< Geri
online psikolog logo white
Yaşam

EMDR Nedir?

İçindekiler


EMDR Nedir?

EMDR (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), son dönemlerde yaygın olarak kullanılan bir psikoterapi tekniğidir. Genellikle kaygı, panik, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan hastalarda tercih edilir. Basit ve etkili oluşu onu diğer terapilerden ayıran en önemli özelliğidir. Psikiyatri biliminde çığır açıcı terapi olarak kabul edilir.

Sizin için hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde EMDR terapisi ne işe yarar, nasıl uygulanır gibi temel soruları cevaplandıracağız. İçeriğimizin ilerleyen kısımlarında EMDR seanslarına ve faydalarına değineceğiz. Böylece bu psikoterapi tekniği hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınıza cevap bulabileceksiniz.

 

EMDR Terapisi Ne İşe Yarar?

Beynimiz, yaşanılan her şeyi kayıt altına alan otomatik bir makinedir. Kayıt altına alınan bu durumlar zaman içerisinde tek bir lobda birikir ve zihnimizin yavaşlamasına neden olur. EMDR’ nin asıl amacı biriken travmatik olayları olumlu bir şekilde geri kaydetmektir. Sağ tarafta biriken ve kişinin hayatını etkileyecek kadar olumsuzluk barındıran durumları sağlıklı bakış açısıyla sol loba kaydeder. Peki, bu ne işe yarar? Hasta seans sonunda aynı olguyu farklı bakış açısıyla hatırlar. Hayatı üzerindeki etkisi artar.

 

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır

EMDR’nin asıl etkisinin travmalar üzerinde olduğunu belirtmiştik. Terapist uygulama esnasında travmanın depolanma ve işlenme şeklini değiştirir. Eğer tedavi edilmemiş herhangi bir travma bulgusuna rastlarsa bunları yeniden işler ve daha sağlıklı biçimiyle kayıt altına alır.

Zihnimiz pozitif ve negatif ağlarla örülüdür. Travma, başlı başına negatif özellikler taşıyor olsa da bir ucu pozitif bilgi ağlarına bağlıdır. Bu nedenle de en ufak bir tetiklenmede duygusal ve olumsuz geçişler yaşarız. EMDR terapisi, bu olumsuz geçişleri azaltır. Travmayı uyarlanabilir onarım şekline hazırlar. Böylelikle zihin artık kendi kendini tedavi edebilir düzeyde işlevselleşir.

 

EMDR Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

EMDR tedavisi çeşitli problem ve bozuklukların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşağıdaki durumlardan mustarip olan kişiler için EMDR terapisi uygulanabilir:

  • Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
  • Panik atak
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk
  • Fobi
  • Sosyal Anksiyete
  • Ölüm sonrası yaşanan yas
  • Kişilik bozuklukları
  • Bağımlılık
  • Yeme bozuklukları
  • Fiziksel Ağrı

 

EMDR Kimler İçin Uygundur?

EMDR tedavi yöntemi, her hasta için uygun değildir. Daha çok travmatik olaylara odaklanan EMDR, epilepsi veya duygu durum bozukluğu gibi hastalıklarda tercih edilmemektedir. İki farklı hastalığın semptomları benzer olsa bile kesin olarak uygulanıp uygulanmayacağı konusunda psikologunuz ile detaylı bir şekilde konuşmanızı öneririz.

 

EMDR Uygulama Süreci

EMDR Uygulama Süreci

EMDR, toplamda sekiz aşamadan oluşan bir terapidir. Terapi esnasında geçmişe, bugüne ve geleceğe odaklanılır. Standart olarak uygulanan EMDR terapi uygulama sürecini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Danışanın Hikayesi: İlk aşamada danışan büyük bir dikkatle dinlenir. Terapi sürecinden beklentileri, motivasyon kaynakları, hedefleri tartışılır. Psikolog bu aşamada danışanın EMDR süreci için uygun olup olmadığına karar verir.

2. Hazırlık: Terapide danışan ve danışman arasında kuvvetli bir bağ kurulması son derece önemlidir. Bu aşamada, danışan EMDR terapisi hakkında detaylıca bilgilendirir. Terapi esnasında ve sonrasında yaşayabilecekleri detaylı bir şekilde açıklanır. Bu esnada danışana gevşeme teknikleri öğretilir.

3. Değerlendirme: Üçüncü aşamada hangi anılara müdahale gerektiği belirlenir. Danışanın hayatında, süreç sonrası ortaya çıkma ihtimali olan olaylar varsa bunlar ele alınır. Bu aşamada yalnızca rahatsız eden genel durum konuşulmaz. Olumsuz biliş, duygular ve bedende hissedilen değişikler aşamaya eşlik eder. Danışanın duyduğu rahatsızlık seviyesi ölçülür ve sonraki aşamada kullanılmak üzere pozitif biliş seçilir.

4. Duyarsızlaştırma: EMDR tekniğinin en fazla zaman alan aşaması duyarsızlaştırma aşamasıdır. Travma ile bozulmuş olan hafıza yeniden işlenmeye başlar. Terapist zaman zaman olaylara müdahalede bulunabilir. Amaç, danışanın rahatsızlık seviyesini düşürmek ve yeni bakış açıları ortaya çıkarmaktır. Bu aşamada göz hareketleri kullanılır.  Danışanın göz hareketlerinden rahatsızlık duyduğu durumlarda farklı bir yönteme geçilebilir.

5. Değişim – Kurulum : Bir önceki aşamada kendini gösteren pozitif bakış açıları bu aşamada kullanılır. Tekrar eden çalışmalar sonrasında olumlu biliş zihne kaydedilir. Bu bölümün sonucunda farklı bir olumlu biliş de ortaya çıkabilir. Danışan için en uygun olanı belirlemek psikoloğun sorumluluğundadır.

6. Vücut Taraması: Bazı olumsuz duygular vücuda kaydedilir. Bu aşamada psikolog danışandan vücudunda hissettiği olumsuz durumları not etmesini ister. Eğer danışanın olumsuz hissettiği durumlar yok ise rahatlık durumu işlenir ve aşama tamamlanır.

7. Kapama: Bu aşamada amaç danışanı rahat bir duruma geri kavuşturmaktır. Bu aşamada gevşeme teknikleri kullanılır ve bu teknikleri danışanın benimsemesi beklenir. Rahatsız durum geçtikçe danışan bedeninde ve zihninde rahatlatıcı bir gevşeme hissine kavuşur.

8. Yeniden Değerlendirme: Son aşamada danışanın tepkileri değerlendirilir. Yeni bir farkındalık kazanıp kazanmadığı taranır. Danışana seans hakkında bilgiler verilir ve oluşabilecek yeni farkındalıklar için bilgilendirme yapılır.

 

EMDR Terapisi Nasıl Geliştirilmiştir?

EMDR, 1987 yılında psikolog Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. Shapiro, göz hareketlerinin belirli koşullar altında olumsuz düşünceleri azaltabileceğini gözlemledi. Sonrasında bu etkiyi bilimsel olarak inceleyerek travma mağdurları üzerinde denedi. 1989 yılında yayımlanan Travmatik Stres Dergisi’nde başarılı olarak uygulandığını bildirdi. Günümüzde sıkça uygulanan EMDR terapisi, modern çağın gerekliliklerine göre güncellenmektedir.  

 

EMDR Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İçeriğimizin bu bölümünde EMDR tekniği ile ilgili sık sorulan soruları cevaplandıracağız.

EMDR ne kadar sürer?

EMDR seansları 60 ila 90 dakika arasında değişmektedir.

EMDR tedavisi kaç seansta tamamlanır?

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, EMDR seans süreleri bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Yaşanan sorunun türü, danışanın travma çeşidi ve miktarı seans sürelerinde belirleyicidir. Bazı danışanlarda tek seans yeterli olurken bazı danışanlarda 3 ile 10 seans arasında planlama yapılır.

EMDR terapisinin etkinliği nedir?

Keşfedildiği günden günümüze dek EMDR terapisi birçok psikolog tarafından başarıyla uygulanmıştır. Başarılı bir şekilde uygulanan terapinin sonuçları olumlu olarak kaydedilmiştir. Seanslar sonrası hastalardan edinilen ve akademik makalelerde paylaşılan bilgiler de olumlu yöndedir.

EMDR yönteminin faydaları nelerdir?

EMDR, travmatik semptomları azaltmada oldukça etkilidir. Güvenli ve etkili bir teknik olan EMDR beraberinde şu faydaları getirir:

  •  Stres ve kaygıyı azaltır.
  • Travmatik anıları yeniden işler.
  • Kişinin hayatı üzerindeki kontrolünü artırır.
  • Gelişmiş benlik saygısı sunar.
  • Sağlıklı uyku deneyimi yaşatır.
  • Depresyonun semptomlarını iyileştirir.
  • Anksiyete gibi hastalıkların yarattığı fiziksel semptomları azaltır.

EMDR hafıza siler mi?

EMDR’nin hafıza silme gibi bir özelliği bulunmamaktadır.

EMDR depresyona iyi gelir mi?

Olumsuz düşüncenin zirvede olduğu depresyon, bu terapinin başarılı bir şekilde uygulandığı hastalıklardan biridir. Terapinin anıları yeniden işleme özelliği düşünüldüğünde ve paylaşılan klinik raporlar incelendiğinde başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.

Kendi kendine EMDR yapılabilir mi?

Hayır, yapılamaz. Bu yöntem, uzman kişiler tarafından uygulandığında etkili olan bir terapi yöntemidir. Kişinin kendi kendine EMDR terapisi uygulaması mümkün değildir.

EMDR terapisi kesin çözüm mü?

Buna kesin olarak cevap vermek mümkün değildir. Hafif travmalarda EMDR’nin kesin kalıcı etkilerinden söz edilebilir. Zorlayıcı ve karmaşık tanılarda kesin çözüm olup olmayacağı psikoloğunuz tarafından sizlere iletilecektir.

EMDR ne sıklıkla yapılmalı?

Yapılan çalışmalar EMDR’nin en az 15 ay etkili olduğunu göstermiştir. Bu bilgiyle birlikte ne sıklıkla ve kaç seans olarak yapılacağı psikoloğunuzun gözlemlerine göre değişecektir.

 

03.06.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Sena Özbeyoğlu

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Hidayet Çalışkan

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Sedanur Kablan

Sedanur Kablan

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (4 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Ece Yurdakul

Ece Yurdakul

Psikolog
Nurullah Tığlı

Nurullah Tığlı

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
5.0 (1 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Perihan Var

Perihan Var

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (8 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Ahmed Taha Başer

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (7 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Levent Dokuzer

Levent Dokuzer

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (4 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Zeynep İrem Bakır

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Uzman Psikolog
Cihan İleri

Cihan İleri

Psikolog
Merve Üçok

Merve Üçok

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar