Beklenmedik anlarda yoğun korku ve endişe dalgalarıyla, güçlü bir anksiyete bozukluğu olan panik atak belirtileri gözlemlenebilir. Panik atak sırasında kişi çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi fiziksel belirtiler yaşayabilir.
Sebepsiz yere ortaya çıkan panik atak krizi belirtileri, bireyin günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Ancak etkili tedavi yöntemleri ile atakların üstesinden gelmek mümkündür. Kendinizde veya yakınınızda panik atak belirtileri gözlemliyorsanız, Online Psikolog platformunda, alanında uzman psikologlar ile görüşebilirsiniz.
Panik atak ne kadar sürer sorusu sıkça sorulur. Panik atak belirtileri yaklaşık on dakika içerisinde zirveye ulaşır ve çoğu zaman yarım saat içerisinde de azalmaya başlar. Ancak bu süreç panik atak yaşayanların yorumları dikkate alındığında değişiklik göstermektedir. Gündüz veya gece panik atak belirtileri gözlemlendiğinde, mutlaka krizi aşma teknikleri uygulanmalıdır.
Panik atak nasıl olur sorusunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Anksiyete ve panik atak belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Bireyin yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilen, karmaşık ve çok yönlü olabilen panik atak belirtileri; fiziksel, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilir. Bu faktörler de tedavi yöntem ve stratejisinin belirlenmesi konusunda ışık olur.
Yaygın panik atak krizi nedenleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Panik atak belirtileri dikkate alınıp, durumun doğru teşhisi ve tedavisi için bir uzman ile görüşmek hayati öneme sahiptir. Panik atağı yenenler anlatıyor ki psikolog veya psikiyatrist ile belirtilerin detaylı bir şekilde görüşmek gerekmektedir.
Tanı süreci, yanlış anlamalardan kaçınmak ve en uygun panik atak tedavisi uygulanması için dikkatli bir yaklaşım gerektirir. Panik atak tanısı için kullanılan tekniklerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
Bireyin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen panik atak belirtileri, uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Psikolog ve gerektiğinde psikiyatristten oluşan sağlık uzmanları ekibi, bireyin ihtiyaçlarına ve belirtilerin şiddetine uygun olacak şekilde kişiye özel bir tedavi planı oluşturur.
Panik atağa ne iyi gelir sorusunun cevabı ise aşağıdaki tedavi teknikleri ile özetlenebilir:
Çoğu kişi panik atak anında ne yapmalıyız, bilmiyor. Panik atak belirtileri gözlemlendiğinde öncelikle bir psikolog ile görüşmek gerekmektedir. Belirtilerin yönetimi ve altında yatan nedenlerin araştırılması sonrasında, psikolog psikoterapi teknikleri kullanarak panik atak ile başa çıkma tekniklerini uygular. Eğer gerekli görülürse, en iyi panik atak ilacı reçete edilmesi için psikiyatrist ile görüşme sağlanabilir.
Panik atak ilaçları sadece tıp fakültesi mezunu psikiyatristler tarafından reçete edilebilir. Bireyin sahip olduğu belirtiler, yaşam koşulları ve hastalığın şiddetine göre psikiyatrist panik atak ilaçları isimleri paylaşır ve en uygun olanı reçete eder. Sadece psikiyatristinizin reçete ettiği ilaçları kullanmanız gerektiğini unutmayın.