İçindekiler
Psikolojik mide bulantısı günümüzde pek çok kişide yaşanabilecek bir durumdur. Psikolojik durumların arkasında stres, anksiyete, kaygı ya da farklı durumlar olabilmektedir.
Anksiyete, strese verilen bir tepkidir ve çeşitli psikolojik ve fiziksel semptomlara neden olabilmektedir. Kişiler aşırı endişeli hissettiğinde, kalp atış hızınızın hızlandığını ve nefes alma hızınızın arttığını fark edebilir. Bu gibi belirtilerin dışında mide bulantısı da gözlemlenebilmektedir
Bunun dışında bazı hallerde kaygıya bağlı mide bulantısı da meydana gelebilmektedir. Herkes zaman zaman kaygılı hissedebilmektedir. Dolayısıyla bu duygu anormal ya da mutlaka kötü değildir. Ne var ki sık sık mide bulantısına eşlik eden bir kaygı hissederseniz sorun olabilir. Bu gibi durumlarda psikolojik mide bulantısı için psikolojik destek almak gereklidir. Ayrıca kendinizi iyi hissetmiyorsanız da yardım istemeniz önerilmektedir.
Anksiyete mide bulantısı ve diğer gastrointestinal sorunlara neden olabilmektedir. Beynin dışında, sindirim sistemi vücutta en fazla ikinci sinir sayısını içermektedir. Bu bakımdan endişeli olduğunuz zaman salınan hormonların ve kimyasalların aşağıdakiler dahil olmak üzere bağırsakla ilgili sorunlara neden olabilmektedir:
Bu bakımdan psikolojik mide bulantısı yaşanması halinde neler yapılabileceği oldukça önemlidir. Ancak uzun süredir yaşadığınız sorun devam ediyorsa ya da beklemeden sağlık sorunlarınıza çözüm arıyorsanız, en kısa sürede doktora gitmeniz tavsiye edilmektedir.
Anksiyete farklı durumları tetikleyebilmektedir. Örnek olarak kişilerde savaşmayı, kaçmayı veya donma tepkisini açığa çıkarabilmektedir. Bu duyguda temel olarak, vücudunuz sizi bir krizle yüzleşmeye hazırlamaktadır.
Dolayısıyla bu stresli bir duruma verilen doğal bir tepkidir. Kişiler kendini stresli veya endişeli hissettiği zaman, vücut bir hormon salgılamaktadır. Beyinde mevcut olan nörotransmiterler, vücudunuzun geri kalanına aşağıdakiler için mesajlar göndererek tepki vermektedir:
Anksiyete ve stres neredeyse tüm vücut sistemlerini etkileyebilmektedir. Buna kardiyovasküler, endokrin, kas-iskelet, sinir, üreme ve solunum sistemleriniz dahildir. Sindirim sisteminde stres şunlara neden olabilmektedir:
Ele alınmayan kaygı bozuklukları, depresyon gibi başka durumlara da yol açabilir.
Kaygılar psikolojik mide bulantısı nedenlerinden bir tanesidir. Gün içnide meydana gelen yoğun strese bağlı olarak her insanda kaygılar meydana gelebilir. Farklı fiziksel ve psikolojik belirtiler de böylece gözlemlenebilir.
Örnek olarak topluluk karşısında konuşmaktan çekinen bir bireyseniz, sizin için hayati önem bulunduran sunum öncesinde heyecanlı hissedebilirsiniz. Bu durum bazı kişilerde mide bulantısı ya da kusma gibi durumlara doğrudan ya da dolaylı biçimde neden olabilmektedir.
Panik atak psikolojik mide bulantısı ardında doğrudan ya da dolaylı şekilde bulunabilmektedir. Panik atak günümüzde pek çok bireyde gözlemlenen psikolojik bir durumdur. Bazen büyük bir değişikliğin sonucu olurken bazen de genetik olabilir.
Fobiler yani korkular da psikolojik mide bulantısının nedenlerinden bir tanesidir. Bir şeye karşı fobisi olan bireyler onu gördüklerinde, karşı karşıya geldiklerinde endişelenebilir. Bunun yanı sıra panik hissi meydana gelebilmektedir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, psikolojik mide bulantısı nedenleri arasında sayılabilecek bir diğer durumdur. Anksiyete örneği olup, genellikle yaşamlarında yıpratıcı bir dönüm noktası olan kişilerin yaşadığı bir süreçtir. Bu bir kaza, doğal afet ya da ölüm ardından meydana gelebilmektedir.
Diğer örneklerde olduğu gibi anksiyete bulunduran kişiler kendilerini tehlike altında hissetmektedir. Bunun sonucunda mide bulantısı dahil farklı durumlar gözlemlenebilmektedir.
Mide bulantısı genellikle kusmadan önce gelen mide rahatsızlığıdır. Kusma, mide içeriğinin ağız yoluyla zorla istemli veya istemsiz olarak boşaltılmasıdır. Genel anlamda şu gibi hallerde bu durumlar gözlemlenir:
Kusmanın nedenleri yaşa göre farklılık göstermektedir. Çocuklarda viral bir enfeksiyon, gıda zehirlenmesi, süt alerjisi, taşıt tutması, aşırı yeme veya beslenme, öksürme veya tıkanmış bağırsaklar ve çocuğun yüksek ateşinin olduğu hastalıklardan dolayı kusmaya sık rastlanmaktadır.
Mide bulantısı veya kusmanın zamanlaması nedeni gösterebilmektedir. Yemekten kısa bir süre sonra ortaya çıkan mide bulantısı veya kusma, gıda zehirlenmesi, gastrit, ülserden kaynaklanabilir. Yemekten 1 ila 8 saat sonra mide bulantısı veya kusma da gıda zehirlenmesine işaret edebilir. Bununla birlikte, salmonella gibi bazı gıda kaynaklı bakterilerin semptom oluşturması daha uzun sürebilmektedir.
Anksiyete mide bulantısı için tavsiye edilen bir takım tavsiyeler, öneriler de yer almaktadır. Kaygı ile başlamak için genel anlamda şu gibi öneriler yapılabilir:
Kronik kaygınız varsa, kapsamlı bir kontrol için birinci basamak doktorunuza görünmek gerekmektedir Böylece doktorunuz sizi, tetikleyicilerinizi belirlemenize, kaygı sorunlarınızı çözmenize ve kontrolden çıkmayı nasıl önleyeceğinizi öğretmenize yardımcı olabilmektedir. Ayrıca mide bulantısı için de şu tavsiyeler yapılabilir:
Tüm bunlar psikolojik mide ağrısı yaşayan bireylere yardımcı olabilecek ayrıntılar arasındadır.
Mide bulantısının temel amacı kendini korumaktır. Bu, vücudunuzun az önce yaptığınız her ne ise, yaptığınız eylemin tekrarlanmaması gerektiğini size bildirme şeklidir.
Mide bulantısı iç sinyaller tarafından tetiklenmektedir. Bu sinyaller, serebral korteksten kemoreseptör tetik bölgesine ve hatta periferik ve vestibüler sistemlere kadar vücudun her yerinden gelebilmektedir. Mesajlar, mide semptomlarına ol açan bir dizi eylemi ve genellikle “kusma” olarak adlandırılan bir süreçte mide içeriğinin sindirim sisteminde yukarı hareketini tetiklediği beyin sapına doğru gitmektedir.
Anksiyete mide bulantısına neden olabilir. Hastalık hissinin yoğunluğu, büyük ölçüde, yaşadığınız kaygının nedenleri ve türleri ile ilgilidir.
Mide bulantısı her kişide farklı şekillerde gözlemlenebilmektedir. Bu bakımdan bazı kişilerde küçük mide kramplarınız veya mide bulantınız olabilir. Mide bulantısı en yaygın anksiyete belirtilerinden biridir.
Anksiyete mide bulantısı tedavisi olan bir durumdur. Eğer sık sık bu durumları yaşıyorsanız ya da hemen sağlık sorununuza çözüm bulmak istiyorsanız uzmanlardan yardım almanız mümkündür. Gerçekleştirilen muayene ardından size uygun bir takım ilaçlar reçete edebilmektedir.
Anksiyete bulantısı için psikiyatrik yöntemlerle birlikte veya tek başına kullanılabilecek ilaç dışı tedaviler de vardır. Deneyimli bir danışmanla çalışarak, anksiyete bulantısı çeken kişiler aşağıdaki terapötik tedavi seçenekleri de uygulanabilir:
Bunların her biri uzmanlar tarafından, hastalara göre özel bir şekilde uygulanmaktadır. Eğer mide bulantısının sebebi fizyolojik değilse evde stresle mücadele için yapılan uygulamalar bazı durumlarda yetersiz gelebilmektedir. Bu nedenle en kısa sürede uzman psikoloğa giderek, yardım almak gerekmektedir. Uzmanlar hastalarını ayrıntılı şekilde muayene ederek, onlara en iyi terapi yöntemini belirleyebilir.
Psikolojik mide bulantısı günümüzde pek çok kişide yaşanabilecek bir durumdur. Psikolojik durumların arkasında stres, anksiyete, kaygı ya da farklı durumlar olabilmektedir.
Anksiyete mide bulantısı ve diğer gastrointestinal sorunlara neden olabilmektedir. Beynin dışında, sindirim sistemi vücutta en fazla ikinci sinir sayısını içermektedir. Bu bakımdan endişeli olduğunuz zaman farklı durumların gözlemlenmesi mümkündür.
Psikolojik mide bulantısına farklı durumlar neden olabilmektedir. Bunların bir kısmı örnek olarak şu şekilde görülmektedir:
Söz konusu faktörler de yine kişilere göre değişebilmektedir.
Psikolojik mide bulantısı farklı terapileri içine almaktadır. Bunların arasında,
Gibi durumlar yer almaktadır.
Mide bulantısı her kişide farklı şekillerde gözlemlenebilmektedir. Bu bakımdan bazı kişilerde küçük mide kramplarınız veya mide bulantınız olabilir. Mide bulantısı en yaygın anksiyete belirtilerinden biridir.