Bireyin duygusal düzeyde dengesizlikler yaşamasına, ilişkilerinde aşırı dalgalanmalar göstermesine ve kimlik algısında belirsizliklere yol açan ruh sağlığı sorunu borderline kişilik bozukluğu (BKB) olarak adlandırılır.
Kadınlarda veya erkeklerde borderline kişilik bozukluğu, sıklıkla yoğun duygusal tepkiler, öngörülemeyen ilişkiler ve kendine zarar verme eğilimleri ile karakterize edilir. Tedavi edilmediğinde, bireylerin sosyal, mesleki ve kişisel yaşamlarında ciddi zorluklara neden olabilir.
Borderline kişilik bozukluğu sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Farklı psikolojik kuramlara göre bu ruh sağlığı bozukluğunun sebepleri üç grupta birleştirilebilir:
Ailesinde borderline kişilik bozukluğu veya benzer ruh sağlığı sorunları olan bireylerin, borderline kişilik bozukluğu özellikleri taşıma riski daha yüksektir.
Beynin duyguları düzenleyen alanlarında yapısal ve işlevsel farklılıklar, BKB gelişimine sebep olabilir.
İhmal, istismar veya travmatik deneyimler gibi olumsuz çocukluk deneyimleri, ağır borderline kişilik bozukluğu ruh sağlığı sorununun gelişimine zemin hazırlayabilir.
Semptomlara ve yukarıda belirtilen sebeplere sahip olan kişilerin vakit kaybetmeden bir psikolog veya psikiyatrik yardım alması gerekmektedir. Borderline kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır konusu ile ilgili oluşacak sorularınız için Online Psikolog üzerinden psikologlar ile görüşebilirsiniz.
DSM 5 borderline kişilik bozukluğu ruh sağlığı sorununa sahip olan bireyler, aşağıdaki semptomları gösterebilir.
Eğer birey, yukarıda sıralanan belirtilere sahipse; erkeklerde, kadınlarda veya ergenlerde borderline kişilik bozukluğu tanısı koymak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
BKB, kapsamlı bir tedavi süreci gerektiren bir ruh sağlığı sorunudur. Borderline kişilik bozukluğu belirtileri tedavisi için psikoloğunuz aşağıdaki tedavi planlarından birini veya birkaçını uygulayabilir:
Borderline kişilik bozukluğu için ana tedavi yöntemi, özellikle Diyalektik Davranış Terapisi (DDT) ve Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) olmak üzere, psikoterapi teknikleri kapsar.
Duygudurum düzenleyiciler, antipsikotikler veya antidepresan gibi borderline kişilik bozukluğu ilaçları, tedavi sürecine psikiyatrist önerisi ile dahil edilebilir. Bu ilaçlar, belirli semptomları hafifletmek için reçete edilebilir.
Bireylerin benzer sorunları paylaştıkları ve destek aldıkları grup ortamları, sosyal becerileri geliştirmeye ve duygusal düzenlemeye yardımcı olur.
Borderline kişilik bozukluğu olan birini sevmek, arkadaşlık kurmak veya iş yürütmek için anlayışlı ve sabırlı bir yaklaşım sergilenmelidir. Borderline kişilik bozukluğu nasıl davranılmalıdır sorusunun cevabı için farklı temalar oluşturulsa da temelde destek ve saygı ön planda tutulmalıdır.
BKB tanısı konulmuş bir kişi ile duygusal ilişki içerisindeyseniz, borderline kişilik bozukluğu ilişki yürütülmesi için açık iletişim içinde olmalı ve karşılıklı bir güven ortamı sağlamalısınız. Çünkü, borderline kişilik bozukluğu evlilik, duygusal ilişki veya diğer tüm ilişkiler konusunda bir terk edilme korkusu yaşayacaktır. Aynı zamanda bu kişiler aynı gün içerisinde ilişkiden bunalma hissi de yaşayabilirler. Dolayısıyla, borderline kişilik bozukluğu cinsellik, ilişki veya evlilik noktalarında partnerin desteğine ihtiyaç duyar.
Narsistik ve borderline kişilik bozuklukları tanısına sahip partneriniz veya arkadaşınız ile nasıl iletişimde kalmanız gerektiği konusunda şüpheleriniz varsa borderline kişilik bozukluğu ile ilgili kitaplar okuyabilir, gerekli durumlarda Online Psikolog üzerinden alanında uzman psikologlardan destek alabilirsiniz.