< Geri
online psikolog logo white
İlaçlar

Cedrina Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

İçindekiler


Cedrina, psikolojik hastalıkların tedavi sürecinde kullanılan bir ilaçtır. Beyinde olan nörokimyasallar içerisinde bozukluk yaşandığı durumlarda uzman hekimler tarafından tedavi süreçlerinde tercih edilir.

Cedrina, beyaz renge sahip bir ilaçtır. Genel olarak 30 veya 60 film tabletler ile satışı bulunur. XR uzantısı olanları da mevcuttur.

Cedrina XR; şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresif gibi hastaların yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyen psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Cedrina kullanımı durumunda hastaların ek olarak online psikolog desteği de aldığı görülür.

Cedrina, bir psikolojik ilaç olduğu için kullanımında son derece dikkatli olmak gereklidir. Doz aşımı gibi durumlar, hastalığın seviyesini ilerletebilecektir ya da çeşitli yan etkilerin görülmesine neden olabilecektir. Cedrina yan etkileri ile karşı karşıya kalmamak için ilaç kullanımında doktor ile etkileşimde olmak önem teşkil eder.

Cedrina Ne İçin Kullanılır?

Cedrina özellikle şizofreni hastalığının tedavi sürecinde etkin bir şekilde kullanılan bir psikolojik ilaçtır. Zihin bulanıklığı, halüsinasyonlar, korku veren düşünceler, bipolar bozukluk, majör depresif döneminde meydana gelen ataklar gibi durumların iyileştirilmesinde psikiyatristler tarafından tercih edilir.

Majör depresif dönemlerinde görülen nöbetler sırasında bazen diğer antidepresanlar istenilen sonuçların elde edilmesinde yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda Cedrina XR ilacından destek alınır. Yalnızca atakların olduğu dönemlerde değil, ayrıca atakların geçmesinin ardından da kullanılmaya devam edilen bir ilaçtır. Bu sayede ataklar ve hastalıklar kontrol altında tutulabilir. Hastalıkların belirtilerinde azalmalar görülebilir. Psikiyatristler tarafından reçetelendirilen bu ilaç ile hastalık süreci çok daha profesyonel bir şekilde kontrol edilebilmektedir.

Cedrina Etken Maddesi Nedir?

Cedrina etken maddesi, ketiapin fumarattır. Bu ilacın içeriğinde etken maddeyi destekleyen pek çok farklı madde de bulunur. 30 ve 60 film tablet olarak iki farklı ambalaj seçeneği ile eczanelerde satışa sunulur. Cedrina etken maddesi sayesinde pek çok psikolojik hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar elde edilir.

Cedrina etken maddesi ketiapin olduğu için birçok psikiyatrist tarafından önem arz eden rahatsızlıkların tedavisinde aktif bir şekilde kullanılabilir. Cedrina 25 mg, Cedrina 50 mg gibi dozları da bulunur. Bu dozlar tamamen hastalığın seviyesiyle bağlantılı bir şekilde belirlenir.

Antipsikotikler olarak isimlendirilen ilaç grubuna ait Cedrina sayesinde psikolojik hastalıklar daha kısa süre içerisinde tedavi edilir. Ayrıca bu yönde hastaların ekstradan ilaç kullanması da çoğu zaman gerekmez. Bu da hastanın tedavi sürecinin daha kolay bir şekilde kontrol edilmesini sağlar.

Cedrina Kullanım Alanları Nelerdir?

Cedrina hap, birçok kullanım alanına endikedir. Cedrina, bipolar bozukluk hastalığında meydana gelen majör depresif atakların tedavisinde kullanılır. Bipolar bozukluktaki manik ya da depresif atakları, ketiapin tedavisine cevap vermiş hastalarda çeşitli durumların önlenmesinde kullanılır. Majör depresif atak tedavisinde ve diğer antidepresan tedavilerde cevap alınamayan durumlarda kullanılan bir ilaçtır.

