< Geri
online psikolog logo white
Psikolojik Hastalıklar

Hipomani Belirtileri ve Tedavisi

Hipomani, insanın bedensel ve ruhsal anlamda heyecan, mutluluk, dışa dönüklük ya da sağlıksız bir zihinle karakterize olunmuş durumları ifade etmektedir.

Her insanda mevcut olan duygular gibi görünüyor olsa da hipomani belirtileri gösteren insanlar, çevrelerindeki kişiler tarafından fark edilebilecek düzeyde farklı bir ruh haline sahip olurlar.

Hipomani kişilik bozukluğu görülen kişilerde dışarıdan fark edilebilecek düzeyde bir ruh hali değişikliği ve davranış bozukluğu meydana gelmektedir. Hipomani olan kişilerde gözlemlenen belirtiler ise kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Bu rahatsızlığın fark edilebilen belirtilerinin gözlemlenmesi halinde hipomani tedavisi ile kişi iyileşebilmektedir.

Hipomani Nedir?

Hipomani, bireyin normal şartlarda sahip olduğu özelliklerin ötesinde oluşan davranışları kapsamaktadır. Hipomani görülen bir kişide yüksek enerji, duygu değişikliği ve fazla aktiflik gibi davranışlar görülebilmektedir.

Duygu değişiklikleri, genel olarak manideki değişikliklere oranla daha az yoğunluk göstermektedir. Hipomani, bipolar bozukluk belirtileri arasında da yer alabilmektedir.

Hipomani deneyimleyen bireyler, yüksek bir özgüvene sahip olurlar. Aşırı konuşurlar ve dikkatleri çok dağınık olur. Uyku ihtiyaçları düşen bu bireyler, gösterişli hareketlerde bulunmayı sever.

“Hipomani nedir?” sorusunu yalnızca yüksek enerjiye sahip olmak ve beklenmedik abartılı davranışlarda bulunmak olarak açıklamak, bu durumu ifade etmek için yeterli olmayabilir. Hipomani, ekstra bir enerjiye sahip olmanın dışında moddaki durumun verdiği rahatsızlık olarak da kendisini gösterebilen bir durumdur.

Mani Nedir?

Mani, anormal bir şekilde yükselmiş ya da taşkın duygu durumuyla karakterize edilen bir durumdur. Aşırı neşeli veya öfkeli olunan bir duygu durumudur. Bu durumun gözlemlendiği kişiler, aşırı derecede enerjik olurlar. Düşünceleri hızlıdır ve konuşma miktarları artış gösterir. Gerçek olmayan düşüncelere de sahip olan bu kişiler, daha az uykuya ihtiyaç duymaktadır.

Manide olan kişilerin dikkatlerini toplamaları güçtür. Özgüvenlerinde ise abartılı bir artış gözlemlenir. Mesleki ve sosyal işlevsellikleri bozuktur. Bu söz konusu olan değişimler, hastanın çevresindeki kişiler tarafından da fark edilebilmektedir.

Hipomani Belirtileri Nelerdir?

Hipomani belirtileri, mani ile aynıdır. Ancak maniye göre hipomani belirtileri daha az yoğunluk göstermektedir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen hipomanik belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Normal zamanlara göre daha konuşkan bir hal
  • Toplumda fazla ve hızlı konuşmak
  • Şişirilmiş bir ego ve özgüvene sahip olmak
  • Yenilmez olduğu düşüncesi
  • Mutlu, keyifli ve heyecanlı hissetmek
  • Yüksek düzeyde enerjiye sahip olmak
  • Dikkat dağınıklığı
  • Benlik saygısını abartmak
  • Şanlı olduğu düşüncesiyle riskler almak
  • Alışılmışın dışında öfke ve sinirlilik halleri
  • Heyecan ve saldırganlık
  • Pervasız cinsel ilişki
  • Huzursuz olmak ve hareketsiz duramamak

Hipomani Nedenleri Nelerdir?

Hipomani nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bununla beraber bu rahatsızlığa katkıda bulunduğu görülen bazı faktörlerin varlığından söz etmek mümkündür. Hipomani nedenleri, kişinin karakterine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Sıklıkla gözlemlenen hipomani nedenleri:

  • Aile öyküsü, bipolar bir aile üyesinin varlığı
  • Travma ya da cinsel istismar
  • Zor yaşam durumları ve yetersizlik hissi
  • Aşırı stres ya da depresyon durumları
  • Uyku düzensizliği ya da eksikliği
  • Doğum sonrası psikozu
  • Şizoaffektif bozukluk
  • İlaçlardan dolayı görülebilen yan etkiler
  • Boşanma sürecinde oluşan psikolojik çöküşler

Hipomani ve İyi Hissetmek Aynı Şey midir?

Hipomani ile iyi hissetmek arasındaki farkı bilmek güç olabilir. Mutlu olmak ve iyi hissetmek her insanda görülebilen duygulardır. Herkes mutlu olabilir ve çoğu zaman iyi hissedebilir. Ancak iyi hissetmek, her zaman için kişilerin iyi olduğu anlamına gelmemektedir.

Hipomani yaşayan kişiler iyi ve mutlu hissettikleri zamanlarda kendilerini anlamaya başlar. Bu kişiler, iyi hissetmenin ötesinde çok daha yüksek bir ruh haline sahip olmaya başladıklarını da kısa süre içerisinde fark edebilirler. Çünkü hipomani kişilik bozukluğunda, ruh halinde ve davranışlarda iyi hissetmenin ötesinde bir duygu yoğunluğu hissedilmektedir.

Hipomani Teşhisi

Kişinin hipomani belirtileri konusunda bir şüpheye kapılması, bir uzmana başvurmasını kolaylaştırır. Kişinin hipomani kişilik bozukluğu olduğuna dair bir teşhiste bulunması mümkün değildir. Bu doğrultuda net bir sonuç elde etmek isteniyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

Uzman; sizin tıbbi geçmişinizi, ailenizin tıbbi ve sağlık geçmişini, kullanmakta olduğunuz reçeteli ya da reçetesiz ilaçları, bitkisel ürünleri ya da takviyeleri öğrenmek isteyecektir. Uzman doktorlar, kesin bir hipomani teşhisi için kan testleri veya vücut taramaları da isteyebilmektedir.

Bir kişiye hipomani teşhisi koymak için bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Hipomani teşhisi için takip edilen kriterler şunlardır: Her zamanki durumlardan farklı sayılabilecek durum değişiklikleri, günün büyük bir kısmını kaplayan hareketlilik hali ve duygu yoğunluğu, uyku düzensizlikleri olmasına rağmen yorgun hissetmemek.

Hipomani Tedavisi

Hiipomani, genel olarak nedensiz ve orantısız neşe, heyecan ya da öfke tutumları sergileme durumlarını kapsayan bir kişilik bozukluğudur. Spesifik belirti ve semptomları ise kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir.

Duygu durum bozukluğu olan hipomani; psikoterapi, ilaçlar ya da duygu durum düzenleyicileri ile tedavi edilebilmektedir. Hipomani tedavisi sonucunda kişiler iyileşebilmektedir.

Psikoterapi yöntemi, çeşitli teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir. İlaçlar ile tedavi yönteminde ise uzmanlar tarafından kullanılabilecek bazı ilaç çeşitleri şunlardır:

  • Ariprazol
  • Lurasidon
  • Lanzapin
  • Ketiapin
  • Risperridon

Bu rahatsızlık kişide hafif bir şekilde görülüyorsa, ilaçsız kullanılabilecek yöntem ve teknikler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları; kişisel bakıma özen göstermek, uyku düzenini sağlamak, uyarıcı maddelerden (kahve, çay, kola, alkol) uzak durmak, yürüyüş yapmak, yoga ve meditasyon yapmaktır.

Özet

Hipomani, bipolar bozukluk olarak da bilinen duygudurum bozukluğunun bir bileşenidir. Bu rahatsızlık, mani durumundan ise hafif bir formunu temsil etmektedir. Maniden farklı olarak, hipomani durumunda kişiler daha enerjik ve neşeli hissetmektedir. Bu durum, normalden daha yüksek bir enerji seviyesiyle karakterizedir. Maniye göre daha az şiddetli olan hipomani, hipomani teşhisi ve tedavisi ile birlikte iyileştirilebilir.

Hipomani tedavisi ile iyileştirilebilen hipomani rahatsızlığı, kişilerde çeşitli belirtiler gösterebilmektedir. Hipomani belirtileri görülmesi haline bir uzmana başvurmak gerekir. Çünkü bu rahatsızlık, diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi beraberinde farklı olumsuz durumları da getirebilecektir.

Sık Sorulan Sorular

Hipomani Bipolar mıdır?

Hipomani, bipolar bozukluğun bir belirtisidir. Hipomanik dönemler, bipolar bozukluğu tetiklemektedir.

Hipomani Nöbeti Nedir?

Hipomani nöbeti, bipolar bozuklukta yaşanan enerji ve aktivite artış dönemi olarak nitelendirilebilir.

Hipomani Atağı Ne Kadar Sürer?

Hipomani atağı, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak hipomani atağı genel olarak birkaç gün ya da bir hafta sürebilir.

05.11.2023
Son Güncelleme: 05.05.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Sedanur Kablan

Sedanur Kablan

Psikolog
Cansel Aktaş
5.0 (4 Yorum)

Cansel Aktaş

Psikolog
Merve Üçok

Merve Üçok

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (8 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Cihan İleri

Cihan İleri

Psikolog
Ahmed Taha Başer

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Nurullah Tığlı

Nurullah Tığlı

Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (7 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Uzman Psikolog
Hidayet Çalışkan

Hidayet Çalışkan

Psikolog
Perihan Var

Perihan Var

Psikolog
Sena Özbeyoğlu

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Ece Yurdakul

Ece Yurdakul

Psikolog
Levent Dokuzer

Levent Dokuzer

Psikolog
Zeynep İrem Bakır

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
5.0 (1 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (4 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar