Alanında uzman psikologlarımızla Türkiye'nin en kapsamlı online terapi platformu!
Depresyon, toplum içerisinde sıkça rastlanan ve ciddi sonuçları olabilen bir durumdur. Bu durum insanların günlük hayatını olumsuz bir şekilde etkiler, kişinin işlevini ve üretkenliğini azaltır. Günlük olarak kendisini sık sık üzgün hissetmesine, halsiz ve aşırı düşünceli bir çehrede olmasına sebep olur.
Depresyon birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve bu kaynaklar sosyolojik, psikolojik ve biyolojik olarak gruplandırılabilir. Depresyonun birçok farklı türü vardır. Bunlar;
olarak sıralanabilir. Bu gibi durumlar yıllar boyunca gözlemlenmiş ve bunun için birçok çalışma yapılmıştır. Depresyon hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Depresyon” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
1961 yılında Dr. Aaron T. Beck ve ekip arkadaşları tarafından Beck Depresyon Ölçeği (BDI) geliştirilirmiştir. 1969 yılında May, Urquhart ve Tarran Tarafından dijitalleştirilip farklı bir form oluşturulmuştur. 1996 yılında ise See Steer’in yardımıyla kısaltılıp 13 soruluk hali geliştirlmiştir. Bu test bir kişinin depresyonda olup olmadığını ve depresyona ne kadar eğilimli ve yakın olduğunu anlamak için oluşturulmuştur. Beck depresyon testi 21 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır sorudan oluşmaktadır ve tarama için tercih edilmektedir. Test esnasında kişinin son 1 hafta içerisindeki duygu durumu ele alınır. Testin sonucu bir teşhis belirtmez. Testin yapıldığı günde dahil olmak üzere kişi son zamanlarda neler hissettiğini en iyi açıklayan seçeneği işaretlemelidir. Son zamanlarda kişinin etrafında gerçekleşen olaylara karşı ne kadar üzüldüğünü ne kadar heyecanlandığını ve neler hissetiğini betimlemek, ortaya çıkarmak için gerçekleştirir.
Beck Depresyon Testi, daha çok ergenlik çağındaki ve yetişkinlik çağındaki kişilere uygulanmaktadır. Çocuklar için daha farklı ve uygun bir hale dönüştürülmüş bir biçimde uygulanabilir. Testi daha çok psikologlar ve psikiyatristler uygular fakat bu testi uygulamak için herhangi bir eğitim gerekmemektedir bu yüzden kullanıcı dostu bir test demekte sakınca yoktur ve oldukça hızlı bir şekilde sonuç vermektedir fakat testin bir uzman psikolog veya psikiyatrist tarafından yorumlanması doğru ve sağlıklı sonucun elde edilmesini mümkün kılar. Aksi takdirde yanlış bir yönlendirme kişinin gerçek dışı durumlara yönlendirme ve panik geliştirme gibi sonuçlarla sonlanabilir.
Bu test kişinin, uygulandığı günde dahil olmak üzere duygu durumunu anlamak ve ölçmek amacıyla oluşturulmuştur. Beck Depresyon testinde bulunun 21 adet çoktan seçmeli soru kişinin duygu durumunu ifade eden seçeneklerden oluşur. Her bir soruda verilen 4 farklı seçenek kişinin içinde bulunduğu ruhsal durumu derecelendirmektedir. Bu test ile derecelendirme yaparken kişinin uyku, cinsellik, yeme içme isteği gibi maddelerin azlığı ve çokluğu baz alınır. Bu test içerisinde genellikle depresif hastalarda gözlemlenmiş olan tavır ve tutumlar aynı zaman da depresif olmayan hastalarda nadiren gösterilen tavır ve tutumlar bulunmaktadır. Seçenekler genellikle klinik belirtilerin genelinden oluşmaktadır.
Zamanla Beck Depresyon Ölçeği II’nin gelişimiyle bazı maddelerde değişiklik yoluna gidilmiştir. İlk Beck Depresyon testinde bulunan bedensel imge, kilo kaybı, somatik yakınmalar gibi maddeler çıkarılarak, yerlerine konsantre olma güçlüğü, değersizlik hissi ve enerji düşüklüğü eklenmiştir. Bu maddeler ile depresyonun daha ileri seviyeleri ile bağlantı yakalanabilmektedir. Beck Depresyon Testinde kişiler boğulma hissi, kontrol kaybı ve korkusu, terleme, titreme, uyuşma hisleri göz önünde bulunudurulur.
Beck depresyon testinin her ne kadar kullanımı kolay ve herkes tarafından uygulanabilir olsa da, yorumlanmasının bir uzman tarafından yapılması oldukça önemli ve ciddi bir durumdur. Bu test içerisinde kişi içerisinde bulunduğu duruma göre derecelendirme yapar. Her soruya karşılık 4 seçenek bulunmaktadır ve bunlar sırasıyla hiç, hafif, orta ve ciddi olarak sıralandırılır. Her sorunun derecesine göre puanı vardır. Örneğin;
21 sorunun cevaplanmasının ardından puanlama yapılır. Elde edilen sonuca göre ise kişinin depresyon şiddeti derecelendirilir. Bu derecelendirme ise;
Maksimum olan depresyon şiddeti 63 ile sonlanır ve 17 puan üzeri depresyon grubu olarak nitelendirilir.
Ölçeğin yazarları kritik bir değer önermemiştir. Genel olarak, iki puanın değeri standart puandan (10-15) ziyade deneyime dayalı tarama için kullanılır. 1999 yılında ortalama değer artı bir standart sapmanın kritik değer olarak kullanılmasını önermiştir. Bu çalışma, ortalama ve iki nokta kullanıldığında tarama sonuçlarında büyük bir fark olduğunu göstermiştir. Ortalama puan kritik değer olarak kullanıldığında, algılama oranı makul olan %13 ile %16 arasında değişmektedir. Kritik değer iki nokta olduğunda, algılama oranı geniş bir aralığı kapsayan %13 ila %70 arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra GSI değerlerindeki artış kişinin psikolojik problemlerindeki artışı gösterir ve en iyi değer olarak ele alınır, puanlanması ise;
Canlı destek operatörlerimiz sizi alanında uzman bir psikoloğa yönlendirebilir.