Cedrina Nasıl Kullanılır?

Cedrina Nasıl Kullanılır

Cedrina kullanımı esnasında hastanın psikiyatristinin talimatlarına uyması gereklilik arz eder. Hasta, kafasının karıştığı durumlarda online psikiyatri desteği de alabilir.

Cedrina, ağız yolu ile alınan bir ilaçtır. Genel olarak günde bir ya da iki tane kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Cedrina 25 mg kullanıyorsanız, doz noktasında ise mutlaka bir uzman tavsiyesi almak gerekir. Bu yüzden Cedrina 25 mg kullanan bir hasta, profesyonel bir yönlendirme olmadıkça Cedrina 50 mg kullanmamalıdır.

Cedrina XR ilacının kullanımının bir anda bırakılması halinde ise kusma veya bulantı gibi semptomlar ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. Bunun yanı sıra farklı yaş grupları için belirlenen kullanım talimatlarına da uymak önem teşkil eder. Aksi halde hasta, yan etkilerle karşılaşabilir.

Cedrina ilacının çocuklarda ve ergenlerde kullanımı noktasında psikiyatristin tavsiyelerine uyulması gereklilik gösterir. İlacın başlangıç ve bitiş dozları, uzman biri tarafından belirlenmelidir.

Yaşlılarda ise ilacın dozu, başlangıçta düşük bir şekilde belirlenir. Cedrina 25 mg gibi düşük bir doz ile tedavi sürecine başlanılabilir. Fakat sonrasında tedavinin gidişatıyla uygun olacak şekilde doz durumu netleştirilir.

Cedrina Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Cedrina, psikolojik bir ilaç olduğu için bir psikiyatristin hastanın kontrolünü yapmasının ardından bu ilacı reçetelendirmesi gerekir. Bu ilaç, tam anlamıyla doktor kontrolünde kullanılması gereklilik arz eden bir ilaçtır. İlacın hasta için uygun olup olmadığını doktor belirler.

İlacın demans hastaları için uygun olmadığı da kesinlik gösterir. Demans hastası olan bir birey, Cedrina kullanmamalıdır. Bu noktada dikkatli davranılması ve böyle bir durum varsa şayet, doktorun bilgilendirilmesi önerilir.

Cedrina Etki Süresi Ne Kadardır?

Cedrina ilacının faydası tartışılmazdır. İçerdiği etken madde sayesinde beyinde bulunan kimyasal maddelerin çalışma sisteminde büyük ölçüde etki eder. Ruhsal bozuklukların tedavi edilmesinde başrol ilaç olarak görev alır. Depresyon, bipolar, şizofreni gibi ciddi psikolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesinde avantaj sağlar.

Cedrina etki süresi ise kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Cedrina etkisi, kullanımın ardından birkaç saat içinde görülebilir. Uyku sorunlarının çözümü için ise Cedrina kullanılıyorsa, uyumadan belirli bir süre öncesinde alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Cedrina Yan Etkileri Nelerdir?

Cedrina Yan Etkileri Nelerdir

Her ilaç grubunda görülebildiği gibi Cedrina ilacında da yan etkiler söz konusu olabilir. İlacın etken maddesine karşı duyarlılık gösterebilecek hastalarda bu yan etkilerle karşılaşılma durumu yüksektir.

Cedrina yan etkileri; çok yaygın veya seyrek gibi farklı gruplara ayrılır. Cedrina yan etkileri konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız eğer, aşağıda bulunan bilgileri dikkatli bir şekilde inceleyebilirsiniz:

  • Cedrina çok yaygın görülen yan etkiler: Baş dönmesi, baş ağrısı, kusma, ishal, huzursuzluk, uykusuzluk, kilo alma, kan değerlerinde meydana gelen dengesizlik, kolesterol seviyesinde artış.
  • Cedrina yaygın yan etkiler:  Kalp hızında artış veya kalp ritim bozukluğu, mide bozuklukları, burun tıkanıklığı, kabızlık, hazımsızlık, güçsüz ve halsiz hissetme, baş dönmesi, kol ve bacaklarda şişmeler, kan basıncında düşme, bulanık görme, nefes darlığı ve ateş.
  • Cedrina yaygın olmayan yan etkiler: Deri döküntüsü, bacak sendromu, deride bozulmalar, yutkunmada güçlük çekme, cinsel aktivitede bozulmalar, şeker hastalarında kötüleşme.

Yukarıda bulunan Cedrina yan etkilerinden herhangi biriyle karşılaştığınız zaman durumun daha da kötüleşmesinin önüne geçmek adına doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.

Cedrina Reçetesiz Alınabilir mi?

Cedrina Xr, reçete ile temin edilmesi gereken bir psikolojik ilaçtır. Reçetesiz olarak satın alınması kesinlikle tavsiye edilmez. Cedrina hap kullanmak isteyen hastalar, öncelikle bir doktora başvurmalıdır. Psikiyatristler, rahatsızlığın durumuna göre ilaç ve doz belirlemektedir.

Cedrina Antidepresan mı?

Cedrina; majör depresif ataklar, bipolar bozukluk, depresif ataklar gibi önemli psikolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde etkili olan bir antidepresan ilaçtır. Bu yeni nesil antidepresan sayesinde psikolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde çok daha olumlu geri dönütler alınabilmektedir.

Cedrina Muadili İlaçlar Nelerdir?

Cedrina etken maddesi baz alınarak Cedrina muadili ilaçlar belirlenir. Bu Cedrina muadili ilaçlar, asıl ilaçla benzerlik gösteren özelliklere sahip olsa da değişim gösteren noktaları da bünyesinde barındırır. Bundan dolayı Cedrina hap eşdeğer ilaçlarının satın alımında dikkatli olmak önem arz eder.

Cedrina Muadili ilaçlar şu şekilde listelenebilir:

  • As- kalmeks
  • Cizyapine
  • Gyrex
  • Keday XR
  • Ketap
  • Ketidose
  • Ketilept
  • Ketinel
  • Ketya
  • Quelept
  • Quet
  • Serex
  • Sequa
  • Seroquel

Cedrina Hangi İlaçlar ile Birlikte Kullanılmamalıdır?

Cedrina, bazı ilaçlarla etkileşime girebilecek bir yapıdadır. Bu durumda ise istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Bundan dolayı Cedrina kullanırken bazı ilaçları kesinlikle kullanmamanız gerekir. Bu bahsetmiş olduğumuz etkileşim riski yüksek olan ilaçları kullanıyorsanız, doktorunuza ya da eczacınıza bu durum hakkında bilgilendirme yapmanız gerekir.

Cedrina XR, MAOI ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar birlikte kullanıldığı taktirde ciddi yan etkiler ortaya çıkabilecektir. Cedrina kullanımına başlamadan önce MAOI dozunun vücuttan tamamen temizlendiğine emin olmak gereklilik arz eder.

Cedrina XR, serotonerjik etkisi bulunan diğer ilaçlar ile birlikte kullanıldığı takdirde yan etkiler görülebilir. Bunun nedeni ise serotonin sendromu adı verilen durumun risk faktörü oluşturmasıdır.

Cedrina Fiyatı Ne Kadardır?

Cedrina fiyatı, ilaçlara gelen zamlarla birlikte güncellenir. Normal reçete ile satılan Cedrina,dozuna göre de fiyat olarak değişebilir.

2023 yılında Cedrina fiyatı güncel olarak şu şekildedir:

  • 2023 Cedrina fiyatı: 215.85 TL

Özet

Cedrina etken maddesi ketiapin olan bir antidepresan grubu ilaçtır. Depresyon ve obsesif- kompulsif bozukluk, bipolar bozukluğu gibi bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavi sürecinde uzmanlar tarafından tercih edilir. Cedrina hapı, ayrıca insanların uyku kalitesini arttırmak adına da bir seçenek olarak tercih edilebilmektedir.

Cedrina, fluvoksaminin daha yavaş bir halde vücutta salınmasını sağlar. Etkisi ise uzun süre devam eder. Bu doğrultuda Cedrina ilacının etkisi de daha istikrarlı bir halde devam edebilir. Daha az sıklıkla doz alınması da psikiyatrist tarafından önerilebilir. Bu ilacın 25 mg, 50 mg, 300 mg ve 400 mg olmak üzere farklı dozları bulunur. Bu dozların belirlenmesi ise tamamen rahatsızlığın durumuyla paralellik gösterir. Doğru doz kullanımının önemi, tedavi sürecinde büyüktür. Yanlış doz kullanımından dolayı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmak ihtimaldir. Bu yüzden doktorunuzla iletişim halinde olmanız tavsiye edilir.

Sık Sorulan Sorular

Cedrina Uyku Yapar mı?

Cedrina, bazı hastalarda uyku problemlerinin giderilmesi için kullanılan bir ilaçtır. Sakinleştirici özelliği olduğundan dolayı kişilerin daha rahat bir şekilde uyumasını sağlar. Bundan dolayı Cedrina kullanımı ardından bazı kişilerde uyku hali ya da yorgunluk hissinin oluştuğu görülebilmektedir. 

Cedrina Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir mi?

Cedrina ilacı, raporunuz mevcutsa eğer aile hekiminiz tarafından reçete edilebilen bir ilaçtır. Ancak bu noktada rapor önem arz eder. Rapor olmadığı taktirde aile hekimi bu ilaç için reçete yazamayacaktır.

Cedrina Kilo Aldırır mı?

Cedrina XR ilacının kilo aldırdığına yönelik yeterince bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı vakalarda ise kilo artışının söz konusu olduğu söylenebilir. Bu durum tamamen kişinin ilaca vermiş olduğu tepki ile alakalıdır. Kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen bir yan etkidir. Kilo alma gibi bir durumla karşılaşıldığı vakit Cedrina kullanımıyla ilgili doktorunuz ile konuşmanız gerekebilir.

Cedrina Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Olur mu?

Cedrina’nın cinsel işlev bozukluğuna neden olduğuna dair kaydedilmiş bir yan etki durumu söz konusu değildir. Fakat seyrek olarak görülebilen yan etkilerin içerisinde cinsel işlev bozukluğuna yer verilebilir. Bu durumun meydana gelmesi hastanın yapısıyla ilgili olabilir. Böyle bir durumdan şüphelendiğiniz zaman doktorunuza danışabilirsiniz.

15.09.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Sena Özbeyoğlu
5.0 (43 Yorum)

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Cihan İleri
4.6 (17 Yorum)

Cihan İleri

Psikolog
Zeynep İrem Bakır
5.0 (17 Yorum)

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Berfin Şahin
4.3 (7 Yorum)

Berfin Şahin

Klinik Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (1 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Ece Yurdakul
5.0 (8 Yorum)

Ece Yurdakul

Psikolog
Zozan Baskın
5.0 (7 Yorum)

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (2 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Nurullah Tığlı
4.5 (8 Yorum)

Nurullah Tığlı

Psikolog
Revşan Kahraman
0.0 (0 Yorum)

Revşan Kahraman

Psikolog
Muhammed Yümlü
0.0 (0 Yorum)

Muhammed Yümlü

Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (6 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Hidayet Çalışkan
5.0 (36 Yorum)

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Sedanur Kablan
4.9 (14 Yorum)

Sedanur Kablan

Psikolog
Selen Melay Yanıkan
5.0 (10 Yorum)

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (3 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Merve Üçok
5.0 (46 Yorum)

Merve Üçok

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Psikolog
Nisa Dabanıyastı
0.0 (0 Yorum)

Nisa Dabanıyastı

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar