Alanında uzman psikologlarımızla Türkiye'nin en kapsamlı online terapi platformu!
Kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan anksiyete, bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Günlük yaşantımızda endişe duymak, bazen bir durumu fazla düşünmek normaldir ve hayatın bir parçasıdır fakat bu durum ciddi oranda yüksekse burada bir rahatsızlıktan bahsetmek yanlış olmaz. Anksiyete sahibi kişilerde yoğun ve gün boyu süren, kesintisiz bir endişeli ruh hali mevcuttur. Kişi aslında normal olarak karşılanabilecek durumlarda bile korku dolu bir çehreye sahip olabilir. Anksiyete bozukluğunun oldukça aşırı olduğu durumlarda panik atak krizleri ortaya çıkabilir. Kontrol etmek veya bu durumun gerçekleşeceğini önceden tahmin etmek oldukça zor olabilir.
anksiyete bozukluğu oluşumunda oldukça ciddi bir rol oynar.
Anksiyete bozukluğu ise kendi içerisinde;
Anksiyete bozukluğunu tamamen hayatımızdan çıkarmak oldukça zor olabilir fakat etkilerini azaltmak ve kontrol altına almak için yapılabilecek tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri;
Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz “Anksiyete” konulu makalemizi okumanızı öneririz.
Anksiyete bozukluğu için tedavilerin uygulanması ve uygunluğu kişiden kişiye değişmektedir. İnsanlara tedavinin uygunluğu için, tanı koyma esnasında deneme yanılma yolu tercih edilebilir veya testlere tabi tutulabilirler. Uzun yıllar boyunca Anksiyete sahibi olunup olunmadığından emin olmak için uzmanlar ciddi araştırmalar yapmıştır. Bilişsel davranışçı terapinin ilk çalışmalarını yapan ve geliştiren Dr. Aaron Temkin Beck ise bu konu üzerine oldukça yoğunlaşmış ve Anksiyete tanısına yardımcı olabilmek için birçok yöntem geliştirmiştir. Kendisinin çalışmaları arasında, günümüzde hala kullanılan Beck Anksiyete ölçeği bulunmaktadır.
Dr. Aaron Beck aynı zamanda farklı psikolojik rahatsızlıklar için de bir ölçek serisi oluşturmuştur, bunlar sırasıyla Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Panik Atak Ölçeği, Umutsuzluk Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeğidir. Kendisi Beck Enstitüsü kurarak, bu testlerin uluslararası geçerli olmasını sağlamıştır.
İlk olarak 55 yaş üzeri bir grup insanda denenmiştir ve oldukça ayırt edici bir test olduğu saptanmıştır. Beck Anksiyete Ölçeği sayesinde, kişi Anksiyete sahibi olup olmadığını hızlı ve kolay bir şekilde test edebilir fakat bu test, tanı koyulmasından ziyade tarama amaçlı kullanılmaktadır.
Beck Anksiyete Testi 1988 yılında geliştirilmeye başlanan, 1993 yılında yayınlanan, 21 sorudan oluşan bir tarama testidir. Test içerisinde verilen maddeleri, kişi son 1 haftalık duygu durumunu göz önünde bulundurarak cevaplamalıdır. Bu test kişinin hem fizyolojik hem de bilişsel semptomlarını değerlendirir. Test içerisinde bulunan her madde bir kaygı belirtisini tanımlar. Kişiler bu testi kendileri uygulayabilir ve aynı zaman da bir uzman yardımıyla sesli olarak da gerçekleştirebilir. Beck Anksiyete Testi 17 yaş ve üzeri için uygundur çocuklar için daha basitleştirilmiş ve uygun versiyonları bulunmaktadır. Test bireysel olarak uygulandığında yaklaşık olarak 5 ve 10 dakika arasında sürdüğü tespit edilmiştir. 21 adet sorudan oluşan öz bildirim maddeleri ise, uyuşukluk veya karıncalanma, sıcak hissetme, bacaklarda yalpalama, gevşeme- rahatlama kabiliyeti, en kötü şeyin olacağı korkusu, baş dönmesi veya sersemlik, kalp çarpıntısı veya çarpması, dengesizlik, dehşete düşme, gergin hissetme, boğulma hissi, ellerde titreme, genel vücut titremesi, kontrolü kaybetme korkusu, nefes almada zorluk, ölme korkusu, korku hissi, hazımsızlık veya karın rahatsızlığı, baygınlık, yüzde kızarma ve terleme gibi kaygı belirtilerini yansıtır.
Beck Anksiyete Testi her bir madde için belirli bir puan sunar.
Her madde hafif semptomdan şiddetli semptoma kadar dört seçenek sunar. Her madde için hastadan geçen hafta içinde nasıl hissettiğini bildirmesi istenir. Maddeler 0, 1, 2 veya 3 olarak puanlanır. Puan aralığı 0-63'tür.
Toplam 0-7 arası minimum aralık, 8-15 arası hafif, 16-25 arası orta ve 26-63 arası şiddetli olarak kabul edilir. Kişinin durumuna göre, test her seans tekrarlanabilir.
Güvenilirlik katsayısı 0.92'dir. Test-tekrar test güvenilirliği 0.75'tir. Test herkes tarafından, herhangi bir eğitim gerekmeksizin kullanılabilir fakat yorumlanması mutlaka bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir.
Bütçenize en uygun olan Psikoloğu seçin
Canlı destek operatörlerimiz sizi alanında uzman bir psikoloğa yönlendirebilir.