< Geri
online psikolog logo white

DEHB olduğumu düşünüyorum ne yapmalıyım?

Merhaba 17 yaşımdayken çocuk psikiyatrisine gittiğimde dikkat eksikliği teşhisi konmuştu ve concerta isimli bir ilaç kullanmıştım ancak yan etkileri dikkat eksikliğinin yarattığı sıkıntılardan çok olunca bıraktım. Uzun bi süre idare ettim yaklaşık 5 sene. Ancak şu aralar zamanımı hiç verimli kullanamadığımı bir anda belki 8 işi birden yapmak istediğimi ama kılımı da kıpırdatamadığımı ve bunun için de suçlulukla birlikte kaygı duyduğumu fark ediyorum. Kendimi çok iradesiz görüyorum. Ek olarak bilmiyorum bunlarla ilişkili mi ama sabah asla uyanamıyorum. Sanki rüyalar beni uykuya hapsetmiş gibi. Uyanmak için her kımıldayışımda başka bir rüya görerek uykuya saplanıyorum. Bunlar DEHB belirtisi olabilir mi? Teşekkürler.

Anonim - 13.03.2023

Uzmanlarımızın cevapları

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun yaşamış olduğunuz durum dehb den kaynaklanıyor olabilir ama yapmak istediğiniz işlerin yoğunluğu ve onları yapmak noktasında kendinizde güç bulmayışınızı yenmek için kendinize aşırı yüklenmekten ziyade ufak ufak başlayabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız uyku haliniz düzene girer çünkü beynimiz baş edemediği durumlarla uyuyarak baş etme yöntemini seçebilir eğer ufaktan yapmaya başlarsanız beyniniz aslında baş edilebilecek bir problem olduğunun farkına varır ve o doğrultuda hareket eder. Süreç yönetiminizde probleminiz devam ederse platformumuzdan seans alarak bir uzmandan destek alabilirsiniz. İyi günler

08.04.2023

Merhabalar, dikkat eksikliğinin etkisinin erteleme davranışıyla birlikte comorbid (birlikte) ilerlediğini düşünüyorum. 8 iş için gün içerisinde zaman olmasına rağmen yapamıyorsanız bu işlerde mükemmel bir iş çıkartmaya çalışıyor olabilirisiniz de. Ayrıca sabahları uyanamamanızın sebebi olarak da biriken işler ve yoğun bir günün etkisiyle yorgunluk, başaramama gibi duygulardan kaçıyor olabilirsiniz. Önce yapılacakları, yapmak istediğiniz sırada yapmaya çalışabilir, acil olanları ise yapmanız gereken süre içerisine yayarak yapmayı deneyebilirsiniz. 1 günün tamamını farklı işlere ayırmak yerine ilk başlarda ufak adımlarla ilerlemeniz öncelikle motivasyonunuzu tetikler ve başarabildiğini görmek de sizi daha disiplinli bir duruma getirebilir. Ancak bunları denemek yerine sizin bu konuda oluşturabileceğiniz çözümü de dahil edebilirisiniz. Önemli olan sizin yapmak istediklerinizden, yapmanız gerekenlere uzanan bir süreçte, elinizdeki zamanı başlamak istediğiniz işe göre parça parça ilerlemek. Başlarda kolay gelen sonrasında zorlaşan bir deneyim olma ihtimali yüksektir. Zorlandığınız zamanlar yada yapmak istemediğiniz zamanlar koydunuz kuralları fazla olmadan esnetebilir ancak esnettiğinizi iyi hissettiğiniz zamanlarda telafi etmeye çalışarak ilerlemeniz gerekir. Dikkat eksiliğiniz sizi bu işlerden alıkoyabilecek yegane şey olduğunu unutmayın, bunun için öncelikle dikkatinizi dağıtabilecek unsur veya etkinlikleri minimum seviyeye indirmeye çalışmakla birlikte işe başladığınızda kısa zaman sürelerinde (5-10 dakika) ufak hedefler koyarak küçük dikkat noktaları oluşturmak kısa süreli dikkatinizi toparlamaya yardımcı olacaktır.

11.04.2023

İlk seansına özel %15 indirim seni bekliyor. Psikolog ile görüşmek sana iyi gelecek! Alanında uzman online psikologlarımızla anında görüşün. Online terapi ile bakış açınızı değiştirecek ilk adımı şimdi atın.