İçindekiler
Yeterli düzeyde olduğunda günlük hayatın devamlılığına yardımcı olan kaygı aslında beynin stres karşısında oluşturduğu doğal bir tepkidir. Beynin bu doğal tepkisi çoğu zaman kişiyi ileride yaşayabileceği benzer aksiliklere karşı koruyucu etki de gösterir.
Ancak herkesin yaşayabileceği bu doğal kaygı halinin aksine kaygı bozukluğu olan kişilerde sürekli devam eden oldukça yoğun bir panik hali bulunur. Zaman zaman krizlerle de kendini gösterebilen rahatsızlık günlük hayatın akışını da zorlaştırabilir.
Kontrolü çok zor olan bu endişe hali ilk belirtilerini çok erken yaşta göstermeye başlayabilen anksiyete genellikle yetişkinlik döneminde azalma eğilimi gösterse de doğru tedaviyi almadan tamamen geçmez.
Sosyal anksiyete bozukluğu, ayrılık anksiyetesi, spesifik fobiler gibi çeşitleri bulunan anksiyeteye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız sitemiz üzerinden anksiyete konusunda uzman psikologlardan profesyonel destek alabilir ve kendinizi daha iyi tanımak için ilk adımı atabilirsiniz.
Anksiyete rahatsızlığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte fiziksel rahatsızlıklara, geçmiş dönemde yaşanan travmalara ya da genetik faktörlere bağlı olabileceği bilinir.
Fiziksel Nedenler
Bireysel Nedenler
Yapılan çalışmalar kaygı bozukluğu riskini artıran bazı belli başlı durumlar olduğunu ortaya koymuştur;
Kendinde anksiyete belirtisi gören kişilerin ilk olarak fiziki muayeneden geçmek gerekecektir. Fiziki muayene sonrasında tıbbi geçmişe dair bilgiler paylaşılacak, tetikleyebilecek sağlık koşullarına karşın bazı testler yapılacaktır. Ancak unutmamak gerekir, yapılan laboratuvar testlerinin hiçbiri anksiyete bozukluklarına özel değildir ve direkt anksiyete teşhisi konulmasını sağlamaz.
Fiziki muayenenin ardından, doktor gerekli gördüğü takdirde kişiyi psikiyatriste ya da yönlendirebilir. Bu uzmanlar ise kişinin kaygı bozukluğu yaşadığını anlamak için çeşitli sorular sorarak belirli testler uygulayabilir.
Kaygı bozukluğunun belirtilerini en aza indirmek ve günlük hayatın akışını engellemesinin önüne geçmek için tedavi görmek şarttır. Anksiyeteye karşı en sık kullanılan tedavi yöntemleri psikoterapi ve antidepresan ilaçlardır.
Psikoterapi
Anksiyetenin belirtilerini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için bir psikolog ile birlikte süreci geçirmeyi içeren tedavi yöntemidir. Mutlaka konusunda uzman birinden alınması gereken bu danışmanlık türünde anksiyete bozukluğunu anlamak ve yönetmenin yollarını öğrenmek mümkündür.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Psikoterapinin bir çeşidi olan bilişsel davranışçı terapi ise kaygı bozukluğuna neden olan düşüncelerle nasıl baş edileceği konusunda rehberlik yapar. Kişinin korku ve kaygıya neden olan durumlara nasıl yaklaşacağını öğreten bu tedavi oldukça etkin bir yöntemdir.
İlaç Tedavisi
Destek aldığınız uzman gerekli gördüğü takdirde anksiyete semptomlarını azaltmak için çeşitli ilaçlar verebilir. Anksiyete tedavisinde ilaçların temel amacı sürecin yöntemini kolaylaştırmaktır, genellikle uzun süreli olarak kullanılmaz. Ancak ne olursa olsun doktor tavsiyesi olmadan başlamamak ya da bırakmamak gerekir.
Unutmamak gerekir ki anksiyete gibi psikolojik sorunlarda kişinin sürecini yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla OnlinePsikolog.com, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi alabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.
Kişinin ortada bir neden yokken birden yaşadığı korku ve panik hissi olan panik atak, bir çeşit anksiyete atağıdır. Nefes darlığı, göğüste ağrı, vücutta karıncalanma gibi belirlilerle ortaya çıkan panik atak sürekli tekrarlayan bir rahatsızlığa da dönüşebilir. Panik atak ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi adlı yazımızı da okumanızı öneririz.
Anksiyete ya da diğer adıyla kaygı bozukluğu herkeste görülebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak belli başlı risk faktörleri kimlerde görüleceği üzerinde oldukça etkilidir.
Anksiyetenin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Bu psikolojik rahatsızlıktan kalıcı olarak kurtulabilmek için tedavi olunması gerekir.
Anksiyetenin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Bu psikolojik rahatsızlıktan kalıcı olarak kurtulabilmek için tedavi olunması gerekir.
Beck Anksiyete Ölçeği, Aaron T. Beck tarafından geliştirilen 21 soruluk bir anksiyete ölçeğidir. Anksiyete bozukluğu ya da kaygı bozukluğu testi olarak da bilinir. Global çapta geçerlidir.
Anksiyetenin belirtileri dönemsel olarak azalıp artabilir. Tedavi süreci ise kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
DR. ÖĞR. ÜYESI KLINIK PSIKOLOG
Konuyla ilgili olarak uzmanımızla görüşerek online terepi sağlayabilirsiniz
KLINIK PSIKOLOG
Konuyla ilgili olarak uzmanımızla görüşerek online terepi sağlayabilirsiniz
PSIKOLOG
Konuyla ilgili olarak uzmanımızla görüşerek online terepi sağlayabilirsiniz
PSİKOLOG
Konuyla ilgili olarak uzmanımızla görüşerek online terepi sağlayabilirsiniz
Size özel %15 indirim kodunuz: