< Geri
online psikolog logo white
İlişkiler

Aşk Acısı Nasıl Geçer?

İçindekiler


Aşk acısı farklı yaş gruplarında insanlar tarafından hayatın farklı zamanlarında sık sık yaşanır. Kalp kırıklığı tipik olarak ciddi bir duygusal, hatta fiziksel acı kaynağını temsil eder. Kişi sevdiği bir kişiden ayrıldıktan sonra, bir süre boyunca bir keder yaşaması oldukça doğaldır. Kötü bir ayrılığın ardından kendinizi toparlamaya çalışırken, "Bu ne kadar sürecek?" sorusu sık sık merak edilerek de sorulabilir.

Ne yazık ki, aşk acısı kişiden kişiye göre değişen bir kavramdır. Bu nedenle ne kadar süreceğine dair de kesin bir cevap yoktur. İnsanlar bu acıdan farklı hızlarda kurtulur. Dolayısıyla iki arkadaştan biri günler içinde kurtulurken diğeri aylar boyunca durabilir. Ayrıca belirli ilişkilerden, özellikle daha uzun süren veya size daha anlamlı gelenlerden kurtulmak için daha fazla zamana ihtiyacınız olabilir.

Kaybınızın bir kısmını her zaman yanınızda taşıyabilirsiniz. Bu bakımdan aşk acısı ne zaman geçer sorusuna da kesin bir yanıt verilemez.

Zaman İçerisinde İyileşme İçin Neler Yapılabilir

Bunun süresi söylenemeyecek olsa da bazı ipuçları vardır. Bunlara özen göstermek, size kurtulma sürecinde yardımcı olabilir.

Genel anlamda özellikle önem gösterilen ilişkilerde ayrılıktan sonra, toplam ilişki süresi neyse unutma süresinin de bunun yarısı kadar olabileceği söylenir. Ancak bazen ilişkinin toplam süresinden çok daha fazla acı çekilebileceği de unutulmamalıdır. Dört gözle bekleyeceğiniz sağlam bir son noktaya sahip olmak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak iyileşme her zaman net bir zaman çizelgesi izlemez.

İnsanlar bazen aylar içinde biten bir ilişkiyi bitirdikten sonra bir yıldan fazla bir süre sonra kendilerini hala acı ve kederle boğuşurken bulabilir. Diğerleri ilişki bir yıl veya daha uzun sürse bile haftalar içinde iyileşebilir ve yoluna devam edebilir.

Ne Kadar Bağlı Olduğunuz

Genel olarak konuşursak bir ilişkiye yapılan kişisel yatırım ne kadar büyükse, ilişki sona erdiğinde muhtemelen o kadar fazla sıkıntı yaşanır.

Bazen kişiler sevdikleri kişiyi çok sevse, birlikte vakit geçirmekten hoşlansa bile bir gelecek göremeyebilir. Bu durumda en sonunda karşılıklı olarak başka bir yerde daha ciddi bir şey aramaya karar verilmesi sıklıkla yaşanır. Ne var ki bundan sonra başta onları görmeyi özlemek sıklıkla yaşanır.

Bunu aynı zamanda bir miktar yalnızlık ve pişmanlık hisleri de takip eder. Bu ayrılıkların nedeni bazen maddi bazen de manevi olabilir. Bunun dışında yaşam düzenlemelerinde veya paylaşılan arkadaşlıklarda istenmeyen değişikliklerle uğraşmak zorunda olduğunuzda daha da fazla acı verebilir.

Sadakatsizlik

Sadakatsizlik

Bir ilişki sadakatsizlik nedeniyle sona erdiğinde, iyileşme daha zorlu bir yol izleyebilir.  Bu bakımdan sadakatsizlik durumunda aşk acısı ne kadar sürer sorusuna bir yanıt vermek oldukça zordur. Ayrılığı işleme koymanın yanı sıra, bir güven ihlali ile de uzlaşmanız gerekir.

İhanetin travmasının akıl sağlığınız üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir ve ilerlemenizi ve gelecekteki partnerlerinize tamamen güvenmenizi zorlaştırabilir.

İlişki Kalitesi

Sağlıklı ilişkiler genellikle refahınız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, düşük kaliteli veya sağlıksız ilişkiler aynı faydaları sağlamayabilir. Dolayısıyla ilişkinin ne kadar sağlıklı olduğu da aşk acısı ne zaman geçer için önemli anahtarlardan bir tanesidir.

Örnek olarak partnerinizle çok kavga ettiyseniz, iletişim sorunları yaşadıysanız veya her zaman ilişkiyi bitirmenin eşiğindeyseniz, ilişkiniz bittiğinde üzülmekten çok rahatlamış hissedebilirsiniz. Bunun dışında kavga etmeseniz bile birbirinize karşı yeterince kişisel ilginiz bazen ortadan kalkabilir. Bazen kendinizi rahat hissedebilir ve yalnız kalmak yerine bir partnerle birlikte kalabilirsiniz.

Her iki durumda da tatmin edici olmayan bir ilişkiyi bitirmek muhtemelen sizi uzun süre üzmeyecektir. Ayrılığın seni daha iyi hissettirdiğini bile görmek mümkündür. Zira sağlıksız bir ilişki kişileri oldukça olumsuz bir hale getirir.

İlişkiyi Kimin Bitirdiği

Artık tatmin edici gelmeyen bir ilişkiyi sonlandırmak için bir seçim yapmak muhtemelen bir ölçüde rahatlama sağlayacaktır. İlişkiyi kimin bitirdiği de aşk acısı ne kadar sürer için önemli kaynaklardan bir tanesidir.

İlişkiyi bitiren kişinin daha az sıkıntılı hissedeceği kesin gibi görünebilir. Bu genellikle ancak her zaman geçerli olmayan bir durumdur. İlişkinin yürümediğini fark ettiğinizde bile, mutlaka ayrılmak istemeyebilirsiniz.

Çünkü insanlar genellikle partnerini hala seviyorsa, ilişkiyi sürdürmeye devam kararı alabilmektedir. Bu bakımdan ilişkiyi siz sonlandırmışsanız doğru kararı verdiğinizi kabul etmek, daha çabuk toparlamanıza yardımcı olabilir. Ne var ki muhtemelen yine de kaybınızın yasını tutacağınız da unutulmamalıdır.

Bunun dışında ilişkiyi siz değil o sonlandırmışsa, reddedilmek acı verebilir. Bu durumda aşk acısı ne kadar sürer özelikle daha fazla uzun sürmesine yol açabilmektedir. Partnerinizin bir ilişkiyi bitirmesi, öz-değer duygunuzu etkileyebilir ve uzun süre sonra kendinizi savunmasız hissetmenize neden olabilir.

İşlerin Daha İyi Gitmesi Nasıl Sağlanır?

İşlerin Daha İyi Gitmesi Nasıl Sağlanır

Peki aşk acısı nasıl çözülebilir? Bir ilişkiye başlamış ve ayrılmış herkes, ayrılık sonrası dönem oldukça kötü olduğunu bilir. Kişiler değer verdikleri insanları doğal olarak kaybetmenin mutsuzluğunu hissedebilir. Kişiler aklını eski sevgilisinden alamayabilir ve denenen her dikkat dağıtma onu daha çok hatırlatabilir.

Bu süreç esnasında dinlendirici bir uyku geçmişte kalmış olabilir y da iştahınız olmayabilir. Bunun etkisi ile gerçek fiziksel acı bile hissedilmesi de mümkündür. Bu gibi faktörlerin etkisi ile kişiler yeniden kendin gibi hissetmeye başlamanın ne kadar süreceğini merak ederek, sorabilir.

İyileşme sürecini hızlandırmak istemeniz tamamen anlaşılır bir durumdur. Çoğu insan kalp kırıklığı içinde yuvarlanmaktan hoşlanmaz ve ayrılık kederi ağır bir yük olabilir. Aşk acısı nasıl çözülebilir diyorsanız arkadaşlarınıza zaman ayırmak, sevdiğiniz aktivitelere yer vermek bunun için bir çözüm önerisi olarak unutulmamalıdır.

Ancak bu iyileşme sürecini hızlandırmak için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Yapılan şeyler esnasında sevdiğiniz kişi tekrar aklınıza gelebilir. Bu bakımdan sabırlı olmak ve zamanın etkisini göstermeye izin vermek yardımcı olacaktır. Acınız şimdi yoğun hissedilse de ancak sonsuza kadar sürmeyeceği unutulmamalıdır.

İyileşme Süreci Nasıl Başlatılır

Kırık kalbinizi iyileştirme sürecini normale göre hızlandırmak imkansızdır. Ne var ki bu süreçte kendinize bakmak unutulmamalıdır. Dolayısıyla aşk acısı nasıl geçer diyorsanız sadece günlük hayatınıza devam etmeniz, sıradan işlerinize devam etmeniz gerekir. Zamanın her şeyin ilacı olduğu unutulmamalıdır. Eğer destek almaya gereksinim duyuyorsanız psikologlara giderek bu süreçte yardım almanız da mümkündür.

Ne var ki aşağıdaki ipuçları, dayanıklılığınızı artırmanıza ve iyileşmeye başlarken bakış açınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Yas Tutmak Bir Sorun Değildir

İlişkinizin kaybını ve beraberinde gelen tüm acı verici duyguları kabul etmek her zaman şarttır. Bu durum her ilişki ardından kalp kırıklığından kurtulmak için atlanmaması gereken bir durumdur. Bu bakımdan acıyı kabul etmek, aşk acısı nasıl geçer için yanıtlardan bir tanesidir.

Bazı kişiler duygularını bastırma yoluna giderek hiçbir sorunun olmadığını düşünebilir. Ne var ki böyle yapmak, onların üstesinden gelme konusunda size destek olmaz. Sadece bu sıkıntıyı kabul ederek, gitmesine izin vermeye başlayabilirsiniz. Zira bu duyguyu kabul etme ardından üstesinden gelme süreci çok daha iyi gelebilir.

Üzüntünüz, yaşadığınız sadakatsizlik ve umutsuzluğunuzla oturmak ilk başta canınızı doğal olarak yakabilir.

Kişisel Bakıma Odaklanın

Ayrılığı takip eden günlerde canınız düzenli olarak yatıp kalkmak, duş almak, evden çıkmak veya yemek pişirmek gibi bir istek duymayabilir. Bu bakımdan aşk acısı nasıl geçer diyorsanız kişisel bakımı atlamamak gerektiği unutulmamalıdır. Bu sağlık ve hijyen için de büyük bir önem taşır.

İşlerin yoluna girmesi için izin vermek için kendinize biraz zaman ayırmanız her zaman önerilir. Bu esnada kişisel bakım rutinlerinize devam etmek, zaman içerisinde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Fiziksel ihtiyaçlarınızla ilgilenmek size iyileşmek için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi de verir. Kendinizi iyi yemek yemeye, biraz egzersiz yapmaya ve kaliteli bir uyku için zaman ayırmaya teşvik edin. Ruh halinizde gerçekten bir fark oluşturabilir.

Dengeli bir Bakış Açısı

Ayrılığı işlerken, objektif olarak bakmanız gerektiği de unutulmamalıdır. Ayrılığın tüm suçunu kendinize yüklemek veya eski sevgilinize yüklemek muhtemelen iyileşmeniz için fazla bir şey yapmayacaktır. Bu nedenle sadece kendi hatalarınız değil, karşı tarafın hatalarına da bakmalıdır. Aşk acısı nasıl geçer diyorsanız, bu durum ayrılık sürecinde size destek olabilecek önemli bir konudur.

Duygularınızı inkar etmek veya geçersiz saymak yerine, eski sevgilinizi hâlâ seviyorsanız sorun olmadığını kendinize hatırlatmak gerekir. Bu duyguları tam anlamıyla deneyimlemek için kendinize yer açılmalıdır. Bir günlük, ayrılık ve hissettiğiniz duygular hakkındaki düşüncelerinizi ifade etmek için harika bir yer sunar.

Mesafenizi Koruyun

Aşk acısı nasıl geçer için en temel önerilerden biri aslında ilgili kişiye artık bir mesafe koymak, bunu da koruyabilmektir. Bu özelikle onunla aynı sınıfta ya da iş yerindeyseniz zor olabilir, ancak elinizden gelen çabayı göstermek gerektiği unutulmamalıdır.

Özellikle birbirinize yakın yaşıyorsanız ve benzer sosyal çevreleri veya ilgi alanlarını paylaşıyorsanız, diğer kişiden tamamen kaçınmak zor olabilir. Bununla birlikte, temas çevresinde net sınırlar oluşturmak faydalı bir mesafe oluşturmaya yardımcı olabilir.

Anlık iletişim dünyasında, sosyal medyada birbirinizden kaçınmak da faydalı olabilir. Bazı insanlar buna yalnızca bir ayrılık sona erene kadar ihtiyaç duyabilirken, diğerleri kendilerini kalıcı olarak uzaklaştırmayı daha yararlı bulabilir. Tüm bunlara özen göstererek, aşk acısı nasıl geçer konusunda yardım bulabilirsiniz.

SSS

Aşk Acısı İçin Psikoloğa Gidebilir Miyim?

Aşk acısı bazen kişilerin kendi başlarına çözüm bulamadığı güçte olabilir. Bu gibi durumlarda özellikle ayrılıktan sonra uzun bir süre geçmişse veya kolay kolay unutamayacağınızı düşünüyorsanız, psikoloğa giderek yardım alabilirsiniz.

Uzman Psikologlar Aşk Acısı İçin Neler Yapabilir?

Psikologlar kişilere göre hareket ederek ayrılık ve sonrasında meydana duygulardan kurtulmaya yardımcı olur. Hangi metotların uygulandığı kişilere göre değişebilmektedir.

Ayrılıktan Sonra Neler Yapmayı Unutmamalıyım?

Ayrılık ardından genel olarak kişiler kişisel bakımlarına, günlük yaşamlarına eski özeni göstermeyi unutabilmektedir. Ayrılık acı verici olsa da hayatın devam ettiği unutulmamalı, günlük yaşama özen göstermeli, kişisel bakımı devam ettirmelidir.

Aşk Acısı Ne Zaman Geçer?

Aşk acısı kişiden kişiye göre değişen bir duygu olduğu için kesin bir yanıtı yoktur.

Durumu Kabullenmem Yardımcı Olur Mu?

Ayrılıktan sonra durumu kaybetmemek hala geri dönmesini beklemeye, umut etmeye ve daha fazla aşk acısı çekmeye neden olabilir. Bu nedenle ayrılmışsanız her zaman durumu kabul etmek ve sonlandığını kendinize itiraf etmek gerekir.

17.08.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar