Genellikle kişinin duygu durumunda belirgin bir düşüşle karakterize edilen ve yaygın bir ruhsal bozukluk olan depresyon, kişinin üzüntü, mutsuzluk ve değersizlik hisleri ile mücadele etmesi durumudur. Depresyon belirtileri gösteren kişiler enerji seviyeleri düşük olabilir ve günlük aktivitelere karşı ilgisiz olabilirler.
Bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen depresyon çeşitli alt gruplara ayrılmıştır:
Majör depresyon nedir sorusu kısaca şu şekilde açıklanabilir: Genellikle derin üzüntü, ilgi kaybı ve enerji düşüklüğü gibi majör depresyon belirtileri karakterize edilen bir depresyon çeşididir. Majör depresyon ne demek sorusunun cevabı da belirtileri ile açıklanabilir.
Unipolar depresyon, yalnızca depresif dönemlerin yaşandığı, manik ya da hipomanik dönemlerin olmadığı duruma verilen isimdir.
Doğum sonrası süreçte, kadınlarda depresyon belirtileri gözlemlenebilir. Lohusa depresyonu duygudurum değişikliğinin ötesine geçen bir depresyon formudur.
Kronik depresyon olarak da bilinen bu depresyon türü, en az iki yıl süren ve genellikle daha hafif belirtilerle daha uzun vadeli depresyon belirtileri taşıyan bir türdür.
Atipik depresyon aşağıdaki belirtiler ile gözlemlenir:
Genellikle kış aylarında gün ışığının azalması ile tetiklenen ve mevsim değişikliğiyle düzelen depresyon türüdür.
Derin üzüntü, ilgi kaybı veya sabah saatlerinde şiddetlenen depresyon belirtileri ile kendini gösterir.
Majör depresyon belirtilerine ek olarak, kişide gerçek dışı inançlar (sanrılar) veya görümler (halüsinasyonlar) görülür. Psikotik depresyon tedavi süresi kişiden kişiye fark etse de 12 haftaya kadar olan bir ilaç kullanım süresi bulunmaktadır. Psikoterapi ve ilaç tedavisi eş zamanlı yönetilir.
Fiziksel hareketlerde aşırı azalma veya katılık gibi motor hareket bozuklukları ile karakterize edilen depresyon formudur.
Kişinin dış etkenlere maruz kalmaksızın, biyolojik ve genetik faktörler nedeniyle kendi içinden gelişen depresyon türü, endojen depresyon olarak adlandırılır.
Ağır depresyon belirtileri arasında kişinin günlük hayatını, aktivitelerini ve genel sağlığını ciddi şekilde etkileyen, yoğun ve uzun süreli duygu durum düşüklüğü sıralanabilir.
Yukarıdaki bölümde depresyon çeşitlerine göre bazı depresyon belirtileri açıklanmıştır. Ancak yine de, aşağıdaki listede genel hatları ile depresyon belirtileri özetlenmiştir.
Depresyondayım diye hissediyorsanız, en iyi depresyon ilacı aslında sizsiniz. Depresyon ve anksiyete bozukluklarında tedavi için gerekli olan ilk adım bir psikolog ile görüşmektir. Psikoloğunuz tanı için aşağıdaki testlerden birini veya birkaçını uygulayabilir.
Yukarıdaki testler uygulanıp, depresyon tanısı konulduktan sonra, psikoloğunuz depresyondan nasıl çıkılır sorunuzun cevabı için ilgili tedavi yöntemi konusunda sizi bilgilendirecektir.
Depresyon nasıl geçer sorusunun cevabı bireyin kendinde saklı olsa da ilaçlı ve ilaçsız depresyon tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Depresyon tedavi edilmezse nolur sanki gibi tedaviyi reddeden görüşlere sahip kişiler ise tedavi için zorlanmadan ikna edilmelidir. Çünkü iyileşmek için iyileşmeyi istemek en önemli kriterlerden biridir.
Yukarıda görüldüğü gibi depresyon ilaçsız tedavi edilir mi sorusuna karşılık ilaçlardan hariç birçok farklı tedavi yöntemi sıralanmıştır. Psikoloğunuz ile olan psikoterapi seansları sonrasında, yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte depresyon iyileşme belirtileri gözlemlemek mümkündür.
Ancak depresyona ne iyi gelir sorusunun asıl cevabı depresyon türüne ve bireyin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Depresyon nasıl geçer öğrenmek için Online Psikolog platformunda hizmet veren uzman psikologlar ile görüşme sağlayabilirsiniz.