< Geri
online psikolog logo white
Kişisel Gelişim

Kendini Sevme İpuçları

İçindekiler


Kendini sevme; kendinize nezaket, şefkat ve sevgi ile davranabilme pratiği olarak değerlendirilebilir. Sevdiğiniz birine zamanınızı ayırdığınız, anlayışınızı ve saygınızı gösterdiğiniz gibi, kendinize de bu ilgiyi göstermeniz gerekir. Kendinize zaman ayırmalısınız ve kendinize saygı duymalısınız.

Kendini sevme, çoğu zaman insanlar için zor olabilmektedir. Genel olarak insanlar, kendilerine eleştiri dolu bir tavırla yaklaşmayı tercih ederler. Yaşanılan olayların sonucunda dahi birçok insan hatayı kendinde bularak en uyumsuz insan olduğu düşüncesine kapılabilmektedir.

Kendini sevmeme, insanın özgüveni kırmaktadır. İnsanlar, yaşamda iyi bir şekilde var olabilmek adına öncelikli olarak kendisine karşı saygı duymalı ve kendi yönlerini keşfedebilmeyi başarmalıdır. Kendini seven bir insan, yeni tanıştığı insanlara dahi kendilerini daha iyi bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilmektedir. Kendisine karşı son derece eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan ve iyi yönlerini yokmuş gibi varsayan kişiler, karşı taraf tarafta da kötü bir izlenim bırakabilmektedir.

Kendini sevmenin ipuçları ile birlikte insanlar kendilerini daha iyi bir şekilde tanıma fırsatı yakalayabilir. Kendini sevme, olumlu ve olumsuz bütün yönlerimizi fark etmek ve kabul etmek anlamına gelir. Bu sayede güçlü olan taraflarımızı öğrenebilir, eksik olan yanlarımıza doğru bir şekilde yaklaşabiliriz.

Kendine değer verme ve saygı duyma, içsel mutluluğu yakalamak açısından büyük önem teşkil eder. Bu durum neticesinde de her zaman enerjimiz daha yüksek olabilecektir. Pozitif enerjiyi muhafaza edebilmek, kendine değer verme ile bağlantılıdır.

Kendini Sevme Neden Önemlidir?

Kendini Sevme Neden Önemlidir

Kendini sevme önemli bir eylemdir. Çünkü kişi kendisini nasıl görürse, başkaları da onu o şekilde görebilmektedir. Sizin kendinizi nasıl gördüğünüz ve nasıl tanıdığınız önem teşkil eder. Kendinizi dünyaya nasıl sunduğunuz önemlidir. Çünkü size dair duygu ve düşüncelerin şekillenmesi tamamen sizinle ilişkilidir.

Özsaygı konusunda düşük olan bir kişinin, diğer insanları yargılama olasılığı daha yüksektir. Ancak sağlıklı bir benlik algısına sahip olan kişiler, kendilerini iyi hissedebilmek adına başkalarını yıkmaya çalışmazlar. Kendilerine karşı zaten olumlu duygular besleyen kişiler, başkalarını yermeye ihtiyaç duymazlar.

Kendiniz hakkında nasıl düşündüğünüz, başkalarının sizin hakkındaki düşüncelerinin belirlenmesinde önemli bir faktör olur. Kendinizi beğenmez ve sürekli aşağılarsanız, etrafınızda bulunan insanlar da bu kusurlarınıza odaklanır. Kendinize sevgi besler ve saygı gösterirseniz, etrafınızdaki insanların bu duyguları sizlere yansıtması daha doğal olacaktır. Böylelikle çevrenizdeki insanlar, siz nasıl isterseniz o şekilde davranabilecektir. Kendini sevme ile yaşamınızı pozitiflikle buluşturabilirsiniz.

Kendini Sevme İlişkileri Nasıl Etkiler?

İlişkilerde kendini sevme, ilişkilerin gidişatında belirleyici bir etken olabilmektedir. Hak ettiği aşkı yaşamak isteyen pek çok insan var. Benlik saygısı zayıf olan insanlar, ilişkilerinde iyi bir muamele göremeyebilir. Çünkü benlik saygısı düşük olan insanlar, ilişkilerinde iyi bir muamele görmeye layık olmadıklarını düşünürler.

İlişkilerde saygı ve düşünce eksikliğinden şikayetçi olan pek çok kişi bulunmaktadır. Saygı ve düşünce eksikliği, kişilerin kendilerine duydukları saygı ve sevginin eksikliği ile de alakalı bir durum olabilmektedir. Öz saygı ve sevgi ilişkileri etkilemektedir. Çünkü öz saygı, kişinin çevresinin ona karşı nasıl davranması gerektiğini bilmelerini sağlamaktadır.

Kendini sevme, başkalarıyla ilişki kurma biçimini de etkileyebilmektedir. Kendini iyi tanıyan ve kendisini seven kişilerin iletişimlerinin daha sağlıklı olduğu görülür. Çünkü kendini seven insanlar daha rahat ve yeterince bütün hissedebilmektedir. Kendisini bütün hissedemeyen insanlar, kendilerini yeteri kadar sevmemektedir. Kendilerini sevmedikleri için de hep başkalarından bir şeyler beklemektedirler. Bu da ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Daha detaylı bilgi için Online Psikolog uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

İnsan Kendini Neden Sevmez?

İnsan Kendini Neden Sevmez

İnsan kendini neden sevmez sorusu, pek çok farklı yönden ele alınarak cevaplanabilir. Bazı zamanlarda kendi kendimize söylenebiliriz. Yaptığımız hatalar can sıkıcı olabilir ve kendimizi suçlayabiliriz. Bu gibi durumlarda iç ses olarak da nitelendirilen olumsuz düşünceler, bizim kendimizi sevmememize neden olabilmektedir.

Sağlıklı bir içsel eleştiri, kişiyi cesaretlendirici ve destekleyicidir. Ancak bunun miktarının artması ya da acımasız bir hal alması, kişilerin kendilerinden nefret etmelerine neden olabilmektedir.

Kendini sevmeme durumunun en çok da kendisini diğer insanlarla kıyaslayan kişilerde görüldüğünü söyleyebiliriz. İnsanlar; kendilerini başkalarıyla kıyasladığı zaman, yaptıklarında hep bir eksiklik hissetmeye başlayacaktır. Bu yüzden kendini sevme yolunda atılabilecek en güzel adımlardan biri de kıyaslama durumunu ortadan kaldırmak olacaktır.

Kendini Sevme Nasıl Gerçekleşir?

Kendini sevmek isteyen bir kişinin kendisine karşı nasıl davranması gerektiğini, düşüncelerinin neler olması gerektiğini bilmesi gerekir. Kendini sevme biçimlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek
  • Olumsuz durumlarda kendini affedebilmek
  • Başkalarına istismar hakkı tanımamak
  • Sağlığına ve refah düzeyine önem vermek
  • Destekleyici ve yapıcı insanlarla vakit geçirmek
  • Gerekli durumlarda yardım isteyebilmek
  • Kendine karşı olumlu bir şekilde söylemlerde bulunmak
  • Sağlıklı kararlar alabilmek
  • Kendine güvenmek
  • Duygulara değer vermek
  • İlgi alanlarını fark edebilmek ve hedefler belirlemek
  • Yeri geldiğinde kendini zorlayabilmek.

Kendini Sevme Bir Süreç midir?

Kendini sevme, bir süreçtir. Bir anda kişinin kendisine karşı ılımlı yaklaşması, saygılı ve sevgili olabilmesi pek mümkün olmayabilmektedir. Kendini sevme, herkesin pozitif bir şekilde yaşamına devam edebilmesi adına gerekli olan bir benlik algısıdır. Kişi, kendisini sevdiği taktirde kendisini daha iyi tanıyabilecek ve yaptıklarına anlam verebilecektir. Eğer kendini sevme sürecini tamamlamak ve kendinize değer vermek istiyorsanız, kendinizi ödüllendirmek ile sürece başlayabilirsiniz. Günlük başarılarınızı fark edebilir, güçlü yanlarınıza odaklanabilirsiniz.

Özet

Kendini sevme, insanın kendisine karşı duyarlı olduğunu ve kendisini iyi bir şekilde tanıyabildiğini ifade eden bir kavramdır. Kendini sevme; kişinin kendisi ile ilgili genel değerlendirme yapabilmesini, benlik algısını ve inancını içeren bir kavramdır. Bu durum, ruhsal yapının bir ürünü olarak ortaya çıkar. Günlük yaşantı içerisinde de fark edilir ve görünür bir hal alır.

Kendini sevme, bazı insanlar tarafından yanlış bir şekilde ifade edilmektedir. Kendini sevme, olumsuz bir eylem değildir. Kendini sevme ipuçları ile birlikte  kişi eksiğiyle ve fazlasıyla kendisini fark edebiliyor ve kendisiyle barışık bir şekilde yaşamaya devam edebiliyor.

Sık Sorulan Sorular

Kendini Sevme Ne Anlama Geliyor?

Kendini sevme; duygusal, düşünsel ve davranışsal oalrak kişinin kendisini besleyebilmesi ve destekleyebilmesi  anlamına gelmektedir.

Kendimizi Seversek Narsist Olur muyuz?

Narsistlik ve kendini sevme birbirinden farklı ve zıt kavramlardır. Kendini seven kişi, her şeyin farkına varır ve kendisini olduğu gibi sever. Narsist bir kişi ise hatalarını ve kötü yönlerini kabul etmez. Narsist insanlar, en iyi olduklarını düşünürler ve insanlardan da üstün olduklarını kabul ederler.

Kendimizi Sevmek için Terapi Alabilir miyiz?

Kendini sevme yolunda yetersiz olduğunuzu ve bu yönde profesyonel bir destek almanız gerektiğni düşünüyorsanız terapi bu süreçte son derece etkili bir yöntem olabilmektedir.

03.10.2023
Son Güncelleme: 25.02.2024

Çevrimiçi uzmanlarımız sizinle online terapiye hazır!

Selen Melay Yanıkan

Selen Melay Yanıkan

Klinik Psikolog
Cihan İleri

Cihan İleri

Psikolog
Ece Yurdakul

Ece Yurdakul

Psikolog
Zozan Baskın

Zozan Baskın

Klinik Psikolog
Ayşe Perihan Özkan Var

Ayşe Perihan Özkan Var

Psikolog
İrem Gülşen Koçer
5.0 (1 Yorum)

İrem Gülşen Koçer

Psikolog
Emre Uzun
5.0 (1 Yorum)

Emre Uzun

Psikolog
Gülnihal Ak
5.0 (8 Yorum)

Gülnihal Ak

Klinik Psikolog
Gözde Yücelli
5.0 (7 Yorum)

Gözde Yücelli

Psikolog
Eda Gül Ülgüt
5.0 (4 Yorum)

Eda Gül Ülgüt

Klinik Psikolog
Nurullah Tığlı

Nurullah Tığlı

Psikolog
Sedanur Kablan

Sedanur Kablan

Psikolog
Duygu Ergün
5.0 (7 Yorum)

Duygu Ergün

Psikolog
Merve Üçok

Merve Üçok

Psikolog
Levent Dokuzer
5.0 (9 Yorum)

Levent Dokuzer

Psikolog
Sena Özbeyoğlu

Sena Özbeyoğlu

Psikolog
Zeynep İrem Bakır

Zeynep İrem Bakır

Psikolog
Yeşim Tarım
5.0 (5 Yorum)

Yeşim Tarım

Uzman Psikolog
Ahmed Taha Başer

Ahmed Taha Başer

Psikolog
Hidayet Çalışkan

Hidayet Çalışkan

Psikolog

İlk seansına özel %15 indirim. Şimdi başla!

Önerilen Yazılar