21 yaşında bir erkeğim. Başlıkta da belirttiğim gibi, çok fazla duygu patlaması yaşıyorum. Bir zaman ağlarken, sonrasında sakinleşip kısa sürede mutlu olup ardından tekrar üzgün halime döndüğümü sıkça görüyorum. Bir gün çok pozitif olup mutluluğumu öne çıkarırken, başka bir gün "Ben ne zaman mutlu olabileceğim?" diye düşünüyorum. Kafamı birçok şeye takıp fazlasıyla öfkeleniyor ve bu sırada küfür ederek kendimi ifade ediyorum. Yaşadığım hayattan hiçbir şey anlamıyorum bu şekilde. Bu yıl YKS gibi stres verici bir sınava tekrar hazırlanacağım, ancak bu durumlar başarımı da düşürmesin istiyorum. Psikolog desteği almak şart mı? Ve desteğe başlamadan önce neler yapabilirim?
Anonim - 17.11.2024
Merhaba duygu patlamasının temelinde duygu durumu bozuklukları eşlik ediyor olabilir günlük rutininizi fazla bozan duygulanım hali varsa gerekli test ve görüşmeler yapılarak sürece karar verilir dilerseniz benimle seans oluşturabilirsiniz iyi günler dilerim.
22.11.2024
Merhabalar Sayın Danışan hoşgeldiniz, ben psikolog ve psikoterapist Hidayet ÇALIŞKAN, yazdıklarınızı okudum ve oldukça zorlayıcı bir psikolojik surecten gectiginizi soylebilirim. Duygudurum bozuklukları; psikoloji alanında tanı konması hayli karışık olan, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve hatta intihar teşebbüslerine varabilen tehlikeleriyle oldukça ciddi bir akıl sağlığı sorunudur.Her bireyin günlük yaşamında, ani duygu iniş ve çıkışlarının yaşanması bir seviyeye kadar olağan kabul edilir. Bunlar ruh hâlindeki normal dalgalanmalardır. Ancak, kişinin ruh hâlindeki değişimler günlük aktivitelerde, iş ve sosyal yaşantıda belirgin bir şekilde negatif etki göstermeye başlıyorsa, duygudurum bozukluğu söz konusu olabilir.Duygudurum Bozukluğu Nedir?Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur.Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir. Bir duygudurum bozukluğu teşhisi konması için semptomların birkaç hafta veya daha uzun süre mevcut olması gerekir. Duygudurum bozuklukları; bireylerin davranışlarında değişikliklere neden olabilir ve iş veya okul gibi rutin faaliyetlerle başa çıkma becerilerini etkileyebilir. En yaygın duygudurum bozukluklarından ikisi depresyon ve bipolar bozukluktur. Duygu patlamaları ve ruh hali dalgalanmaları ergenlik dönemi sonunda yaygın bir özelliğidir. Bu dönemde, duygularınızın hızla değişmesi, stresli durumlarla başa çıkma zorluğu ve öfke patlamaları normal kabul edilir. Ancak, bu durumlar günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, profesyonel destek almak faydalı olabilir. Öncelikle, duygu günlüğü tutarak tetikleyicilerinizi belirleyebilir, nefes egzersizleri yaparak sakinleşme yöntemleri geliştirebilirsiniz. Ayrıca, olumlu düşünceler üzerinde çalışmak ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmek de önemlidir. PSİKOLOJİK SORUNLAR NASİL HİSSETTİRİYOR? ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİLER NELER OLABİLİR? Psiko-sosyal sorunlardan kurtulmak için önerilen yöntemlerin en başında; çocuk, ergen genç, yetişkin, aile ve çiftleri için önereceğim yaklaşım BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ, ve bazen destek olarak ilaç tedavisi bulunur. Bu terapiler, duygusal zorlukları anlamaya ve başa çıkma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Profilimden seans oluşturabilirseniz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyduğunu bilmenizi isterim, saygılarımla BEKLERİM..
25.11.2024