra haftalar boyunca yanıt alamayabilir. Bu, başvurunun olumsuz bir şekilde sonuçlandığını düşündürebilir. Size bu konuda bilgi vermeyen bir şirket, herhangi bir sebep açıklamadan ortadan kaybolur. Bu bahsettiğimiz süreç boyunca yaşadığınız durum, ghosting tanımına uygunluk gösterir. Çünkü normal şartlar altında gerçekleştirilen her iş görüşmesinde, karşı tarafa sonuç ile alakalı bilgi vermek son derece büyük önem teşkil eder.

Ghosting Neden Yapılır?

Ghosting yapan kişiler, öncelikli olarak kendi duygusal rahatsızlıklarından “kaçınmaya” odaklanmaktadır. Bunun diğer kişiyi nasıl hissettireceği ise çoğu zaman ghosting uygulayan kişiler tarafından düşünülmemektedir. Genel olarak kendi problemleri ya da açık iletişim kuramamaları ile başa çıkabilmenin en iyi yolunun bu olduğunu düşünmektedirler. Kişiler, ghosting sessizliği ile bu yönde doğru bir adım atabileceklerini düşünürler.

Kimler Ghosting Yapar?

Ghosting yapan kişilerin genel olarak benzerlik gösteren karakter yapılarına sahip olduğu görülür. bu kişilerin başında ise psikolojik rahatsızlıkları bulunanlar gelmektedir. Narsist kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu, paranoid kişilikler, antisosyal kişiler ghosting uygulamaya daha yatkındır.

Ghosting Ne Hissettirir?

Ghosting durumuna maruz kalan bir kişi; belirsizlik, karamsarlık, boşluk, depresif hal, çaresizlik gibi hislerle karşı karşıya kalabilir. Anlamsızlık ve boşluğa düşmüşlük hissinin yoğun bir şekilde oluşum gösterebileceği bilinmektedir. Çünkü aslında ortada kişinin tek başına anlamlandırabileceği bir durum yoktur. Kişi, kolunun ve kanadının kırıldığını hisseder. Neler olacağını kestirmekte güçlük çekerek bir bekleyiş içerisine girer.

Ghosting Mağdurunun Ne Yapması Gerekir?

Ghosting mağduru, bu durumu belirli bir süre geçtikten sonra kabullenmelidir ve kendi içinde anlamlandırmalıdır.

Flört ettiğiniz kişi, size karşı net bir tavır sergilemiyorsa ve kaçıngan bir yapıda hareket ediyorsa ghosting durumun söz konusu olduğunu söylemek yanlış olmayabilir. Ghosting mağduru, kendisini yetersiz hissettiğinden dolayı daha fazla ilgi göstermeye çalışabilir ve bu durum belli bir süre sonra kişinin özgüveninin zedelenmesine de neden olabilir. Sonucunda ise karşılıksız bir ilgi ve sevgi, derin bir üzüntü yaşatır. Bu gibi durumlarla doğru bir şekilde baş etmek istiyorsanız ve bu noktada kendinizi yetersiz görüyorsanız, psikolog desteği alarak anlamlandırma noktasında daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra Online Psikolog ekibi size destek vermek için daima hazır.

Ghosting Yapan Erkek Psikolojisi

Ghosting Yapan Erkek Psikolojisi

Ghosting yapan erkek, güvensiz bağlanır. Kaygı yaşayan veya daha çok kaçıngan bağlanan bireylerin ghosting yaptığı görülür. Bu tarz erkekler, temel korkularını yaşamamak adına partnerlerine hak etmese dahi acı çektirmeyi ve süründürmeyi isteyebilirler. Çünkü ghosting, bir tür duygusal şiddettir. Ghosting yapan erkek, bu tutumuyla partnerini kendisine bağlı hale getirmeyi amaçlar. Erkek, bununla birlikte zayıf taraflarını örttüğünü düşünür ve partnerine de zarar verir. Bu zayıflıklar; kaybetme korkusu, reddedilme korkusu, sevilmeme korkusu şeklinde ifade edilebilir.

Özet

Ghosting, modern ilişkilerin ve iletişimsel faktörlerin karmaşık hallerini yansıtan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar, aralarındaki bağları koparmak ve iletişimi kesmek yerine, açık ve dürüst bir iletişim kurmayı tercih etmelidir. Özel hayatımızı ve iş ilişkilerimizi daha sağlam temellere oturtabilmek için iletişim faktörüne önem vermemiz gerekir.

Empati, saygı, açık iletişim; insan ilişkilerinde sağlıklı ve sürdürülebilir bağların oluşturulması konusunda büyük etkiye sahip noktalardır. Ancak ghosting kavramı için bunları söylemek doğru olmayacaktır. Ghosting, bahsetmiş olduğumuz sağlıklı iletişim özelliklerinin tam tersi şekilde uygulanır. Ghosting yapan kişi; ilişkiyi kesme noktasında herhangi bir açıklama yapmadan ortadan kaybolur. Bu durum, özellikle ghosting davranışına maruz kalan kişilerde ciddi travmalar oluşturabilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Ghosting Yapan Kişi Geri Döner mi?

Ghosting yapan kişi, geri gelmemek üzere ortadan kaybolur. Partner ise bu durumun geçici olduğunu düşünerek beklemeye başlar. Ancak ghosting yapan bir kişinin geri dönme ihtimali son derece düşüktür.

Ghosting Yapan Kişi Pişmanlık Duyar mı?

Ghosting yapan kişiler, genel anlamda partnerlerinin duygularına önem vermezler. Bundan dolayı da bu eylemi gerçekleştirirken empati kurmazlar. Ancak bazı durumlarda bu kişilerin pişmanlık duyabileceği de muhtemeldir. Fakat çoğunluğa bakıldığı zaman pişmanlık duygusunu yaşamadıkları görülür.

Ghosting Sendromu Nedir?

Ghosting sendromu, psikolojik şiddet türüdür. Sorumluluk almayı tercih etmeyen kişiler, sorumluluk almak yerine ilişkiden kaçmayı tercih eder. Buna maruz kalan kişi de ise psikolojik problemler oluşum gösterir.

15.10.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Zozan Baskın
5.0 (7 Yorum)

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
0.0 (0 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar