Bir konuşma esnasında yada bir iş yaparken kısa süreli o konuşmadan kopuyorum ve o anlık gerçekleşen kopma süresinde nerde kaldığımı yada ne yaptığımı unutuyorum. Sebebi nedir?
Anonim - 20.10.2023
Merhabalar ben psikolog ve psikoterapist Hidayet Çalışkan öncelikle hoşgeldiniz çok geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz size.Bu tür kısa süreli dikkat kayıpları veya hafıza sorunları birçok farklı nedenle ilişkilendirilebilir.Kısa süreli kopmalar sırasında unutkanlık yaşanması, dikkat eksikliği ve hafıza kaybı gibi belirtiler gösteren birçok rahatsızlıkla ilişkilendirilebilir. Odaklanma sorunu, günümüzde dış uyaranların artması nedeniyle her yaşta bireyde yaygın olarak görülebilen bir problemdir. Konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı işlerin yapılamamasına, konuların takip edilememesine ve kişilerin çabuk sıkılmasına neden olabilir. Organik ya da psikolojik nedenlerle ortaya çıkan odaklanma sorunu günlük rutinlerin değiştirilmesi ya da bazı durumlarda psikolojik etkene bağlı gelişebilir . Odaklanma sorunu, günümüzde dış uyaranların artması nedeniyle her yaşta bireyde yaygın olarak görülebilen bir problemdir. Konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı işlerin yapılamamasına, konuların takip edilememesine ve kişilerin çabuk sıkılmasına neden olabilir. Organik ya da psikolojik nedenlerle ortaya çıkan odaklanma sorunu günlük rutinlerin değiştirilmesi ya da bazı durumlarda psikoterapi ile çözülebilir. Odaklanma; bir iş yapılırken iç ve dış uyaranlardan etkilenmeden, zihinsel açıdan belli bir süre dikkatin o işe verilmesidir. Odaklanma sorunu yaşayan kişiler ise dikkatlerini belli bir noktaya uzun süre veremeyebilir. Bu sorun nörolojik ya da psikolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Eğer DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı varsa ilaç tedavisi ve terapi ile çözülebilir. Dikkat eksikliği bozukluğu, hiperaktivite, amnezi, hafıza kaybı gibi rahatsızlıklar da bu belirtileri gösterebilir. Bununla birlikte, bu belirtiler bazen normal bir durum olarak da karşımıza çıkabilir. Örneğin, stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, ilaç kullanımı, alkol tüketimi gibi faktörler de kısa süreli unutkanlığa neden olabilir. Bu nedenle, eğer bu belirtiler sık sık tekrar ediyorsa ve günlük yaşamı etkiliyorsa, bir medikal yaklaşımı benimseyen bir doktora başvurmak faydalı olabilir. Fiziksel tetkiklerden kaynaklanmayan odaklanma ve dikkat dağınıklığı psikolojik ve duygusal nedenli olarak düşünülebilir. Ayrıntılı bilgi ve psikolojik nedenlere bağlı olarak oluşabilecek bu rahatsızlık için profil sayfamdan uzmanlık alanlarımı inceleyebilir ve seans oluşturabilirseniz psikolojik destek anlamında ayrıntılı olarak görüşebilme imkanımız oluşabilir. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim size.
27.10.2023
Merhaba travmatik deneyimlerden kaynaklı olabileceği gibi bir çok psikolojik problemlerden de kaynaklanabilir dilerseniz benimle seans oluşturabilirsiniz iyi günler diliyorum.
29.10.2023