Online terapi yorumlarını inceleyin ve online psikologlarımızdan memnun kalan onbinlerce danışanımız arasında yerinizi alın.
Bu iş için doğmuş
İnsanlara uygun olan meslek neyse onu yapmaları gerektiğini düşünüyorum ki işinde çok iyi olabilsinler. Ahmet hocam bu duruma en iyi örnek ; sabırla dinleyişi, empati yeteneği, verdiği çözüm ve öneriler bu iş için doğduğunu gösteriyor teşekkürler...
Psk. Ahmed Taha Başer Hakkında
Neşeli
Çok neşeli biri. Kendimi mutsuz hissettiğim bir akşamda öyle güzel ilham oldu ki Merve Hanım. Farklı açılardan bakmamı sağladı. Enerjisine sağlık.Teşekkür ederim. Daha şefkatli bir içgörü edinmeme yardımcı oldu.
Psk. Merve Üçok Hakkında
Değer Veriyor
İrem Hanım seansı çok başarılı yönlendiriyor. Başlangıç için çok iyiydi. İlerleyen seansları merakla bekliyorum. Oldukça mütevazi ve çok ilgili. Alanında çok iyi olduğu ilk görüşmeden dahi anlaşılıyor. İşini severek yapan bir kişi. Değer verdiğini anlayabiliyorum.
Psk. Zeynep İrem Bakır Hakkında
Farkındalık Oluşturuyor
Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayarak sağlıklı yönlendirmeler ile kendinizde farkındalık oluşturmanıza yardımcı oluyor. Yapmanızı istediği uygulamalar ile gün içerisindeki davranışlarınıza ve duygu kontrollünüze katkı sağlıyor.
Psk. Ece Yurdakul Hakkında
Umut Katıyor
Uzun ve çok meşakkatli bir süreçten geçtik seanslarda gülmekten, ağlamaktan, düşmekten, kalkmaktan, düşüncemi özgürce ifade etmekten ve en önemlisi duygularımda en şeffaf olabildiğim bu süreci Nurullah Bey ile geçirmek benim daha iyi bir yerde ve daha sağlıklı bir birey
Psk. Nurullah Tığlı Hakkında
Sabırlı ve bilgili
Profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa tam olarak aradığınız psikolog diyebilirim. Kendimi pek de iyi ifade edemediğim ve içinden çıkarmayacağımı düşündüğüm zor bir süreçteyken, daha ilk seansta sabırla dinleyip anlamaya çalıştı sorunu tespit etti ve tedavi sürecine hızl
Psk. Cihan İleri Hakkında
Tatlı Dilli
İlk görüşmemize rağmen çok iyi tatlı dilli özellikle rahat davranabileceğiniz birisi kesinlikle doğru noktaları bulabiliyor rahat rahat konuşabilirsiniz ben başta çekiniyordum yorumlarda söylendiği kadardan daha fazlasıdır
Psk. Hidayet Çalışkan Hakkında
Profesyonel
Epeydir bir uzman psikolog arayışındaydım bulunduğum bölgede bir psikoloğa ulaşmam çok zordu online Psikolog arayışına girdim beni ve sorunumu anlayabilecek mi diye çok endişeliydim ve Selen Hanımın sayfasına denk geldim uzmanlık alanını okuduğumda bana hitap ettiğini f
Psk. Selen Melay Yanıkan Hakkında
Akıcı
Levent Bey ile çok güzel ve akıcı bir seans gerçekleştirdik. Düzenli olarak da kendisiyle seanslarımıza devam edeceğiz. Herkese öneririm.
Psk. Levent Dokuzer Hakkında
Sosyal Fobi Nedir?
Bireylerin sosyal ortamlarda aşırı endişe ve korku yaşaması durumu sosyal fobi olarak adlandırılır. Sosyal fobi, yargılanma, eleştirilme veya dışlanma korkusuyla karakterize edilir.Sosyal fobi görünen ve görünmeyen yönleri ile bir bütündür. Bu psikolojik durum, sosyal etkileşimlerden kaçınma veya bu durumlar karşısında yoğun sıkıntı yaşanmasına neden olabilir.
Sosyal fobi İngilizcesi Social Anxiety Disorder veya social phobia olarak çevrilir. Bu durum, kişinin günlük yaşam aktivitelerini, iş veya okul performansını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, özgüven eksikliği, izolasyon ve depresyon gibi ek sorunlara yol açabilir.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Sosyal ortamlarda aşırı endişe ve stresli hissetmelerine sebep olan sosyal fobi, yaygın bir anksiyete bozukluğudur. Sosyal fobi yenenler ve öyküleri, aşağıdaki belirtileri deneyimlediklerini göstermiştir.
Sosyal durumlar öncesi yoğun endişe
Kaçınma ve izolasyon
Kızarma, titreme, mide bulantısı, terleme ve hızlı kalp atışı gibi fiziksel belirtiler
Sosyal becerilerde güvensizlik
Sosyal etkileşimler sonrasında kendini aşırı derece eleştirme
Göz teması kurmakta zorluk
Sosyal durumlar sonrası yoğun pişmanlık ve endişe
Konuşurken zorluk
Sosyal ortamlarda dikkat çekme korkusu
Sosyal Fobi Neden Olur?
Ağır sosyal fobi rahatsızlığının ortaya çıkışı aşağıdaki sebepler sonucu olabilir.
Genetik yatkınlık
Beyin kimyasındaki dengesizlikler
Sosyal deneyimler
Kişilik yapısı
Kültürel faktörler
Bilgi ve tecrübe eksikliği
Travma ve stres
Sosyal Fobi Nasıl Teşhis Edilir?
Sosyal fobi ne demek, sebepleri nelerdir gibi konulardan sonra, teşhis aşaması da çok önemlidir. Sosyal fobi DSM 5 tanı kriterleri baz alınarak aşağıdaki gibi teşhis edilebilir.
Psikiyatri veya psikoloji uzmanı tarafından yapılan detaylı bir görüşme.
Terapist, sosyal durumlarda yaşanan endişe, korku ve kaçınma davranışlarını değerlendirir.
Bireylere, durumlarını daha iyi anlamak için çeşitli sosyal fobi testi uygulanabilir.
Terapist, fiziksel sağlık kontrolü ile altta yatan başka bir sağlık sorununun olup olmadığını kontrol eder.
Bireyden, sosyal durumlarla ilgili deneyimlerini ve bu durumlara verdiği sosyal fobi atakları kaydetmesi istenebilir.
Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Olur?
Sosyal fobi nasıl yenilir sorusu için etkili tedavi yöntemleri bulunur. Sosyal fobide kesin çözüm bireysel ihtiyaçlara göre özelleştirilir. Sosyal fobi nasıl geçer, uygun tedavi yöntemleri nelerdir, aşağıda inceleyebilirsiniz:
Bilişsel davranışçı terapi ile sosyal fobi nasıl aşılır sorusunun cevabı verilebilir. Bu yöntem en yaygın kullanılan yöntemdir.
Terapist, bireylere sosyal etkileşimlerde daha rahat hissetmeleri için gerekli sosyal fobi yenme egzersizleri öğretir.
Benzer sorunları yaşayan diğer bireylerle bir araya gelmek, deneyim paylaşımı ve sosyal becerilerin geliştirilmesi için faydalı bir ortam sağlar.
Bireyin korktuğu sosyal durumlara adım adım ve kontrollü bir şekilde maruz kalmasını içerir.
Sosyal fobi için ilaç bazı durumlarda anksiyete semptomlarını kontrol altına almak için antidepresanlar veya anksiyolitikler reçete edilebilir. Sosyal fobi ilaç kullananlar genellikle süreci psikoterapi ile sürdürürler. Sosyal fobiye iyi gelen ilaçlar ise mutlaka bir psikiyatrist tarafından reçete edilmelidir.
Sosyal fobi ilaç kullanmadan geçer mi soruları için etkili cevaplardan biri rahatlama teknikleridir. Stres yönetimi ve gevşeme için yoga, meditasyon, derin nefes alma teknikleri gibi yöntemler önerilebilir.
Psiko-eğitim ile bireyin sosyal fobi hakkında bilgilendirilmesi, durumunun daha iyi anlaşılmasına ve tedavi sürecine aktif olarak katılımını sağlar.
Hipnoz ile sosyal fobi tedavisi, bireyin bilinçaltındaki olumsuz inanç ve düşünceleri keşfederek bunları olumlu yönde değiştirmeyi amaçlar.
Terapist, danışanına sosyal fobi kitap önererek, danışanının tek başınayken daha etkili bir süreç götürmesini sağlayabilir.
Sonuç olarak, utangaçlık çekingenlik ve sosyal fobi nasıl yenilir sorusunun cevabı tek bir yönteme bağlı değildir. Danışan, terapistinin önerilerini sıkı bir şekilde takip etmeli, süreç boyunca terapistini bilgilendirmelidir.