< Geri
online psikolog logo white
Psikolojik Hastalıklar

Mazoşizm Nedir? Mazoşist Kime Denir?

Mazoşizm, psikolojik ve cinsel yönelimlerin bir türü olarak değerlendirilebilir. Acı çekmeyi, aşağılanmayı ya da baskılanmayı genel olarak cinsel zevk ve tatmin ile ilişkilendirilebilen davranışları kapsamaktadır.

Mazoşizm, kişiler arasında farklılık gösterebilen bir durumdur. Bazı insanlar, acı çekmek ya da aşağılanmak gibi durumları normalleştirir. Bu durumları cinsel tatmin ya da ruhsal doyum ile ilişkilendirir. Ancak bazı mazoşist bireyler için bu bahsetmiş olduğumuz durumlar söz konusu olmayabilir. Mazoşizm; geçmiş deneyimler, travmalar ya da kişisel psikolojik dinamikler ile de ilişkilendirilebilir.

Mazoşizm Nedir?

Mazoşizm, kişilerin hem kendilerini hem de çevresini belirli bir seviyede mağdur edebileceği bir psikiyatrik sorundur. Bu rahatsızlığı taşıyan mazoşist bireylerin davranışlarının arkasında çok farklı nedenler bulunabilir. Mazoşist kişinin kendisine zarar verme isteği de değişik şekillerde görülebilmektedir.

Klinik vakalar ile kendisini belli eden Mazoşizm rahatsızlığının semptomlarının iyi anlaşılması önem teşkil eder. Bu doğrultuda uygun olan tedavi yönteminin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun içinse mazoşizm türleri içinde net bir ayrım yapmak gerekmektedir. 

Mazoşist Kime Denir?

Mazoşist, ruhen ve bedenen kendine acı çektirmekten zevk alan kişilere verilen bir isimdir. Mazoşizm, kişinin kendisine bilinçli bir şekilde zarar verdiği ve bundan zevk aldığı bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı mazoşist kişilerde psikolojik travmalara neden olmaktadır.

Bu rahatsızlık küçük yaşlarda oluşabilen bir travma şekli olarak nitelendirilir. Çocukluk döneminde oluşum gösteren travmalar, ebeveynlerin ihmalkar davranışları kişinin ileri döneme yönelik kişiliğinin şekillenmesine neden olmaktadır. Travmatik olaylar, çocuk için ne denli zor ve acı hale gelirse, kişi ileride ruhsal problemler yaşayabilecektir. Çocuğun ilerleyen dönemlerde yaşayabileceği psikolojik rahatsızlıklardan biri de mazoşizm olmaktadır.

Mazoşizm Türleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre, travma geçirmiş olan erkeklerin saldırma içgüdüsü geliştirmesi ve sadist bir kişiliğe sahip olması yüksek bir olasılıktır. Erkeklere oranlar kadınlar, bu döngüde daha çok olumsuzlukla karşılaşabilir. Kadınlar, mazoşisttik hareketlere eğilim gösterebilir. Ancak bu, bireysel karakter gelişimine ve travmalara göre değişkenlik gösterebilir. Bu noktada da mazoşizm türleri oluşmaktadır. Bireysel farklılıklardan doğan bu durum, mazoşizm türleri hakkında araştırmalar gerçekleştirilmesine zemin hazırlamıştır.

Mazoşizm türleri şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Sahiplenme duygusu gelişmiş mazoşistler: Sahip çıkma hissi baskın bir halde olan mazoşist kişiler, genel anlamda kendisinden devamlı olarak ödün verir.
  • İyicil mazoşistler: Bu bireylerde haz ve acı duymaya yönelik bir ilgi durumu söz konusudur. Bireyin fiziksel bir zarara uğraması halinde beynindeki endorfin olarak isimlendirilen bir hormonun çoğalmasına bağlı olarak davranışların etkileyici bir hal alması gözlemlenir. Çünkü endorfin hormonu, bireye mutluluk vermektedir.
  • Kendini baltalayan mazoşistler: Bu bireyler, başarı ihtimalini düşünmeden direkt yenilgiyi kabul etmektedir. Olayları değişik noktalardan algılayıp iyi neticeleri kötümser bir şekilde yorumlamaktadır.
  • Erdemli mazoşistler: Histrionik kişilik bozukluğu şeklinde de tanımlanan bu mazoşizm türü, ilgi odağı olma durumu hissini oluşturur. Erdemli mazoşistler, göstermiş oldukları fedakarlıklardan ötürü kendilerine göre bir zevk duyumuna kapılmaktadır. Kendilerini çevrelerindeki insanlardan daha üstün görürler.

Mazoşizm Belirtileri Nelerdir?

Mazoşizm, insanlar tarafından olağan kabul edilen bir kişilik bozukluğudur. Mazoşist kişiler, farklı karakter çeşitleriyle kendilerini belli etmektedir. Bu kişiler, çocukluk döneminde yaşadıkları içgüdüsel problemlerden ötürü ruhsal ve fiziksel sorunlar yaşar. Bu doğrultuda travmatik olaylarla karşı karşıya kaldıkları vakit mazoşist karakter kazanırlar. Değişken formlarda görülebilen mazoşist karakterin, belirtileri bulunmaktadır.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere mazoşizm belirtileri, değişkenlik gösterebilen durumlar içerir. Mazoşizm belirtileri genel olarak şu şekillerde görülebilir:

  • İşkence hareketleri
  • Başarılı olmaya rağmen kötü tutumlar sergilemek
  • Bir hedeften kolay bir şekilde vazgeçmek ve başarısızlığı tercih etmek
  • Suçluluk duygusu
  • Ruhsal ve fiziksel şekilde kendine zarar verme
  • Mutlu olmayı hak etmediğini düşünme
  • Acı çekmekten mutluluk duyma
  • Kötü düşüncelere odaklanma

Mazoşist kişiler, kendilerine uygulanan acıları kabul eder. Bu sayede bedel ödediklerine olan inançlarını tazelerler. Ardından rahatlama hissi oluşur. Acı duyumu durumunda salgılanan endorfin hormonu ile birlikte kendilerini huzurlu ve mutlu hissederler.

Mazoşizm Nedenleri Nelerdir?

Mazoşizm nedenleri, net olarak bilinmemektedir. Fakat aile üyeleri ve kişinin çevresinde bulunan bireylerin doğru olmayan hareketleri bu durumun oluşmasının başlıca faktörü olabilir. Mazoşizm nedenleri arasında göze çarpan en önemli neden, çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylardır.

Yanlış aile davranışları, yaşanan ruhsal travmalar, içgüdüsel problemler ve çevresel etkiler; mazoşizm nedenleri kapsamında değerlendirilebilir.

Mazoşizm Tedavisi

Mazoşizm, bazı kişiler için cinsel ya da duygusal tatmin sağlayan bir eğilim olarak değerlendirilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fakat bu tür davranışlar, bazen sağlıklı ilişkiler ve psikolojik refah düzeyi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Mazoşistik eğilimler ile başa çıkmak ve gerektiğinde mazoşizm tedavisi almak, kişinin doğru bir yaşam tarzı benimsemesi için önem arz etmektedir.

Mazoşizm tedavisi, farklı yaklaşımlar ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, duygusal işleme terapisi, aile terapisi, grup terapisi, ilaç tedavisi ve kendi kendine yardım stratejileri gibi yöntem ve yaklaşımlar kullanılarak mazoşizm tedavisi gerçekleştirilebilir.

 

Özet

Mazoşizm, fiziksel ve ruhsal anlamda acı çekmeyi seven ve bu durumdan zevk alan bireyler için tanımlanan bir kelimedir. Mazoşist kişiler, bilinçli bir şekilde kendilerine zarar verebilir. Bundan zevk duyar ve bu durumun sonucunda psikolojik problemler oluşur.

Genel olarak çocukluk çağında travmatik olaylar yaşamış olan bireylerde mazoşizm belirtileri görmek mümkündür. Sağlıklı bireyler, bütün canlılar gibi acıdan ve acı verme ihtimalinden kaçınır. Mazoşist kişiler ise bu bahsetmiş olduğumuz durumun tam tersi olan hislere kapılır.

Mazoşizm belirtileri fark edildiğinde bu konuda uzmana başvurmak önemlidir. Çünkü bu rahatsızlık beraberinde daha kötü olayları ve olumsuzlukları getirebilir. Mazoşizm tedavisi ile bu durumun önüne geçmek mümkündür.

Sosyal Medya Postu

Çocukluk çağında yaşanan travmatik olaylar ve bu olaylardan doğan problemlerin zamanında gerçekleştirilmesi gereken müdahaleler ile iyileştirilmemesi, mazoşizm rahatsızlığının oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Mazoşizm, kişinin yaşamını olumsuz bir şekilde etkilediği için kişiyi pek çok anlamda olumsuzluklara itmektedir. Olumsuz düşüncelere sahip olan mazoşist kişiler, akademik anlamda dahi başarı elde edemeyebilir. Bu gibi durumların yaşanmasının önüne geçebilmek için erken bir teşhis gerekmektedir. Erken teşhis ile gerçekleştirilecek olan mazoşizm tedavisi, kişinin yeniden yaşamda sağlıklı bir şekilde var olabilmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Mazoşizm ile Sadizm Arasındaki Fark Nedir?

Sadizm, başkasına acı vermekten keyif almak anlamına gelmektedir. Mazoşizm ise kişinin kendisine acı yaşatmaktan mutluluk duymasıdır.

Sadomazoşizm Nedir?

Sadomazoşizm, acı çekmekten ve çektirmekten hoşlanmak anlamına gelmektedir. Sadomazoşist birey, acı çekmek ve çektirmekten zevk duyar. Ciddi bir rahatsızlık olup tedavi ile iyileştirilmelidir.

Mazoşizm Erkeklerde mi Kadınlarda mı Sıklıkla Görülür?

Mazoşizm, kadınlarda daha sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Şiddet gören, istismar edilen kadınlarda mazoşizm belirtilerinin görüldüğünü söylemek mümkündür.

07.11.2023
Son Güncelleme: 22.04.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Pelin Turgut
5.0 (4 Yorum)

Pelin Turgut

Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var
5.0 (2 Yorum)

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
Begüm Yılmaz
5.0 (2 Yorum)

Begüm Yılmaz

Klinik Psikolog
Zozan Baskın
5.0 (7 Yorum)

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Ahmed Taha Başer
5.0 (16 Yorum)

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (2 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (1 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Ayşenur Daldal
5.0 (2 Yorum)

Ayşenur Daldal

Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar