Çocukların duygusal ve psikolojik zorluklarıyla başa çıkabilmesi için tasarlanmış olan oyun terapisi, gelişimsel olarak çocuklar için uygun bir müdahale yöntemidir. Bu terapi biçimi, özellikle çocuklar üzerinde uygulanmakta olup, sözel ifade yetenekleri henüz tam olarak gelişmemiş bireylerin duygularını, düşüncelerini ve yaşadıkları olayları oyun yoluyla ifade etmelerine olanak tanır.
Oyun terapisi, oyun ve yaratıcı etkinlikler aracılığıyla, terapist ve birey arasında güvenli bir iletişim ortamı kurarak, bireyin kendini daha iyi anlamasına, duygusal sorunlarını çözmesine ve davranışsal düzenlemeler yapabilmesini amaçlar.
Oyun terapisti, psikoloji veya çocuk gelişimi gibi alanlarda lisans düzeyinde eğitim alıp, sonrasında oyun terapisi konusunda yüksek lisans derecesi veya oyun terapisi uygulayıcı eğitimi sertifikasına sahip kişidir. Bu profesyoneller, çocukların duygusal ve davranışsal sorunlarını oyun ve yaratıcı etkinlikler yoluyla çözme amacı güder.
Oyun terapisi kaç yaş sorusu şu şekilde açıklanabilir: Genellikle 3-16 yaş arası bireyler için uygun olan bir terapi yöntemidir. Ancak, bireysel durumlara ve uygulanan terapi yöntemine göre, oyun terapisi uygulanabilirliği değişebilir.
Oyun terapisi uygulanabilecek kişiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
İhtiyaca göre haftalık veya iki haftalık seanslarla gerçekleştirilen oyun terapisi, bireyin ihtiyaçlarına ve terapinin amaçlarına bağlı olarak birkaç ay veya daha uzun sürebilir. Bu süreç içinde, terapist ve çocuk arasında güvenli ve destekleyici bir ilişki kurulur, bu da çocuğun kendini ifade etmesi ve çeşitli psikolojik sorunlarla başa çıkması için önemli bir temel oluşturur
Bilişsel davranışçı oyun terapisi yönteminin sunduğu faydalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Oyun terapisti ile tanışma seansı sonrasında terapist bu tedavi biçiminin çocuk için uygun olup olmadığını bildirir. Oyun terapisi örnekleri hakkında bilgilendirme yapılır. Bu noktada ebeveynler için önemli olan, terapi sürecinde aktif bir rol alması ve terapist ile işbirliği içinde olmasıdır. Çünkü ebevenylerin rolü, terapinin etkinliğini artırabilir.
Çocuk merkezli oyun terapisi eğitimi ile, çocuğun kendi duygularını ve düşüncelerini özgürce ifade etmesine olanak tanıyan, çocuğun ihtiyaçlarına odaklanılır. Terapist oyun terapisi oyuncakları kullanarak çocuğun kendi çözümlerini keşfetmesine yardımcı olurken, çocuğun kendine olan güvenini ve öz saygısını artırmayı hedefler.
Bu terapi türü, ebeveynleri terapi sürecine aktif olarak dahil eden bir modeldir. Terapist, ev ödevleri de verebilir. Filial oyun terapisi evde nasıl yapılır vb gibi konularda ebeveynlere detaylı bilgilendirme yapılır.
Filial oyun terapisi oyuncakları ve ebeveynlerin dahil olmasıyla, çocuk ve ebeveyn arasında bağ kuvvetlenir. Böylece, evde oyun terapisi ile, çocuğun duygusal zorluklarla başa çıkabilmesi için aile içi destek sağlanır.
Bu yaklaşım, çocukların oyun ve yaratıcı etkinlikler aracılığıyla kendi deneyimlerini doğrudan yaşamalarını ve işlemelerini sağlar. Terapist, çocuğun oyun seçimlerine ve yaratıcılığına odaklanır. Böylece çocuk, yaşadığı zorlukları ve duyguları güvenli bir ortamda keşfedebilir.
Sonuç olarak, her bir oyun terapisi türü, çocuğun benzersiz ihtiyaçlarına ve terapinin amaçlarına uygun şekilde özelleştirilebilir. Oyun terapisi nasıl yapılır, hang tür bireyin ihtiyaçlarına uygundur vb gibi konular oyun terapisti tarafından ebeveynlere detaylı bir şekilde anlatılır. Bu süreçte, ebeveynlerin, çocuklarının duygusal ve psikolojik gelişimine en uygun terapi türünü terapist ile seçmeleri önemlidir.