< Geri
online psikolog logo white
Psikolojik Hastalıklar

Ruminasyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

İçindekiler


Ruminasyon kavramı, günümüzde tekrar eden düşüncelerin zihinde sürekli olarak dönmesi ve geviş getirmek manalarında kullanılmaktadır. Psikoloji literatüründe bu kavrama “zihinsel geviş getirmek” anlamıyla yer verilir.

Ruminasyon; başka zihinsel aktivitelere müdahalede bulunan, tekrarlayan düşünceler ya da temalar içeren takıntılı düşünce biçimi olarak değerlendirilir.

Ruminasyon Bozukluğu Nedir?

Ruminasyon Bozukluğu Tedavisi

İnsan nesli yüzyıllardır birçok hastalıkla mücadele halindedir. Ruhen ve bedenen yaşanan rahatsızlıklar, bireyin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle de psikolojik rahatsızlıklar, insanları her anlamda çıkmaza sürükleyebilmektedir. Var olan durum ne olursa olsun, uzman desteği ile aşmak mümkündür.

Uzman görüşü ve desteği ile tedavi edilebilecek hastalıklardan biri de ruminasyon bozukluğu olmaktadır. Ruminasyon, sinsi bir rahatsızlıktır. Hiç beklenmedik bir anda zihni kullanır ve kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.

Zihinsel ruminasyon, genel olarak travma yaşamış olan kişilerde gözlemlenen bir durumdur. Kişinin unutamadığı acı hatıraları, ruminasyon bozukluğunun oluşmasına neden olabilir. Ruminasyon bozukluğu, son zamanlarda toplumda birçok kişide görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rahatsızlık, doğru ruminasyon tedavisi ile iyileştirilebilir.

Ruminasyon Neden Olur?

Ruminasyon, kişilere genetik olarak geçebilmektedir. Ancak bu rahatsızlık; kişinin geçmişte yaşadığı stresli, gergin ve travmatik durumlar sonucunda da meydana gelebilmektedir. Gerginlik ve stres yaratan olaylar nedeniyle kişi, çeşitli düşüncelere kapılarak zihnini meşgul edebilir. Ruminasyon tedavisi ile birlikte bu durum iyileştirilebilir. 

Obsesyonel Ruminasyon Nedir?

Obsesif Ruminasyon Nedir

Obsesyonel ruminasyon, ruminasyon belirtilerinin takıntı haline gelmesiyle oluşum gösterir. Bunun sonucunda birey, olumsuzluk ihtimallerinin altında ezilmektedir. Stres, mutsuzluk ve kaygı içerisinde kalan bireyde iletişim bozuklukları dahi görülebilmektedir. Ruminasyon tedavisi ile birlikte bu gibi problemler iyileştirilebilmektedir.

Ruminasyon Belirtileri

Ruminasyon Belirtileri

Ruminasyon, biyoloji ve psikoloji bakımından değerlendirildiği zaman bireylerin yaşam kalitesini fazlasıyla düşüren bir rahatsızlıktır. Ruminasyon belirtileri, bu hastalığın tespit edilmesini sağlamaktadır.

Ruminasyon belirtileri şu şekildedir:

  • Ruminasyon bozukluğunda en çok rastlanan belirti, tekrar etmedir. Ruminasyon görülen kişide yemek yeme olayı dakikalarca devam edebilir. Kişinin ağzının içerisinde bulunan lokmayı uzun süre çiğnediği gözlemlenebilir.
  • Ruhsar ruminasyon belirtilerinden bir diğeri de kişinin yaşamış olduğu herhangi bir olayı gün içerisinde defalarca düşünmesidir. Eğer bu düşünceler, kişinin yaşamını olumsuz bir şekilde etkiliyorsa ruminasyon teşhisi için bir uzmana danışmanın vakti gelmiş demektir.
  • Ruminasyon rahatsızlığında kişi, kaygısını ve korkusunu sıklıkla dile getirme ihtiyacı duymaktadır. Bu korkular, güç içerisinde mutlaka hissedilmektedir.
  • Ruminasyon rahatsızlığının başlangıcında hastaların özellikle “Neden ben?” sorusunu sordukları görülmektedir.
  • Ruminatif tepkide bulunan bireylerin sosyal yaşamları göz ardı edilemeyecek şekilde olumsuz etkilenmektedir. Bu durum kişilerin sosyal çevreleriyle uyum içerisinde olmasını zorlaştırmaktadır.
  • Ruminasyon bozukluğu görülen kişiler, bazı intikam içeren davranışlarda da bulunabilir. Bu hastalar, daha az affedici bir tavır sergilemektedir.

Ruminasyonu Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

Ruminasyon bozukluğu olan bireylerde genel olarak illegal madde kullanımı ve alkol tüketimi gibi durumlar görülmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerde en hassas sayılan durumlar; endişe, kontrol ve belirsizlik olmaktadır. Bu kişilerin tekrarlayan düşünceleri ise “kontrol edilebilecek durumlar üzerindeki belirsizlik” şeklinde ifade edildiği görülmektedir. Ruminatif düşünce biçiminin, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğü belirlenmiştir.

Ruminasyon Kimlerde Sıklıkla Görülür?

Ruminatif düşünceler, bazı kişilik özelliklerine sahip olanlarda sıklıkla görülebilmektedir. Ruminasyon; depresif, anksiyöz, obsesif kişilerde ve travma sonrası stres bozuklukları, yeme bozuklukları yaşayan kişilerde görülebilmektedir.

Ruminasyon Tedavisi

Ruminasyon bozukluğu, doğru teşhis ile birlikte gerçekleştirilecek tedaviyle iyileştirilmesi mümkün bir rahatsızlıktır. Bir kişinin ruminasyon tedavisi alabilmesi için uzmana başvurması gerekmektedir. Ruminasyon testi gibi uygulamalar ile ruminaston teşhisi koyulabilir.

Yetişkinlerde ve gençlerde ruminasyon bozukluğu bulunabilir. Tedavisine ise en erken şekilde başlanması önemlidir. Başarılı bir hayat ve yaşam kalitesi için ruminasyon tedavisi almak gerekir. Birçok insan, ruminasyon bozukluğunun kendiliğinden kaybolabileceği düşüncesine de sahiptir. Ancak ruminasyon bir rahatsızlıktır ve bu rahatsızlığın uzman kontrolünde iyileştirilmesi hedeflenmelidir.

Ruminasyon tedavisi için seanslar, hastanın psikolojik durumuna göre belirlenmektedir. Ruminasyonun nedeni araştırılmalıdır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilere davranışçı tedaviler uygulanabilir. Tedavi devam ederken sistematik duyarsızlaşma yöntemi de uzmanlar tarafından kullanılabilmektedir. Böylelikle hastalar, rahatsızlıktan adım adım uzaklaşabilecektir.

Ruminasyon Nasıl Geçebilir?

Ruminasyon rahatsızlığından kurtulabilmek için ruminasyonu fark etmek önem teşkil eder. Bir kişi sürekli olarak düşüncelere dalıyorsa ve bu durum kişinin yaşamını olumsuz bir şekilde etkilemeye başladıysa mutlaka bir uzmana danışmak gerekecektir.

Ruminasyon tedavisine ek olarak bazı durumların gerçekleştirilmesi de önerilir. Kişi, bu süreçte yalnız kalmaktan kaçınmalıdır. Meditasyon yaparak rahatlayabilir. Psikoloji hakkında uzmanlardan destek alarak bu yönde hem bilgi sahibi olabilir hem de tedavi sürecinde bilinçli bir şekilde hareket edebilir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin “keşke” gibi kelimeleri kullanmaması tavsiye edilir.

Sık Sorulan Sorular

Ruminasyon Bozukluğu Ne Kadar Sürer?

Ruminasyon bozukluğu, en az bir aylık bir süre zarfında tekrarlayarak ortaya çıkabilmektedir. Ruminasyon tedavisi ile bu durumun kısa süre içerisinde iyileştirilmesi mümkündür.

Duygusal Ruminasyon Nedir?

Duygusal ruminasyon; kişinin sıkıntılarına ve sorunlarının sebeplerine pasif ve tekrarlayıcı bir şekilde odaklanması durumudur.

Depresif Ruminasyon Nedir?

Depresif ruminasyon; aktif olarak çözüm ya da sonuç aramaksızın olumsuz duygulara, pişmanlıklara ya da başarısızlıklara takılı kalmayı içeren bir ruminasyon türüdür.

Ruminasyon Teorisi Nedir?

Ruminasyon teorisi; kişinin problemini çözebilmek için harekete geçmeden, içinde bulunduğu duygu durumunu ve olası neden ve sonuçları sürekli olarak düşünmesi olarak tanımlanan bir teoridir.

23.07.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Duygu Ergün
5.0 (8 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Nurullah Tığlı

Nurullah Tığlı

Psikolog
Perihan Var

Perihan Var

Psikolog
Zeynep İrem Bakır

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Cihan İleri

Cihan İleri

Psikolog
Hidayet Çalışkan

Hidayet Çalışkan

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
5.0 (4 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Selen Melay Yanıkan

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Ahmed Taha Başer

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Sedanur Kablan

Sedanur Kablan

Psikolog
Levent Dokuzer

Levent Dokuzer

Psikolog
Merve Üçok

Merve Üçok

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (8 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Sena Özbeyoğlu

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (6 Yorum)

Yeşim Tarım

Uzman Psikolog
Ece Yurdakul

Ece Yurdakul

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar