< Geri
online psikolog logo white
Psikolojik Hastalıklar

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

İçindekiler

Nevrotik kişilik bozukluğu görülen kişiler; karşılarındaki insanlardan ilgi ve şefkat bekler. Bu kişilerde güvensizlik, dikkati toplama ve sürdürmede yetersizlik, saldırgan tavırlar sergileme ve normal olmayan cinsel davranışlarda bulunma gibi özelliklerin görülebileceğini söylemek mümkündür.

Pek çok farklı nevrotik davranış vardır. Nevrotik davranışların temelinde ise kaygı bozukluklarının bulunduğunu söylemek mümkündür. Nevrotik kişilik bozukluğu, kişilerin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyen ve beraberinde çeşitli psikolojik problemler yaşamalarına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için bir uzmandan destek almaları tavsiye edilir. Nevrotik kişilik bozukluğu belirtileri konusunda endişeleriniz bulunuyorsa bir uzmana danışmalısınız. Daha sonrasında doğru bir şekilde gerçekleştirilecek olan nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi ile iyileşebilmek mümkündür.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Nevrotik kişilik bozukluğu, kişilerin yoğun duygu ve kaygı bozuklukları yaşamasına neden olan ve bunları kontrol etmekte güçlük çektikleri durumları ifade eden bir rahatsızlıktır. Kaygı, duygu ve davranış bozuklukları yaşanmasına sebep olan nevrotik kişilik bozukluğunun temelinde kontrol altına alınamayan kaygı durumları bulunur. Bu kaygı yoğunluğunun kişilerin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkilemesi de kaçınılmaz bir gerçekliktir. Kişiler, nevrotik davranışlar neticesinde zorluk çekmektedir.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Nevrotik kişilik bozukluğu tanısı için öncelikli olarak kişide bazı semptomların ve belirtilerin görülmesi gerekmektedir. Nevrotik kişilik bozukluğu belirtileri arasında; kişilerin normal davranışlarında değişikliklerin meydana gelmesi, yaşanılan yoğun kaygı durumunu gizleme düşüncesi ve bunların sonucunda kişilerin normal yaşamlarını sürdürememesi yer almaktadır. Ayrıca kaslarda oluşan gerginlik sebebiyle titremelerin meydana gelmesi, otonom sinir sisteminin aktif olmasının sebep olduğu baş dönmesi, terleme, nefes darlığı durumları da nevrotik kişilik bozukluğu belirtileri arasında görülebilir.

Nevrotik kişilik bozukluğu belirtileri kapsamında kişilerin bazı tipik özelliklerinin olduğu da görülmektedir. Nevrotik kişiler, geleceğe yönelik plan yapma konusunda son derece başarısız olmaktadır. Günlük hayatlarında öfke, kin ve nefret gibi olumsuz duygulara yoğunlaşırlar.

Nevrotik Kişilik Özellikleri Nelerdir?

Nevrotik kişilik özellikleri, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak bu kapsamda kabul gören bazı davranış özelliklerinden söz etmek mümkündür. Nevrotik kişilik özellikleri şu şekilde listelenebilir:

  • Olumsuz duygulara eğilimli olmak
  • Üzüntü ve sinirlilik halleri
  • Suçluluk hissi
  • Düşmanca davranışlar
  • Kendinden şüphe duyma duygusu
  • Utangaçlık
  • Kronik endişe
  • Kıskançlık duygusu
  • Hayal kırıklığı ve öfke durumu
  • Başkalarını suçlamak
  • Karar vermede güçlük çekmek
  • Terk edilme ve güvensizlik hissiyatı

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Güvensizlik, kaygı ve huzursuzluk gibi nedenlerle meydana gelen nevrotik kişilik bozukluğunun altında yatan bazı nedenler vardır. Nevrotik kişilik bozukluğu nedenleri şu şekilde ifade edilebilir:

  • Beyin işlevi
  • Çocukluk travmaları
  • İklim koşulları
  • Cinsiyet
  • Genetik
  • Hayatta kalma duygusu: Bazı durumlardan dolayı tehlike ve tehditler karşısında aşırı duyarlı olma hissi, nevrotik kişilik bozukluğunu tetikleyecektir.

Nevrotik kişilik bozukluğu, bazı psikolojik rahatsızlıklardan dolayı da oluşabilir. Bunlar:

  • Yaygın anksiyete bozukluğu
  • Depresyon
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Sosyal Fobi
  • Travmatik stres bozukluğu sonrası
  • Antisosyal kişilik bozukluğu

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Nevrotik Bozukluk Çeşitleri

Nevrotik kişilik bozukluğu, her kişide farklı şekillerde oluşabilir. Genel bir ifadeyle nevrotik kişilik bozukluğu çeşitleri şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Kaygı bozuklukları
  • Dissosiyatif bozukluklar
  • Duygudurum bozuklukları
  • Anksiyete bozuklukları
  • Somatoform bozukluklar

Nevrotik Kişilik Bozukluğuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Nevrotik kişilik bozukluğu, oldukça hassaslık gösterilmesi gereken bir psikolojik rahatsızlıktır. Nevrotik bir kişilik ile başa çıkmak zorlayıcı olacaktır. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığında nevrotik kişilere sabır ve hoşgörü ile yaklaşmak gereklidir.

Nevrotik bir kişiyle iletişim halindeyseniz, kişiyi ve nevrotik özelliklerini eleştirmemeniz önem teşkil edecektir. Çünkü bazı durumlarda nevrotik kişiler, ne zaman nevrotik davranışlar sergilediklerini fark edemeyebilirler ve bu davranışları kontrol edemezler.

Nevrotik davranışlarda bulunan kişiyle tartışmak yerine, söylediklerini dinlemek gerekir. Onu anlamaya çalışarak olumsuz bir tepki vermemeye özen gösterilmelidir.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi ile bu psikolojik rahatsızlığa sahip olan kişiler iyileştirilebilir. Fakat bu süreç, bazı kişiler için fazlasıyla zorlayıcı olabilmektedir. Nevrotik kişilik bozukluğu, genetik ve çevrenin etkileşimi sonucu meydana gelebilecek bir rahatsızlık olsa da tedavisi mümkün olmayan bir durum değildir. Nevrotik özelliklerin görüldüğü kişiler, vakit kaybetmeden bir uzmana danışarak tedavi için önemli bir adım atabilir.

Psikolojik bir destek almak, nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin bu durumu daha kolay bir şekilde atlatabilmesine ve ilerlemenin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır. Bunun için de kişinin durumun farkına varması ve bu duruma yönelik iyileşmek için tedaviye ikna olması gerekecektir.

Nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi için pek çok farklı yöntem ve teknik kullanılabilmektedir. Kişiler için uygun psikoterapi yöntemleri kullanılabilir. İlaç tedavisiyle de tedavi sürecinin desteklendiği durumlar mevcuttur. Ayrıca tedavi sürecinde kişilerin sosyal çevrelerinden görecekleri destek de sürecin olumlu bir şekilde ilerlemesi için önemlidir. 

Özet

Nevrotik kişilik bozukluğu, kişilerin nevrotik kişiliğe sahip olması olarak tanımlanabilecek bir psikolojik rahatsızlıktır. Nevrotik bozukluk terimi; çevresel etkenlere uyum sağlamakta güçlük çekmek gibi birçok konuyu içerisine alabilecek bir hastalıktır. Çok geniş bir kavram olarak tanımlanan bu duruma sahip olan kişilerde; anksiyete, güvensizlik, fobiler ve depresyon gibi belirtiler görülebilir.

Nevrotik kişilik bozukluğu nedenleri; genel olarak kaygı bozukluklarına, genetik yatkınlığa ve çevresel faktörlere dayanır. Kişinin kaygılarını kontrol edememesi, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, bipolar bozukluk, panik bozukluğu ve kaygı bozukluğu gibi durumlar nevrotik kişilik bozukluğunun birer parçası olarak değerlendirilebilir.

Kişinin özel hayatını, sosyal çevresini ve iş hayatını olumsuz bir şekilde etkileyen nevrotik kişilik bozukluğu, tedavi ile iyileştirilebilecek bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu yüzden nevrotik belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden kişilerin uzmana danışması gerekecektir.

Sık Sorulan Sorular

Nevrotik Neden Olur?

Nevrotik kişilik, genellikle duygudurum bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu durum çevresel ya da genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilmektedir.

Nevrotik Kişilere Nasıl Davranılır?

Nevrotik özellikler gösteren kişilere temkinli davranmak gerekir. Özellikle de nevrotik kişilik bozukluğu tedavisi için ikna edilmesi son derece doğru olacaktır. 

Nevrotik Çatışma Nedir?

Nevrotik çatışma, kişinin duygu ve kaygı bozukluklarıyla karşı karşıya kalmasına denilmektedir.

 

 

23.07.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Ece Yurdakul

Ece Yurdakul

Psikolog
Cihan İleri

Cihan İleri

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (8 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Hidayet Çalışkan

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Sedanur Kablan

Sedanur Kablan

Psikolog
Ahmed Taha Başer

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (7 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Zeynep İrem Bakır

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (4 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Nurullah Tığlı

Nurullah Tığlı

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
5.0 (1 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Uzman Psikolog
Perihan Var

Perihan Var

Psikolog
Merve Üçok

Merve Üçok

Psikolog
Levent Dokuzer

Levent Dokuzer

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (4 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Sena Özbeyoğlu

Sena Özbeyoğlu

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar